Mezei futásban remekeltek a gödi kajakosok a Diákolimpia Országos Döntőjében!

A gödi kajakosok között jelenleg sok kiváló futó van, ezen felül néhányan még egy iskolába is járnak, nevezetesen a Huzella Tivadar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába. Így adott volt, hogy a Diákolimpia mezei futóversenyen nagy csapattal vegyenek részt. A március 30-i megyei forduló után április 19-én volt az országos döntő, mindkettő Gödöllőn.

 

A megyei döntőn a fiúk III. korcsoportjában (2010-2011-es születésűek) 7 fővel indultak a 2500 m-es távon a Huzellások, benne 6 kajakossal. Az egyéni verseny 1-6. helyezettje, illetve a csapatok között az 1-3. helyezettek jutottak az országos döntőbe. A csapatok rangsorolásánál a célba érkezéskori helyezési számokat adták össze, és a csapaton belüli legjobb 4 versenyző eredménye számított az értékelésbe (de az 5. csapattagot is elismerték éremmel). A Huzella iskola óriási fölénnyel, 24 helyezési számmal nyert, mivel Kovács Bozsidár 1. helyen végzett, Szabó Balázs 4. lett, Czirbus Máté 9.,  Stampf Bence 10., de még Berencsi Boldizsár is 16. helyen ért célba. Ezzel ők öten biztosították a helyüket a csapatban az országos döntőre. Az egyéni versenyben történő megmérettetésre pedig Kovács Bozsidárnak és Szabó Balázsnak nyílt ezáltal lehetősége (fontos kiemelni, hogy ők mindketten a fiatalabb, 2011-es korosztály képviselői).
A II. korcsoportosok versenyében (2012-2013-as születésűek) Kovács Merse 3. helyen ért célba (Merse 2012-es születésű), így ő is készülhetett az országos döntőre, de csak az egyéni versenyben.

Az országos döntőre a gödöllői repülőtéren került sor 3 héttel a megyei verseny után, ahol előbb a II. korcsoportosok 2000 m-es versenyét rendezték. Kovács Merse egy végletekig izgalmas versenyben úgy lett végül 7. helyezett 226 célba érkezőből, hogy a 2. és a 8. között mindössze 5 mp különbség volt.
A III. korcsoportban 214 versenyző küzdött a 2500 m-es távval és egymással. Az egyéni versenyt az idősebbek, a 2010-esek nyerték (1-1 év korkülönbség ilyen idősen még nagy eredménybeli különbségeket tud okozni a gyerekek között), a 2011-esek között azonban Kovács Bozsidár lett a legjobb, ezzel összességében a 7. pozícióban ért célba! Nagy meglepetésre a csapat 2. helyen végzett (167 helyezési pontszámmal), így a tavalyi év után újra dobogóra állhattak a legjobb Huzellás kajakosok. A csapat további tagjai: Szabó Balázs (34.), Stampf Bence (55.), Berencsi Boldizsár (71.) és Czirbus Máté (90.)

Az érmeken és serlegen kívül minden csapattag kapott egy, az Atlétikai Világbajnokság augusztus 26-i versenynapjának délelőttjére szóló, 2 fő ingyenes belépésére jogosító jegyet