Országos hírű siker a Göd Kupán!

2021. augusztus 28-án rendezték meg a XXVI. Göd Kupát. 2 év kihagyás után sikerült újra tető alá hozni a város egyik legrégebbi hagyományával rendelkező rendezvényét, ami egyben a városban élők és vízisportokat kedvelők számára is igazi ünnepély! A verseny sikeréhez hozzájárult a sok segítő civil kéz és a támogatók, akik tárgyi- és pénzadományokkal járultak hozzá a verseny megrendezéséhez!

A program a szokásos módon volt felépítve, a délelőtt folyamán a különböző korcsoportoknak megfelelően igazolt versenyzők mérték össze tudásukat 2000 m-es távon, a délután pedig az amatőröké és a szabadidős sportolóké volt. Igazi különlegességnek számított, hogy először a Göd Kupa történetében, a délelőtti hivatalos programban SUP verseny is helyet kapott, mivel világszerte nagy népszerűségnek örvend ez a szakág (érdekességként annyit, hogy 2021. szeptemberben Balatonfüreden rendezték meg az idei Világbajnokságot), és a nemzetközi kajak-kenu szövetség fogadta be a SUP versenyágat, így a sportág népszerűsítésére ez is egy jó alkalom volt.

A gödi kajakosok 28 dobogós helyezést értek el, 8-8 arany és ezüstérem mellé 12 bronzérmet is begyűjtöttek! A Göd Kupát pedig, mint a legtöbb pontot gyűjtő szakosztály, itthon tartotta a Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztálya!

A háttérben zajló munkáról, a szervezésről és a versennyel kapcsolatos véleményéről, értékeléséről kérdeztük Pór Miklóst, a Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztály vezetőjét, és Török Lászlót, a Dunai Vízisport Alapítvány elnökét.

Pór Miklós értékelése:

Idén másodszor történt, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség hivatalos versenynaptárjába kerüljön a Göd Kupa, ami amellett, hogy több egyesület számára nyújtott tervezhető versenyzési lehetőséget, azzal is együtt járt, hogy a verseny lebonyolításához bírókat kaptunk a szövetségtől, illetve a teljes nevezési és eredményközlési folyamat online formában zajlott! A versenyszámok után szinte azonnal elérhetőek voltak bárki számára a szövetség honlapján az eredmények is! Megható volt látni azt, hogy az elmúlt években már megszokott szinten felül, olyan óriási segítséget kaptunk a civilektől szervezés és lebonyolítás tekintetében, amire méltán lehet büszke mindenki, aki szívügyének tekinti a Göd Kupát! Nemcsak a verseny napján, hanem már jóval előtte is sokan dolgoztak azon, hogy szebb és kényelmesebb legyen a helyszín (pl. a Csónakház takarítása, ablakok lemosása, a lebontott csónaktároló terület göröngyös talajának a feltöltése apró kövekkel, stb.) A verseny lebonyolítása zökkenőmentes volt, és nagyszerű volt látni a sok csillogó szempárt, amikor a versenyzők megkapták az érmeiket és egyéb ajándékokat (az első 6 helyezettet éremmel jutalmaztuk). Ez az igazi siker, hiszen tudjuk, a gyerekek fejlődésének, motivációjának a megtartása mindenekelőtt való! Ezért is vagyunk hálásak a támogatóinknak, kiemelten a Gödi Önkormányzatnak és a Piramis Építőház Kft-nek, illetve megannyi egyéb pénzbeli és szervezésbeli támogatásnak, mert ilyen színvonalú versenyt nélkülük nem tudtunk volna rendezni! Arra is figyeltünk, hogy minden résztvevő versenyzőt bogrács ebéddel lássunk el, ami komoly feladat volt, több hatalmas üst is tele volt a finomságokkal! És megköszönve a támogatóinknak a segítséget, a verseny utáni hétvégén közös bográcsozásra invitáltunk mindenkit, aki a Göd Kupa sikeréért dolgozott a megelőző hetekben!

Török László gondolatai a Göd Kupa kapcsán:

A Dunai Vízisport Alapítvány egyik fő feladata, hogy minden évben anyagi téren is segítse a Göd Kupa megrendezését, ezért a befolyó adomány összegekből különféle célok megvalósulását tudjuk támogatni, ami a problémamentes szervezés nélkülözhetetlen eleme! Sikerként éljük meg, hogy a legutóbbi, 2018-ban megrendezett Göd Kupa után idén még erősebben és összehangoltabban tudtunk a verseny mögé állni, és kijelenthetjük, hogy támogatóink szerepvállalásának hála, az alapítvány tervezett bevételei megérkeztek, ami azért is kiemelten fontos, hogy egyéb szakmai célok megvalósulása ne kerüljön veszélybe emiatt (pl. edzőtáborok szervezése, eszközök vásárlása, stb). Néhány ezer ft-tól néhány százezer ft-os támogatási összegekből állt össze a költségvetés, a legfontosabb mindenesetre az, hogy sokan érezték fontosnak az adományozást! És ez ugyanolyan meghatározó, mint az a rengeteg támogatás, amit a szülőktől, egyéb civilektől kaptunk, ami pénzben nem mérhető közvetlenül, de a teljes egészhez hatalmas szeletet adott hozzá! Természetesen, a régi és új támogatókkal való kapcsolatfelvétel illetve tartás, az adott részcélokra való rászervezés mind sok energiát és időt kívánt, de ez a fő feladata az alapítványnak, és a szakosztállyal való együttműködés teszi igazán hatékonnyá a háttér feladatok megoldását, hiszen tapasztalt, már sok versenyt megszervező bázisra támaszkodhatunk, akik kajak szakmai szempontok alapján is tudják, mi kell egy olyan verseny megszervezéséhez, ami jó hírét viszi az egész országban a Göd Kupának!