Nyolc gödi kajakos volt a régiós kölyök válogatott edzőtáborában

Szeptember 25-30. között Dunavarsányban, az olimpiai edzőtáborban töltött egy hetet nyolc fiatal gödi kajakos (U12 és U13 korosztály), ahová Simi (Sinkó László) régiós válogatott edzőként kísérte a tanítványait. 30 versenyző között kimagasló létszámban voltak jelen a Gödi SE kajakosai.

 

Mindez természetesen nem a szerencse műve, sokkal inkább annak a szakmai munkának az eredménye, ami a szakosztály keretein belül zajlik. Kezdve a KajakStart programtól, ahol elkezdődik a tehetséggondozás és a képességek sokirányú fejlesztése, majd 10 éves kortól átkerülve az egyesület utánpótlás edzőihez, a megtervezett és tudatos edzésterhelés és egyéni képességek fejlesztésével a kajakos gyerekek bekerülnek az MKKSZ versenyrendszerébe is. A régiós válogatott kerettagsághoz pontokat kell gyűjtenie a versenyzőknek az évközi erőfelmérőn illetve a versenyeken, és ez alapján a legtöbb pontot gyűjtő 30 versenyző kerül a kölyök régiós válogatott keretbe. Két évfolyam számít bele a válogatásba (ha jövőre tekintünk már előre, akkor a jövőre U13 és U14 korosztályok), azon belül a lányok és a fiúk között sincs különbség téve, de azért elmondható, hogy nagyságrendileg hasonló létszámban kerültek be a keretbe a két nem képviselői (16 fiú – 14 lány, 16 fő U13-as, 14 fő U12-es). A gödi csapatból kiemelkedő létszám volt a 2010-es születésű lányoknál és a 2011-es fiúknál (3-3 fő a 8-ból).

Sinkó László (Simi) értékelte az edzőtáborban töltött hetet:
Óriási szerencsénk volt az időjárással, mert kifejezetten meleg és napsütéses idő volt egész héten, így a tervezett síkvízi edzéseket túl tudtuk teljesíteni, minden nap voltak a gyerekek vízen, néha kétszer is. Büszke vagyok arra, hogy 8 tanítványom is bekerült a régiós válogatott keretbe, sok munka és lemondás van annak a hátterében, hogy ők idáig eljutottak. Mindezen túl nagyszerű visszaigazolás ez számunkra, edzőknek is, hogy a szakosztályban minőségi szakmai munka folyik. Dunavarsányban tökéletes infrastruktúra van nemcsak a kajakozáshoz, hanem minden más kiegészítő sporttevékenységhez és a regenerációhoz is (uszoda, tornaterem, konditerem, sportpálya). Egy ilyen régiós válogatott edzőtábor arra is kiváló lehetőség a gyerekeknek, hogy megismerhessenek más egyesület keretein belül dolgozó és versenyző társakat a saját korosztályukból, sportbarátságok jönnek létre, sokkal jobban kötődnek a kajakosok így egymáshoz és a sportághoz is. Ettől még természetesen az egészséges versenyszellem ott van mindenkiben, meg akarja mutatni magát és a teljesítményét a többieknek is, de ez természetes. Ennek köszönhető, hogy ők már ide is eljutottak, egy szűkebb elitbe tartoznak. Általában háromfős szobákban laktak a versenyzők, a napi háromszori étkezés bőven fedezte az igényeiket, senki nem éhezett, ahogy hallottam (én sem!). A versenyzőknek szokniuk kell az edzőtábori létet is, hogy miként kell viselkedni egy ilyen helyen, és hogyan kell viszonyulniuk másokhoz, akik szintén nagyobb terhelést kapnak egy edzőtábor alatt, legyenek azok más kajakosok vagy éppen cselgáncsozók. A soroksári Duna-ágnak azon területe, ahol az edzések voltak, keményebb vízen zajlott, mint általában szokott, a gyerekek jobban el is fáradtak, ez azonban a terhelés része volt. A versenyszezon utolsó versenye következik Dunakeszin, október 8-án, a régiós kölyök válogatottak részére pedig lesz még az ősz folyamán egy összetartás november 15-18. között, Mátraházán, ahol a jelenlévők elsősorban a futási képességeiket fejlesztik majd a hegyen.

Régiós kölyök válogatottjaink:

2011-es születésűk:
Berencsi Boldizsár
Kovács Bozsidár
Szabó Balázs

2010-es születésűek:
Kramer-Boga Emma
Lepkó Sarolta
Turi Angéla
Czirbus Máté
Stampf Bence