Pszichológus tartott előadást szakosztályunkban

A Gödi SE kajakos szakosztályában a sportolók fizikai felkészítésén túl a mentális képzésre is jelentős hangsúlyt fektetnek az edzők. Ennek jegyében kapott meghívást az alsógödi sportházunkba december közepén Balassa Levente sportpszichológus.

A szakember - aki maga is sportol, fut, kerékpározik, több maratont is teljesített - olyan, jelentős eredményeket elért sportolók lelki felkészítésében vesz részt, mint az olimpiai bajnok kenus, Vajda Attila, az olimpiai bronzérmes öttusázó, Marosi Ádám, de folytathatjuk a sort Szingapúr kétszeres ifjúsági olimpiai bajnokával, az úszó Kapás Boglárkával, vagy éppen a Vasas vízilabdacsapatával, akár London ezüstérmes birkózójával, Lőrincz Tamással, vagy Fecskovics Attila triatlonistával.

Balassa Levente, december 12-én a Gödi SE kajakosaihoz és szüleikhez látogatott, hogy hasznos tanácsokkal lásson el bennünket. Először a fiatalokkal töltött másfél órát, majd késő estébe nyúlóan a szülőkhöz intézte gondolatait; az előadás után a beszélgetés - többek megelégedésére - interaktív konzultációba váltott.  Előadását az utánpótlássport és az életegyensúly egységére, harmóniájára építette. 

Az ötlet még korábban, a versenyszezonban merült fel Sinkó László edzőben, majd az alapozó időszak megfelelő lehetőséget, a szakosztályvezetés és a Dunai Vízisport Alapítvány pedig támogatást biztosított arra, hogy a kapcsolatokat bevetve megszerveződhessen az egészestés konzultáció. 

"Ha röviden, dióhéjban kellene összefoglalnom, milyen témákat emeltem ki az előadásom során, olyan kifejezéseket, témaköröket sorolnék fel, mint az önbizalom, a tudatosság, a koncentráció gyakorlása, a mentális tréning, de beszéltem arról is, hogyan programozzuk a csúcsteljesítményt, hogyan készüljünk fel a nehézségekre, vagy éppen a fiatalok motivációját hogyan segítsék a szülők kellő higgadtsággal, önfegyelemmel, és mindezek mellett próbáltam mindig szem előtt tartani a pozitív életfelfogást" - foglalta össze a szakember.

Balassa Levente sportpszichológus honlapja: Életegyensúly.hu