Újabb bajnoki címmel gazdagodtak a gödi kajakosok a maratoni ob-n

Egy bajnoki címmel és hét dobogós helyezéssel gazdagodott a Gödi SE kajakos szakosztálya a győri maraton országos bajnokság alkalmával. A gödi kajakosok 198. bajnoki címét Szabó Vilmos jegyzi.

A május harmadik hétvégéjén megrendezett Graboplast Maraton Magyar Bajnokságon, a gödi szakosztály 44 utánpótláskorú versenyzője ült hajóba. A hazai szövetség beszámolója alapján a gyermek, a kölyök, a serdülő, az ifjúsági és a felnőtt korosztályt is beleszámítva közel 2000 indulója volt a viadalnak, amihez még 400 masters csatlakozott. A verseny végén a klub négy edzője is értékelést adott.

„17 fővel vettünk részt a maraton bajnokságon, a legtöbbjüknek ez volt az első országos versenye – mondta Németh István, a legkisebbek edzője. - Mindenki nagyon bátran és taktikusan versenyzett. Két dobogós, harmadik helyezést sikerült szereznünk, a mini kajakos 11 éves fiúk között Lukács Benjámin kiváló rajttal, jó helyezkedéssel értékes bronzérmet szerzett. A versenyen első ízben rendezték meg a gyermek korosztályban az MK-4-es öt kilométeres versenyszámot, amit nagy érdeklődés kísért. Mind a fiúknál, mind a lányoknál sikerült ütőképes csapatot összeállítanom. Annak ellenére, hogy a versenyt megelőző időszakban a zord időjárás nem tette lehetővé a megfelelő számú gyakorlást, fantasztikus versenyzéssel, nagy taktikai bravúrral a lányok 3. helyezést, a fiúk 5. helyezést szereztek. Mindkét versenyszám fordulatokban gazdag volt, például a gödi lányoknak is volt egy ’nem tervezett partraszállása’ is, amikor összeakadtak az ellenféllel, és a csatározás közben kifutottak a partra. De nagyon ügyesen korrigáltak, és visszakapaszkodtak a 3-4. helyre, ahol az utolsó métereken remek hajrával szerezték meg a bronzérmet. Mindenkinek a teljesítményével elégedett vagyok, köszönöm a lelkes hozzáállásukat, és a szülőknek a segítséget, szurkolást!"

„Vegyes érzelmekkel vártam a csapattal a maraton ob-t – kezdte az értékelést Mizser Diána. - Ezt a versenyt ugyanis a csapat fele nagyon szereti, a másik fele pedig szereti ’túlélni’. Az egyik nagy meglepetést Szabó Vili okozta számomra a brutális finishével, amivel megnyerte a futamát, és ezáltal maraton bajnoki címet szerzett. Született még jó pár dobogós és pontszerző helyezés. Alapjában véve elégedett vagyok a csapat teljesítményével, viszont körvonalazódott számomra, hogy mik azok a szegmensek, amelyeken még változtatnunk kellene a nagyobb fejlődés érdekében."

Árkosi Gábor elégedetten nyilatkozott. „A tavasz eleji jó időjárásnak köszönhetően lelkesen, lendületesen kezdtük meg a téli alapozás utáni vízi alapozó edzéseket. A felkészülés során igyekeztem a versenyző kölyök, serdülő és ifi korú versenyzőimet közelíteni a hozzájuk korban közel álló másik csoportokban készülő gyerekekhez, remélve, hogy segítem ezzel a felkészülésüket. A versenyre nevezettek közül, azt gondolom, magához mérten mindenki jó formában várhatta a megmérettetését. Talán e tekintetben a nagyobb versenyzőkkel szorgalmasan készülő Sinkó András várhatta legbizakodóbban a fejleményeket, aki stabil, kiegyensúlyozott versenyzéssel a dobogón végzett, párosban pedig Maszárovits Miklóssal az 5. helyen zárt. A részemről nagy izgalommal várt ifi maratoni egyes és páros versenyszámokban Zoboki Zoltán Báthory Dániel állt rajthoz. Zozóról az elmúlt felkészülések során már kiderült, hogy rendelkezik azon adottságokkal, amiket egy ilyen izgalmas és összetett versenyszám teljesítése, pláne eredményes teljesítése megkövetel. Tehetsége mellett igyekezett az edzéseket is megfelelően végezni, sajnos a verseny előtti időszakban egy sérülés miatt két hetet kényszerült kihagyni. Így azt gondolom, az egyesben elért 11. és a párosban elért 10. helyezése nagyon dicséretes és motiváló lehet az ilyen irányú versenyzésre a jövőben is. Szilva Simon U14-es 4. helye talán még számomra is meglepetés volt, annak ellenére, hogy tudtam, többek között a régiós kölyöktábornak köszönhetően jó felkészülésen van túl. Tubak Zalán az U15-ös mezőnyben a 18. helyen végzett, ő az edzéseken Simonnal közel azonos teljesítményt tud. Helyezésben ez az egy év korkülönbség az utánpótlássportban egy darabig ennyit jelent. Lehotai Vivi egy év kajakozással teljesítette az U15-ös lányok számára kiírt 15 kilométeres távot, ami szintén nem kis teljesítmény. Mint minden versenynek, ennek is adódtak látszólagos vesztesei, mint Boskovitz Áron, akit az ifik mezőnyében egy remek rajt után kifordítottak, de utána jó küzdőszellemben teljesítette a távot. Gratulálok mindenkinek és köszönöm a kollégáknak a felkészülésben a segítséget!"

Sinkó László röviden így összegezte a hétvégét: „Csoportom a versenyre rossz előjelekkel érkezett, volt, aki betegséggel, volt, aki sérüléssel küszködött. Ez sajnos a nagy és kemény mezőnyben az eredményességre is rányomta a bélyegét, de voltak biztató jelek a jövőre nézve. Egy 5., egy 6., és két 7. helyünk volt pontszerző. Reméljük a következő versenyekre sikerül meggyógyulni és eredményesen szerepelni."

 

A GSE kajakosainak eredményei:

I. hely: Szabó Vilmos MK1 U12 5km
II. hely: Galba Botond MK1 U13 10km, Przymuszala Nándor MK1 U13 10km
III. hely: Varró Csenge, Polónyi Liliána, Csáti Csenge, Demeter Nóra MK4 U12 5km, Sinkó András K1 U1515km, Lukács Benjámin MK1 U11 5km, Maszárovits László MK1 U12 5km
IV. hely: Gál András K1 U13 10km, Szilva Simon K1 U14 10km
V. hely: Erdős András, Berecz Bálint, Gabányi Bálint, Rif Barnabás MK4 U12 5km, Bíró Dominik K1 U16 15km, Maszárovits Miklós, Sinkó András K2 U15 15km
VI. hely: Báthory Máté K1 U16 15km
VII. hely: Sinkó Panna, Kovács Anna (Multi Vízisport SE) K2 U17-18 18km, Sinkó Panna K1 U17-18 18km
VIII. hely: Lukács Katalin K1 U14 10km
IX. hely: Bejczi Ádám, Bús Huba MK2 U12 5km
X. hely: Báthory Dániel K1 U17-18 22km, Zoboki Zoltán, Báthory Dániel K2 U17-18 22km, Gál Tímea K1 U15 15km
XI. hely: Galbavy Zsuzsanna MK1 U12 5km, Zoboki Zoltán K1 U17-18 22km
XIII. hely: Gabányi Gábor, Kiss Gergő MK2 U12 5km
XV. hely: Vizsy Botond, Molnár Gergő MK2 U12 5km, Rácz Brigitta K1 U13 10km, Rimár Szonja K1 U16 15km
XVII. hely: Boskovitz Áron K1 U17-18 21km (síkvíz)
XVIII. hely: Rácz Zsuzsanna K1 U15 15km, Tubak Zalán K1 U15 15km
XXI. hely: Lehotai Vivien K1 U15 15km, Maszárovits Miklós K1 U15 15km
XXII. hely: Káplár Zille MK1 U11 5km
XXVII. hely: Machán Félix K1 U17-18 21km (síkvíz)
XXXII. hely: Pór Levente K1 U15 15km