Zoboki Zoltán kvalifikálta magát a Maraton Világbajnokságra!

Zoboki Zoltán a Maraton VB Válogatón, a felnőtt mezőnyben III. helyen végzett, legjobb U23 korcsoportú versenyzőként indulási jogot szerzett az októberi Maraton Világbajnokságra.

Árkosi Gábor összegzése:

A korosztályos országos bajnokságokat követően a csapat maratonin is versenyző magjának még nem ért véget a nyári versenyszezon. A jól sikerült tavaszi alapozás és az azt követő hosszútávon elért eredményeink (EB szereplés) következtében bizakodva várhattuk a ráckevei válogatót. Alapvetően a szezon során hosszútávon jól versenyzőkkel a VB válogatót jelöltük ki főversenynek, azonban a síkvízi OB-ra való párhuzamos felkészülés némiképp bonyolította a munka menetét. Ilyenkor komoly kihívást jelent, hogy a síkvízre szükséges gyorsító munka mellett  megmaradjon a közel 30 km-es távok leevezéséhez szükséges állóképesség is.  Szombaton voltak a hosszútávú futamok, ahol Zozó egyéniben igyekezett megszerezni az őszi, romániai világbajnokságon való indulás lehetőségét. Hosszú és fárasztó szezon van már a hátunk mögött, fejben már igencsak fáradtan vágott neki Zozó a hétvégének, azonban a tehetségének és kitartásának köszönhetően sikerült véghez vinnie az előzetesen eltervezetteket, így egy nagyon érett, taktikus versenyzéssel megszerezte a dobogó harmadik fokát két felnőtt versenyző mögött, ami az U23-as VB-n való indulás jogát jelentette neki.
A zárónapon a felnőtt párosok következtek, ahol Sinkó Panna új párjával, a győri Heim Biankával, míg Zozó az egyes futamban második helyet szerző, építős Aranyosi Gáborral vágott neki a távnak. Úgy vélem, Pannáék szinte hibátlanul versenyezve hozták azt a teljesítményt, ami elvárható volt tőlük, így szerezték meg a kiváló negyedik helyet. Egyfajta korona lehetett volna a hétvége teljesítményére, ahol Zozó megszerezhette volna a felnőttek között is az indulás jogát (ami a korát figyelembe véve párját ritkító teljesítmény lett volna), azonban az egyik kiszálló nem sikerült jól, így a későbbiekben az első két helyezés sorsába nem tudtak beleszólni. Fontos tapasztalás, hogy ebben a korban a két egymást követő napon való 30 km-es táv leevezése 7 futással még komoly kihívást jelentő feladat.
Gratulálok minden versenyzőnek! Zozó némi pihenést követően, megkezdheti a felkészülést a VB-re, míg Panna a jó élményektől feltöltődve úgy döntött, hogy  5000 méteren a felnőtt bajnokságon is elindul.

Zozó futamáról készült videó megtekinthető a Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztály YouTube oldalán.

Fotó: MKKSZ