Rangos nemzetközi viadalt nyert Lukács István

A Gödi SE ifjúsági maratoni Európa-bajnok kajakosa, Sinkó László tanítványa, Lukács István aranyérmet nyert a győri Obert Ákossal a hazai rendezésű Olimpiai Reménységek Versenyén (ORV), Szegeden, a párosok 1000 méteres versenyében.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség beszámolója alapján a párosok első döntőjében a Lukács István – Obert Ákos kajakduó kiélezett küzdelemben hozott aranyat az 1999-es korosztályban, két tizeddel felülmúlva a csehek hajóját.

„Nagyon összpontosítottunk a versenyre, egész héten itt voltunk, készültünk, gyakoroltunk. Mi elsősorban az iramra építettük a távot. A rajtunk nem is sikerült annyira jól, de felhoztuk őket 500-nál, utána pedig volt erőnk robbantani háromszáznál és 150-nél és utána már sikerült beérni elsőnek.” – nyilatkozta a szövetség honlapján Lukács István, a Gödi SE friss aranyérmese.

A Visegrádi országok (V4) között fennálló, nagy hagyományokra visszatekintő kölcsönös együttműködés eredménye az olimpiai szakágak utánpótlás-versenye, az ORV. Ennek értelmében Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia 2016-ban 43 sportágban rendez versenyt a MOB koordinálása és támogatása mellett.

Eme versenysorozatnak a részét képezi a kajak-kenu ORV is, amelyet Szegeden rendez meg a hazai szövetség szeptember 23-25. között. Az ORV-k közül a legnagyobb verseny, amely a kajak-kenu nemzetközi utánpótlás-események között is igen rangos szerepet tölt be. A korosztályos világ- és Európa bajnokságok után a legerősebb viadalnak számít. Az európai nemzeteken kívül Kanada, Ausztrália, USA, Japán és Szingapúr is indít versenyzőket a Maty-éren. A három korosztály (15, 16, 17 évesek) 66 versenyszámában közel 30 ország 800 versenyzője áll rajthoz az utolsó szeptemberi hétvégén.

A mieink 29 aranyérmet és összesen 54 dobogós helyezést szereztek az idei ORV-n. A korosztály egyik jövő évi nagy megmérettetése Győrben a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) lesz.

Lukács István Obert Ákossal a spanyolországi kajak-kenu maraton Európa-bajnokságon az ifjúságiak K-2-es mezőnyében nyert Európa-bajnoki címet idén nyáron.