Felkészülést kiegészítő versenyek – Vivicitta félmaraton párban

A 2023-as pozitív tapasztalatok után idén még nagyobb létszámban vettek részt a kajakos gyerekek és szüleik a Budapest Sportiroda (BSI) által szervezett Vivicitta futáson. A Gödi SE kajak szakosztályának edzői fontosnak tartják, hogy a lehetőségekhez képest minél több versenyhelyzetet megtapasztaljanak a versenyzők, így mindig üdvözlik, ha egy kajakos más sportág versenyén is teljesít.

 

A tavaszi időszak legnagyobb utcai futóversenye a Vivicitta, amit idén április 21-én rendeztek Budapesten. 11 gödi csapat adta le a nevezését, mindenki a „félmaraton párban” versenyszámban indult, ahol az 1. futók 9,2 km-t (nagyrészt a pesti rakparton), a 2. emberek 11,9 km-t futottak (nagyrészt a budai rakparton). A verseny a Margit-szigetről indult, az Árpád híd felőli oldalon volt a rajt és a cél is.
A családban tapasztalt pozitív példamutatás az egyik legmeghatározóbb megerősítés egy gyermek számára, hogy valami jó és követendő. A résztvevő kajakosok a szüleikkel együtt futottak a sok ezer amatőr futó között Budapest utcáin, a Duna part két oldalán, a város legszebb részei által körbevéve.
13 fiatal kajakos (U12-U14 korosztályokból), és 9 szülő alkotta a párokat, természetesen a nevezés során törekedtek arra a résztvevők, hogy a gyerekek gyerekekkel fussanak együtt. Ami pedig a példamutatás legmagasabb szintje, a versenyzők edzője, Sinkó László (Simi) is futott, méghozzá egyéniben teljesítette a félmaratont, kiváló időeredményt elérve. Simi azt tapasztalta a gyerekeken, hogy sokan nagyon élvezték azt, hogy nem volt rajtuk akkora teljesítmény kényszer, mint a kajakban, amire egész évben készülnek, így mosolygósan teljesítették a távot és futás közben is biztatták egymást, amikor meglátták egy társukat (vagy edzőjüket) a mezőnyben. A versenyre való felkészülés rutinja és maga a versenyzés élménye pedig a kajak versenyekre is átültethető illetve megerősíti azt, ahogy a kajak versenyekre készülnek, így mindenképpen nyereség az a fiatalok számára, hogy kiegészítő sportágban szereznek tapasztalatokat.
Az pedig különösen jól szemlélteti és kiemeli a gyerekek elkötelezettségét és motivációját a sokoldalú képzés és sportolás iránt, hogy előző nap a Lupa Kupa kajak-kenu versenyen szerepelt az összes résztvevő, az idei kajakos versenyszezon ott rajtolt el.
A futóversenyen az alábbi kajakosok vettek részt:
Benk Lóránd, Erdős Nóra, Farkas Bálint, Garamszegi Ákos, Kecskés Csaba, Kovács Bozsidár, Kovács Merse, Kramer-Boga Emma, Lepkó Sarolta, Mészáros-Komáromy Csanád, Slezsák Tamás, Szabó Balázs, Turi Angéla.
A kora reggeli órákban elég hűvös és szeles időjárási körülményekkel kellett megküzdenie mindenkinek, a későbbiekben azonban kisütött a nap és igazi futóidő alakult ki.
A futásban résztvevők nagy segítséget kaptak azoktól a szülőktől, akik a helyszínre szállították őket, a váltópontra és onnan a célba visszavitték a futótársakat a ruháikkal, csomagjaikkal együtt, igazi csapatmunka volt ez így, mindenki igyekezett hozzátenni egy kicsit a közös sikerhez.