Varga Zalán harmadik alkalommal is Maraton Magyar Bajnok!

86 egyesület 2080 versenyzője nevezett a május 26-28. között, Győrben, a Mosoni Dunán megrendezésre került Maraton Magyar Bajnokságra, ahol a Gödi SE Kajak-Kenu szakosztálya 10 érmet szerzett. 1 arany, 2 ezüst és 7 bronzérem került a csapat neve mellé, ezzel a 10 éremmel annak a 7 szakosztálynak az egyike lett a Gödi SE, amely legalább 10 érmet nyert.

 

35 szakosztály szerzett minimum 1 aranyérmet, legalább 1 érmet pedig 55 szakosztály ért el, ebből is látszik, mekkora kihívás jól szerepelni az U10-U18-as korosztály maratoni bajnokságán! Az éremtáblázaton ugyan csak a 22. helyen végzett a Gödi SE, de ez kicsit félrevezető most az aranyérmek kevés száma miatt, ezért az összes megszerzett érem mutatja igazán a szakosztály erejét a teljesítmények értékelése során. 

A verseny során kiváló időjárási körülmények voltak mindhárom nap során, ami napsütést, kellemes meleget és néha kicsit megerősödő szelet jelentett, a versenyezőknek ezekkel és a nagy létszámú futamok okozta kihívásokkal kellett megküzdeniük.

Németh István (Putyu) összegzése az OB kapcsán:
10 versenyzővel vettünk részt a maratoni bajnokságon, az első két nap során voltak a versenyszámaink. Előzetesen azt gondoltam, hogy bajnoki címet mindenképpen szerzünk, erre Zalánt tartottam a legesélyesebbnek, aki ezzel a teherrel együtt is hozta az 1. helyet. Nagyon büszke vagyok rá, kiváltképp azért is, mert most már egymás utáni 3. évben szerez maratoni bajnoki címet a korosztályában, ami mutatja, hogy a szűk élmezőny meghatározó tagja továbbra is, számomra pedig jó visszajelzés mindez a csoportomban zajló szakmai munka kapcsán. Káplár Zille 3. helyezése kiváló eredmény annak tekintetében, hogy a verseny előtti 1 hónapban több betegséggel, kihagyással is küzdött (mindössze 1 mp-el végzett az első helyezett mögött), és első K1-es évében Rózsa Julcsi illetve Keszthelyi Peti is 3. helyezést ért el, aminek nagyon örültem. Berencsi Bendegúz a 4. pozícióját egy kiélezett versenyben vívta ki (az első 6 kajakos 7 mp-en belül érkezett meg a 21 km leevezése után), és Kiss-Kovács Tamara 8. helyezésével is elégedett vagyok, újra megmutatta, mennyire tud küzdeni a versenyben. Előzetesen kicsit tartottam attól, hogy nem sikerült elégséges kilométert gyűjtenünk az edzéseken, mivel hideg és csapadékos időjárás hátráltatott mindenkit, de a teljesítmények láttán a kétségem eloszlott (Zille és Zalán esetében a válogatott kerettel, Húsvét körül közösen eltöltött 2 hetes dunavarsányi edzőtábor sokat tett hozzá a felkészültségükhöz). Most a június 2-i Regionális Akadémia Kupára készülünk, ami a Magyar Kupára való bejutás lehetősége miatt kiemelten fontos, sokkal rövidebb távokon zajlik majd a verseny (500 ill. 1000 m), igyekszünk a következő napokban erre felkészülni.

Pélyi Dávid tapasztalatainak az összefoglalása a bajnokság után:
14 fővel érkeztünk a versenyre, és szinte mindenki csapathajóban mérette meg magát, kivételt képezett Varga Szonja, aki nagyszerű teljesítménnyel a 2. helyen végzett MK1 U10 5000 m-en. Dobogón végzett még Varró Marcell és Slezsák Zsombor MK2-es párosa is, de több pontszerző helyezésünk is volt még. Azt kértem mindenkitől, hogy kevés tapasztalatuk ellenére bátran és harciasan versenyezzenek. Tanulják, mit kell tenniük verseny előtt és közben, mint pl. hogyan kell lemérni a hajó súlyát, lejelentkezni az indulás előtt, beállni a rajthoz, stb. A KajakStart programból a tavalyi év őszén hozzám kerültek az U9-es gyerekek, akikkel elkezdtem a Dunán történő evezést, amit a tavasz folyamán folytattunk, már azzal a céllal, hogy az U10-es korosztály versenyeire is menjünk. Felvállaltam, hogy külön foglalkozom ezekkel a gyerekekkel, nem túlterhelve őket, de azzal a céllal, hogy a kajakozás alapjait megtanulják és kilométereket is gyűjtsünk a versenyzéshez. Ősszel és tavasszal heti 2 edzés volt vízen, Vass Petivel pedig 2 úszóedzés, a téli alapozás során pedig a 2 úszás mellé 2 szárazföldi edzés társult, amit szintén én tartottam. A gyerekek most már két versennyel a hátuk mögött készülnek a Regionális Akadémia Kupára, ami e hét péntekén kerül megrendezésre. 

Sinkó László (Simi) és Árkosi Gábor értékelése:
Gáborral közösen készítjük fel a versenyzőket idén U11-U14 korosztályban, Gábor elsősorban a B csoportosokat edzi, közülük 4 újabb ember csatlakozott be a versenyző csoportba, jómagam pedig az A csoport edzéseit irányítom, akik a versenyzést is vállalják, sőt, ez a fő motivációjuk. 26 kajakossal mentünk Győrbe, a bajnokság utolsó napján, vasárnap voltak a versenyszámaink, mint ennek a korosztálynak mindig is. 15 versenyző végzett pontszerző helyen, de Fortuna most nagyon sokat „elvett”, ugyanakkor az összességében megszerzett 10 érem jól mutatja a Gödi SE kajak szakosztályában zajló utánpótlás nevelő munka minőségét, az egyesület valós erejét országos összevetésben (a Honvéd is 10 érmet szerzett pl). Sok olyan helyzetet megéltek a kajakos gyerekek, amiből tanulhattak, pl. kényes versenyhelyzetek, stratégiai hibák, helyezkedési nehézségek, egymás segítése egy magasabb cél érdekében, vagyis minden olyan, ami a fejlődésükhöz és a magabiztosságuk növeléséhez is szükséges. Mostantól mindenki a Regionális Akadémia Kupára készül, amit az Újpesti öbölben rendeznek pénteken, június 2-án. Előző délután leevezéssel melegítünk a másnapi eseményre, és a versenyre szinte minden olyan versenyzőt beneveztünk, aki érvényes sportorvosi igazolással és versenyzési engedéllyel rendelkezik. Mivel ez a verseny egyben válogató verseny a Magyar Kupára, ami az év legerősebb versenye lesz június végén, így fontos állomása a versenyszezonnak. Ahogy mindig, a szülők most is óriási segítséget nyújtottak a gyerekek versenyhelyszínre történő szállításával, ellátásával, hogy mindenki a legjobban tudjon koncentrálni a feladatára. Hálás köszönet érte mindenkinek!

Sinkó Panna, aki Göd város legjobb női egyéni sportolója címet kapta 2022-ben (2023-tól a Lágymányosi Spari Vízisport egyesületben kajakozik), szintén nagyszerű eredményeket ért el. A felnőtt mezőnyben K2 26 km-en Csengeri Evelinnel közösen (Tiszafüred) 2. helyen végeztek. A Maraton Magyar Bajnokság egyben a felnőtt Maraton Európa-bajnokságra válogató is volt, így megszerezték a csapattagságukat a július 13-16. között Horvátországban megrendezésre kerülő viadalra.

A győri utánpótlás verseny időpontjában a Masters Maraton Magyar Bajnokság is megrendezésre került, ahol a Gödi SE sportolója, Vecseri Lajos K2 Masters 10 km (65-69) 3. helyezést szerzett (Gaál Istvánnal - Diósgyőr), egyéniben K1 Masters 10 km (65-69) 5. helyen ért célba.

Az elmúlt években Gödről eligazolt versenyzők is jól szerepeltek a bajnokságon, több 1. hely mellett értékes dobogós helyezéseket is elértek (Debreczeni Lora, K1, K2, Varró Csenge K1 2., Szabó Vilmos K2 1. hely, K1 2. hely).

Eredményeink:

I. hely
Varga Zalán K1 U15 15 km

II. hely
Szabó Balázs MK1 U12 5 km
Varga Szonja MK1 U10 5 km

III. hely
Káplár Zille K1 U15 15 km
Keszthelyi Péter K1 U14 10 km
Rózsa Julianna K1 U14 10 km
Kramer-Boga Emma K1 U13 10 km 
Stampf Bence MK1 U13 10 km
Berencsi Boldizsár MK1 U12 5 km
Varró Marcell-Slezsák Zsombor MK2 U10 5 km

IV. hely
Berencsi Bendegúz K1 U17-18 21 km (síkvíz)
Kovács Merse MK1 U11 5 km
Erdős Nóra MK1 U11 5 km

V. hely
Erdei Olivér-Mlinszky Máté-Propokovitsch Zalán-Pákozdi-Szabó Csongor MK4 U10 5 km

VI. hely
Turi Angéla MK1 U13 10 km
Ilyés Zsigmond-Stampf Dániel MK2 U10 5 km

VII. hely
Erdős István K1 U14 10 km
Lepkó Sarolta MK1 U13 10 km
Benk Lóránd-Káplár Benedek-Mészáros-Komáromy Csanád-Megyeri Máté MK4 U12 5 km

VIII. hely
Nyíri Levente K1 U15 15 km
Kiss-Kovács Tamara K1 U15 15 km
Kovács Bozsidár MK1 U12 5 km
Bor Lilien-Kárász-Gyenge Veronika MK2 U11 5 km

IX. hely
Imrik Maja-Kovácsik Abigél-Bohus-Magyar Zselyke-Herczegh Borbála MK4 U10 5 km

X. hely
Farkas Márton-Tubak Nimród MK2 U11 5 km
Imrik Boglárka-Pók Anna MK2 U12 5 km

XI. hely
Slezsák Tamás-Kemény Kristóf MK2 U12 5 km

XII. hely
Németh Bulcsú-Veres-Kiss Bendegúz MK2 U13 10 km

XIV. hely
Czirbus Máté MK1 U13 10 km

XVI. hely
Rif Barnabás K1 U16 15 km

XIX. hely
Fülöp Csanád K1 U15 15 km

XXIII. hely
Nagy Nimród K1 U13 10 km

XXV. hely
Kecskés Csaba K1 U13 10 km

XXVII. hely
Garamszegi Ákos K1 U13 10 km

XXXIII. hely
Varró Csanád K1 U13 10 km