Előadás a helyes sporttáplálkozásról

A Gödi SE kajakos szakosztályának vezetése a fizikai felkészítés mellett jelentős hangsúlyt fektet a fiatalok mentális felkészítésére is. Amikor lehet, a programba a szülőket is bevonják. Március utolsó szombat délutánján a sportházban táplálkozással kapcsolatos előadásra, tanácsadásra került sor.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy Sinkó László kezdeményezésére a nagyobb gyermekeknek és szüleiknek - még a téli edzésrend időszakában - sportpszichológus tartott ismeretterjesztő előadást. Akkor Balassa Leventével lehetett a szakterülettel kapcsolatban konzultálni.

Ezúttal a hazai szövetséggel is kapcsolatban álló Arató Györgyi dietetikus látogatott el Alsógödre. A téma, a helyes étrend, a sporttáplálkozás, az étrendkiegészítők, a helyes vitaminszükséglet kialakítása teltházat csalogatott a sportház emeletére a ragyogó tavaszi időjárás és a szombat délutáni időpont ellenére is. Sok család gondolta úgy, hogy kihagyhatatlan lehetőség kínálkozik a serdülőkorú sportoló gyermekekkel kapcsolatos tanácsadásra.

Mit, mennyit és mikor egyen, mennyit és milyen összetételű folyadékot igyon a gyermek? Mennyire veszélyesek a táplálékkiegészítők, mennyire felesleges, veszélyes a túlzott vitaminbevitel? Milyen ásványi anyagokra van szüksége a sportoló szervezetnek, hogyan lehet a veszteséget pótolni? Mennyi idővel korábban együnk az edzéshez, versenyhez képest, kell-e, szabad-e enni, inni sporttevékenység közben? Izotóniás italok, energiaszeletek, zselék... Ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket taglalt Arató Györgyi egy prezentáció keretében.

A szakember 2008-óta foglalkozik étkezéssel kapcsolatos tanácsadással sportolók számára, korábban a vízilabdázókat, majd a kajak-kenusokat segítette a témában előadásokkal, kiadvánnyal.