A Kajak Start program 2023-as évértékelése

A Kajak Start program 2014-ben indult, 6-9 éves gyerekek képzése történik a keretein belül, akik 10 évesen kerülnek át a Gödi SE kajak szakosztályának utánpótlás edzőihez. Nagy sikernek örvend a program a Gödiek körében, mert folyamatosan 50 fős gyermek létszámmal dolgoznak, de évek óta 10-12 fős várólista is van. Három edző foglalkozik a gyerekekkel, Vadász Anita, Csósza Hajnal és Vass Péter.

Hogyan kell elképzelnünk a Kajak Start program felépítését?

Vadász Anita: „a gyerekeknek heti 3 edzést tartunk, ami 2 úszást és 1 szárazföldi képzést jelent (utóbbiba az atlétika, mozgásfejlesztés, saját testsúlyos erőnlét növelése tartozik), kedden, csütörtökön és szombaton vannak az edzések. 2024-ben 10 évesek leszünk, 10 fő feletti várólistánk van évek óta, mivel a szülők egymásnak mondják a lehetőséget, és a minőségi képzést nem akarjuk lecserélni mennyiségire. Felelősséggel tartozunk a gyerekek és a szülők felé is, de ha előre tekintünk, akkor a szakosztály többi, már az utánpótlásban dolgozó edzője felé is, hiszen vízbiztos, jól úszó és egyéb, mozgásfejlődésben, élettani paraméterekben az életkoruknak megfelelő állapotban kell átadnunk majd őket az utánpótlással foglalkozó edzőknek. 

2023-ban 15 Kajak Startos gyermeket adtunk „fel” Pélyi Dávidnak, ők 2013-as születésűek, a 2014-es születésűeket majd 2024 tavaszán, a vízreszállásra már alkalmas időpontban búcsúztatjuk el (24-en vannak), onnantól az U10-es korosztály versenyrendszeréhez igazodik a felkészítésük Dávid irányításával.”

Az úszás oktatás során nagyon különböző képességű és életkorú gyerekek munkáját kell összehangolnotok. Ezt hogyan tudjátok hatékonnyá tenni?

Vass Péter: „Két csoportban dolgozunk a gyerekekkel, az éppen fellépés előtt álló startosok alkotják az „A” csoportot (jelenleg a 2014-es születésűek), és hozzájuk rakunk még pár olyan gyereket az 1 évvel fiatalabbak közül, akik ügyesek, jól úsznak, terhelhetők, tudják tartani a tempót a fellépés előtt álló csoporttal.”

Az úszás edzéseken jelenleg Péter és Hajnal látják el az edzői teendőket, Hajnal a kicsiknek („B” csoport) tart száraz edzést is, Anita pedig az „A” csoportnál végzi a felkészítést minden, úszáson kívüli területen. 2023-ban Anita csinálta a száraz edzéseket mindkét csoportnál, Hajnal csak az úszás edzéseket tudta vállalni, azokat Péterrel megosztva tartották mindkét csoportnak. 

Milyen cél vezérli az úszás oktatás és edzés megszervezését? Milyen képességeket kell felépíteni a gyerekeknél?

Csósza Hajnal: „Az úszásban az a cél a programon belül, hogy mire átadásra kerülnek a gyerekek az U10-es korcsoportba, addigra 3 úszásnemben tudjanak stabilan, terhelhetően úszni. Ez nem konkrét métereket jelent, hanem inkább azt, hogy helyes technikával tudjanak úszni, hogy a kajakos edzőknek ne kelljen már úszás oktatással is foglalkozniuk. Nekem sajnos 2023-ban órarendi nehézségek miatt csak az úszás edzéseken jutott szerepem a gyerekek fejlesztéséből, ugyanakkor korábban száraz edzéseket is tartottam, és jövőre is az a terv, hogy újra becsatlakozom Anitához.”

A száraz edzések miből állnak és mennyire változatosak?

Vadász Anita: „A száraz edzések során gyakran futnak a gyerekek, egy edzésen nagyságrendileg 5 km-es távval lehet számolni a nagyoknál, amit meglepően könnyen képesek teljesíteni, de a kisebbek is simán lefutnak 3-4 km-es távolságokat. Ezen kívül a szárazedzések magukban foglalják a mozgásfejlesztést, a kardió edzéseket és az egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat is, amelyekre a Sportházban van lehetőségünk.”

A nagy létszámnak ahhoz is köze lehet, hogy kiváló hangulat van a közösségen belül. Mivel éritek el, hogy a szülők úgy tekintsenek a szakosztály által kínált lehetőségre, hogy abban ők is részt akarjanak venni a gyermekeikkel?

„A heti 3 edzés mellett nagy hangsúlyt fektetünk a közösség építésére. Év közben igyekszünk minél több alkalommal úszó- és futóversenyekre vinni a gyerekeket, hogy egyrészt szokják a versenyek hangulatát és magát a versenyhelyzetet, másrészt sikerélményt kínáljunk nekik azáltal, hogy ott a velük egykorú gyerekekkel összemérhetik a tudásukat. Itt pozitív megerősítést kaphatnak, ráadásul oklevelet, érmet szerezve mélyül az elhivatottságuk a rendszeres sportolás és a felkészülés irányában. Ezen kívül a saját korcsoportban házi eredményhirdetést is tartunk az eredménylista alapján. Szintén fontos csapat összetartó erő a közös kirándulások és kerékpár túrák szervezése, ahol a szülőkkel és családtagokkal közösen megyünk a természetbe. Hatalmas siker évek óta a Karácsonyi és Új Évi közös focizás, illetve az Új Évi túrázás, ezeken mindig óriási létszámban vesznek részt az érintett gyerekek és családtagjaik. Nyáron pedig van egy 1 hetes edzőtábor a Sportházban, mint bázis (a bátrabbak ott is alszanak), ahol kilométereket gyűjtünk földön, vízen és „levegőben”, túrázunk biciklivel, kajakkal és kenuval is. Ez az 1 hét nagymértékben fejleszti az önállóságukat és építi az önbizalmukat. Mire 10 évesen felkerülnek az utánpótlás edzők mellé, addigra rutinosak lesznek a vízen közlekedésben és jól ismerik a szakosztály működését is. Mivel folyamatosan nyomon követjük, hogy a meghozott döntéseink milyen eredményt érnek el, ezért fontos látni, hogy a mostani eredményeink eléréséhez sokat korrigáltunk, finomítottunk már eddig is, hogy eredményesebbek és jobban szervezettek legyünk, hiszen legkevésbé lehet állandóságnak nevezni azt, amilyen környezetben élünk. Elég, ha csak a covid lezárások miatti strand bezárásra gondolok, ott nagyon sok gyereknek okozott lemaradást úszás tudásban az, hogy hónapokig nem lehetett edzeni, és ez visszahatott az utánpótlás edzőkre is, akik a 10 éves gyerekekkel még technikát is kellett, hogy csiszoljanak, pedig ott már a terhelés adagolása lenne a prioritás. Összességében elmondható, hogy a gödi adottságokat jól fel tudjuk használni a céljaink eléréséhez, ami abban is megjelenik, hogy az utánpótlás korcsoportokban stabilan az ország legjobb nevelő egyesületei közé tartozunk.”