Három gödi kajakos a Kóczán Mór Vándordíj 2021-es kitüntetettjei között!

A Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztályból Báthory Dániel, Maszárovits László és Szabó Vilmos kapta a Kóczán Mór vándordíjat 2021-ben, amit Göd város polgármestere, Balogh Csaba adott át a kuratórium döntése alapján arra érdemesnek talált sportolóknak. Báthory Dániel, mint Göd város 2021 legjobb sportolója, Maszárovits László és Szabó Vilmos, mint Göd város 2021 legjobb csapata vehették át a díjat!

Báthory Dániel 2002-ben született Budapesten, nevelőedzője Sinkó László, jelenlegi edzője Árkosi Gábor.

A 2020-as szezonban elért kiemelkedő eredményei:

  • Felnőtt Maraton Edzésverseny, Ráckeve: 5. hely (Ifjúsági legjobb eredmény)
  • Serdülő, Ifjúsági és U23 Magyar Bajnokság, Szolnok: K1 ifjúsági 4000 m, 2. hely, K4 ifjúsági 1000 m 3. hely, K1 ifjúsági 3x200 m váltó, 2. hely
  • Felnőtt és Ifjúsági Maraton Magyar Bajnokság, Tokaj: 2. hely, ezzel kvalifikálta magát az ifjúsági Maraton Európa-bajnokságra. A versenyt a Covid-járvány következtében azonban törölték.

Dani tízéves korában kezdett kajakozni a Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztályában, ahol a mai napig is sportol. Nevelőedzője Sinkó László (Simi), aki a szakosztálynál a ’90-es évek óta végez utánpótlás nevelő tevékenységet. Ő tanította meg Danit a kezdeti lépésekre, ugyanakkor a fent felsorolt kiemelkedő eredményeket is együtt érték el. Dani edzésmunkáját a kezdetektől fogva a szorgalom és az alázat jellemezték, ezért már a korai sikerek sem maradtak el. Vékony, nyúlánk alkatával, derűs tekintetével és optimista hozzáállásával a kemény edzések mellett tette le a voksát. Az évek során leginkább a hosszabb távokon érezte igazán jól magát, így az ifjúsági korosztályban már nemzetközi versenyzési lehetőséggel is kecsegtető maratoni kajakozásra „szakosodott”. Ez az ifjúsági fiúk számára 22 kilométer kajakozást és 6, nagyjából 150 méteres futószakaszt jelent, melyet a versenyzők hajóval a kézben tesznek meg. A 2020-as Európa-bajnokságra való válogató versenyt Tokajban rendezték, ahol Dani a második helyen végzett, mellyel jogot szerzett a magyar színek, egyben Göd város képviseletére is. Nagy szomorúságunkra a nemzetközi sportági szakszövetség a versenyt ismert okokból törölte.
Dani a tanulmányait a váci Boronkay György Gimnáziumban végzi, kiváló tanulmányi átlaggal. Az idén érettségizik, jelentkezését építészmérnöki szakokra adta be. Az edzéseket azóta is rendszeresen látogatja, azon dolgozva, hogy a tavalyihoz hasonló kiemelkedő eredményeket érjen el.
Ez a díj az elmaradt Európa-bajnokságért ugyan nem kárpótolja, azonban nagyon sokat jelent Daninak, mert ebből is azt látja, hogy helyi szinten elismerik a törekvéseit!

Maszárovits László 2007-ben született Budapesten. A Németh László Általános Iskola tanulója, idén fejezi be a nyolcadik osztályt.
Hat éves korában ismerkedett meg a kajak sportággal, mivel testvére, Miklós már kajakozott akkor. A Gödi SE igazolt versenyzője, szerelmese lett ennek a sportágnak és kitűnő eredményeket ért el! A legelső versenyén elnyerte a Dunakanyar legfiatalabb Sportolója Díját. Azóta a szorgalma és kitartása még nagyobb lett.
Az első bajnoki címét 2017-ben szerezte a Magyar Maraton Bajnokságon, majd ugyanebben az évben az Országos Bajnokságon váltóban is felállhatott a dobogó tetejére. 2018-ban az Országos Bajnokságon párjával, Szabó Vilmossal szereztek bajnoki címet, valamint a váltót is megnyerték. 2019-ben és 2020-ban is sikerült megvédeniük a címüket. 2020-ban emellett sikerült győznie a Maraton Bajnokságon is. László10-szeres magyar bajnok, 2019 óta tagja a korosztályos válogatottnak. Célja: még több sikert elérni egyéniben és párosban is.
László mottója: A siker útján járok!

Szabó Vilmos szintén 2007-es születésű. 2016-ban kezdett kajakozni egy nyári tábor keretében, de már az első vízreszállások alkalmával érezte, a kajak lesz az Ő sportja. 2017-ben bekerült a Gödi SE kajak U10-es fiú-váltó csapatába és megszerezte az első Magyar Bajnoki címét, ami meghatározó élmény volt jövőjére nézve.
2018-ban két újabb Magyar Bajnoki címet szerzett (MK2 2000 m és váltó), amelyet 2019-ben három Országos Bajnoki cím követett, maraton MK1 5000 m, 2000 m  párosban és váltóban is.
A legbüszkébb mégis a 2020-as évre lehet, amikor K2 2000 m-en harmadszor is elnyerték Maszárovits Lászlóval a Magyar Bajnoki címet, illetve a Maraton Országos Bajnoki címét is sikerült megvédenie. Kiemelkedő sporteredményei alapján a korosztályos magyar válogatott tagja 2020 óta. Vilmos összesen 9-szeres Magyar Bajnok!
Vilmos jelenleg is aktívan készül – heti 8 edzéssel – az idei versenyszezonra, ezek mellett felvételt nyert a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium Élsportoló osztályába, ami alátámasztja, hogy egy kiváló sportoló a tanulást is képes magas szinten űzni.

László és Vilmos a 2021-es versenyszezonban már az U14-es korosztályban versenyeznek, és mivel itt már megjelenik az olimpiai 1000 m-es versenytáv, így főleg erre fognak összpontosítani. A 2020-as év eredményei alapján, és a kemény téli felkészülésnek köszönhetően mind a Maraton (10000 m), mind a korosztályos Magyar Bajnokságon (2000 m, 1000 m) dobogóra várhatjuk őket, de ahogy egy élsportoló mindig, úgy ők is, 2021-ben is az 1. helyet célozzák meg minden versenyen!

Minden élsportoló életében vannak kitűzött célok, amiket szeretne elérni, a bajnoki győzelmeken felül például kijutni egy nemzetközi versenyre is. A fiúk köszönettel tartoznak Schulcz-Mizser Diána és Fazekas Botond edzőknek, hogy segítenek a céljaik elérésében. Köszönet a Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztálynak minden támogatásért.

Kóczán Mór atléta, olimpiai bronzérmes gerelyhajító, református lelkész volt. 1955-ben költözött Gödre. Itt nyugdíjas lelkészként vállalt számos alkalommal szolgálatot, emellett aktívan részt vett a község sportéletében a település atlétáinak edzőjeként és versenybíróként. Emlékére Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1999-ben Kóczán Mór Vándordíjat alapított.