80 éves lenne Hatlaczky Ferenc, a Gödi SE szakosztályalapítója, első K1-es világbajnokunk

Január 17-én lett volna 80 esztendős Hatlaczky Ferenc, a GSE Kajak-Kenu Szakosztályának alapítója, az olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok kajakversenyző, az első magyar, aki egyesben lett világbajnok. Írásunkkal is rá emlékezünk...

„Barack, a  Kajakkirály” 1934. január 17-én született Vecsésen. A Budapesti Építők tizenötszörös magyar bajnok sportolója az ötvenes évek egyik, világszinten legsikeresebb kajakversenyzője volt. Kajak egyesben, 10 ezer méteren nyert Máconban ’54-ben világbajnokságot, Duisburgban ’59-ben Európa-bajnokságot, és az ’56-os melbourne-i olimpián is alig elmaradva a győztestől, ezüstéremmel vonult be a kajaksport történelmébe. K1-ben, vb-ken több alkalommal is felállhatott a dobogó második, harmadik fokára. Sportolói karrierjét az ötvenes évek legvégén fejezte be.

Azon sportolók közé tartozott, akik a sport mellett a tanulásra, önképzésre is jelentős energiákat mozgósítottak, a Budapesti Műszaki Egyetemen építészmérnökként diplomázott. Források szerint a nívódíjas tervező többek közt a dunavarsányi edzőtábor terveinek elkészítésében is közreműködött, továbbá élvonalbeli kajakosoknak hajókat, lapátokat tervezett.

A nyolcvanas évek elején az akkori gödi termelőszövetkezet – ahogy akkor mondták, „TSZ” – mérnökeként dolgozott. Nyolcvanháromban az FTC leselejtezett hajóinak újra hadrendbe állításával hozta létre a GSE, tavaly 30 éves kajak-kenu szakosztályát. Az egyesület akkor Gödi MGTSZ SE néven működött, elnöke Gyenes Levente volt, a szakosztály az ő irányítása mellett alakulhatott meg.

A visszaemlékezések szerint „Barack” mindig elegánsan, öltönyben járt le a Duna-partra, az egyetemre pedig, ha tehette, kajakkal közlekedett…

A GSE alapító-szakosztályvezetője 1986. szeptember 8-án hunyt el Budapesten. Hatlaczky Ferenc most lenne 80 esztendős…

Eredményei részletesen a Wikipédián ide kattintva olvashatóak.

(Fotó: Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, Cultiris)