Quadratlon Európa-bajnokságon versenyeztek a gödi kajakosok

Quadratlon sprint Európa-bajnokságon vettek részt június utolsó hétvégéjén a gödi kajakosok. A Kaposvár melletti Deseda-tavon rendezett viadalon úszás, kerékpározás, futás, és ezúttal kajakozás szerepelt a programban.

„A módosított versenynaptár következtében tudatosan kerestük a megmérettetés lehetőségét a gyerekek számára, megtörve ezzel ezt a hosszú komolyabb visszajelzések nélküli időszakot. Zoboki Zoltán apukája hívta fel a figyelmünket a kaposvári Deseda-tavon rendezett quadratlon világkupafutamra, ami egyben a szakág sprint távú Európa-bajnoksága is volt” – számolt be Árkosi Gábor edző.

A quadratlon sportág lényegében egy triatlonverseny kiegészítve kajakozással. A „sprint” táv elnevezés ezekben a szakágakban a laikusok számára csalóka lehet, hiszen ez ebben az esetben 750 méter úszást, 20 kilométer kerékpározást, 5,5 km kajakozást és végezetül 5 km futást jelentett, ebben a sorrendben teljesítve. Ráadásul a versenyszámok közötti váltásokat futva tették meg a versenyzők.

„Versenyzőink számára egyik versenyszám sem volt ismeretlen, hiszen az említett sportágak a kajak-kenusok kiegészítő sportágai közé tartoznak. Az is sokat jelentett a gyerekek számára, hogy a Boronkay iskolát képviselve már több duatlonversenyen is eredményesen szerepeltek. Ifj. Zoboki Zoltán „Zozó” például amatőr diákolimpiai bajnok, így bizakodva állt rajthoz ehhez a számára különösen testhezálló versenyen. Rajta kívül a versenyen Báthory Dániel, Sinkó András, Sinkó Panna, Vecseri Lajos és Tubak Zalán képviselték a versenyen a Gödi SE színeit. Közülük mindenki a kajakozás terén is kedveli a hosszabb távokat.

A versenyt egy festői környezetben lévő tavon rendezték, ahol a különböző korú és nemű versenyzők együtt vágtak neki a rekkenő hőségben ennek az embert próbáló kihívásnak, összesen 67 atléta. A mezőnyben voltak külföldről érkező résztvevők is, belga, cseh, német, lengyel és szlovák quadratlonisták. Kiemelendő, hogy a későbbi győztes váltóban egy korábbi olimpiai bajnok öttusázó és egy 6x paralimpiai bajnok kerékpáros is a csapat tagja volt."

Aki valaha űzte ezt a négy különböző sportágat, az tudja, milyen komoly kihívás egy ilyen verseny. A mienk közül Zoboki Zoltán teljesítette a távot leggyorsabban, mindösszesen kicsivel több, mint 1 óra 40 percre volt szüksége hozzá. Ezzel abszolútban az egyéni versenyzők között a kiemelkedő 4. helyezést sikerült elérnie, pár másodperccel lemaradva a felnőtt dobogóról. Sajnos a kerékpárnál kicsit „eltévedt”, így a harmadik hely itt ment el. Azonban a kategóriáját U19 így is nagy fölénnyel nyerte, így lett korosztályos Európa-bajnok. Báthory Dániel összetettben a 11. helyen végzett, ezzel ő is dobogón végzett ebben a korosztályban. Sinkó András abszolútban a 22. lett Tubak Zalán pedig 25., ezzel Bandi az U17-es kategóriában a harmadik, míg Zalán a 4. helyezett lett.  Sinkó Panna a női abszolút 5. helyén végzett és kategóriájában ő is az első helyen zárt. A kis gödi csapatunk tagja volt még Vecseri Lajos „ex” hawai ironman teljesítő és olimpiai csapat „gyúró”. Lajos egy vádlisérüléssel teljesítette a távot, tanúbizonyságot adva és egyben mintát szolgáltatva fiataljainknak hatalmas küzdeni tudásáról és sportemberi nagyságáról. Abszolút kategóriában a 39. helyen végzett, míg a 60 év feletti kategóriában a 2. lett.

Szeretettel gratulálunk minden versenyzőnknek!

A csapatot elkísérte és segítette a Zoboki család, Németh István, mint a „technikai” stáb tagja, továbbá Árkosi Gábor és Sinkó László edzők.

Az eredmények ide kattintva érhetők el.