Válogatottként, Héraklész-edzőtáborban Lukács István

Április első hetében Dunavarsányban, korosztálya legjobbjaival edzőtáborozott Lukács István, a GSE serdülő-válogatott magyar bajnok kajakosa. Isti, tavalyi eredményei alapján került a Magyar Olimpiai Bizottság által koordinált Héraklész programba, melynek sportági keretét a Magyar Kajak-Kenu Szövetség határozza meg.

Isti edzéseit Dunavarsányban Borsodi Géza irányította, a többnapos összetartásra természetesen a Gödi SE edzője, Sinkó László is ellátogatott.  

"A táborban töltött idő gyorsan elrepült, remekül éreztem magam. Délelőtt és délután is eveztünk, reggelenként futóedzésünk is volt. Most itthon töltünk egy hetet, majd ismét hat nap edzőtábor következik. A táborban megkaptam a héraklészes sportolóknak járó felszerelés első darabjait is, nagyon boldog vagyok, hogy a legjobbak közé kerültem!" - mondta a GSE bajnoka.

S, hogy mi is az a Héraklész program? Kik kerülnek a programba, milyen eredményeket érnek el az esztendők során és milyen kifutási lehetőségük van? Héraklészes volt egykor többek közt Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Kulifai Tamás, Farkasdi Ramóna, Tótka Sándor - hogy csak néhány felnőtt vagy ifjúsági olimpiai érmest említsünk Londonból vagy Szingapúrból, de a felsorolást folytathatjuk Dudás Miklóssal, Csipes Tamarával...

A Héraklész, 2001 óta - 2012-től a MOB keretein belül - működő utánpótlás-menedzselő program, melyben állami források biztosítják - több területen, ide tartozik az edzőtáborok és a sportfelszerelés finanszírozása is - a legtehetségesebb fiatal sportolók felkészülését.

A Héraklész Bajnok- (14-18 évesek) és Csillagprogramnak (18-23 évesek), 20 sportágban, évente összesen mintegy 1800 sportoló a kedvezményezettje; a kajak-kenu keretben több mint 170-en vannak.

Az idei jubileumi, Héraklész Díjátadó Gála kapcsán a programról, a legjobbakról beszél az alábbi videóban többek mellett Szabó Bence, a MOB főtitkára, Hüttner Csaba kajak-kenu utánpótlás-kapitány illetve Hajdú Jonatán kenus, idei díjazott is.

(A videót Kaszala Claudia és Turó András készítette, mob.hu)