Parti Zoltán: A KajakStart a magyar kajak-kenu sport hírnevének megtartását is szolgálja

A Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztályának ősszel indított KajakStart programja a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakembereinek a figyelmét is felkeltette. A projekttel kapcsolatban Parti Zoltán, a szövetség szakmai stábjának tagja fejtette ki véleményét.

„A szövetség vezető szakemberei nagy érdeklődéssel fogadták a programot, hiszen ilyen kajakos előnevelő program még nincs az országban" – mondta néhány hete Nagy Árpád szakosztályvezető.

A korábbi kenu vb-bronzérmes Parti Zoltán úgy véli, a program erőssége a benne megfogalmazott szakmai koncepció, amelyben általános célként jelenik meg a sportolói életút helyes pedagógiai és szakmódszertani felépítése és hátterének megteremtése.

"A Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztály programja kiemeli a sokoldalú edzésmunka jelentőségét, mint az eredményes és hosszú idejű sportpályafutás előfeltételét. A Gödi SE programalkotói tisztában vannak azzal, hogy a sportágak között kialakult létszámverseny az utánpótlásért, a minél előbbi elköteleződés kierőltetése a sportágválasztásban, a kajak-kenu sport egyedi sajátosságai miatt hátrányosan érinti az egyesületet. Ezért született meg a KajakStart program, amely olyan tematikus képesség-fejlesztési programot kínál, amely sokszínű és több életstratégia megvalósítását is lehetővé teszi az egyesület együttműködése segítségével.

A program jellemzője a korai specializáció elkerülése mellett - a szenzitív fejlődési időszakokban - az optimális képességfejlesztés, a különböző sportágakban egyaránt fontos általános keringés-élettani és koordinációs megalapozás. Előtérbe kerül a játékosság, a sérülések elkerülése és különösen az egész életre kiható egészséges életmód kialakítása.

A kajak-kenu sportágat választók, a sportág versenyrendszerébe bekapcsolódó gyerekeknél pedig életkoruk, a sportági jellemzők figyelembevételével tervezik meg a terheléseket, tűzik ki a versenyeredmény-elvárásokat. A program fokozott figyelemmel tekint a sportági sérülések és a túlterhelések elkerülésére. Ugyanakkor megjelennek a hagyományokban gyökerező sikerkritériumok, hiszen az egyesület joggal lehet büszke eddigi utánpótlás-nevelési, hazai és nemzetközi, kivált az olimpiai eredményeire is.

Összegezve: a program egyszerre biztosítja a Gödi SE sportolóinak: az örömteli mozgást, a kajak-kenu sport megszerettetését, az eredményes utánpótlás-neveléssel a magyar kajak-kenu sport hírnevének megtartását éppúgy, mint a szűkebb régiójukban betöltött szerepük fenntarthatóságát" - fogalmazott az MKKSZ projektmenedzsere, aki már több alkalommal járt Gödön, jó kapcsolatot ápol a klubbal, ismeri a Duna-parti utánpótlás-nevelő műhelyt.

Parti Zoltán többek közt edzője volt Hüttner Csaba többszörös kenuvilágbajnoknak, ma utánpótlás-kapitánynak, Kovács Tamásnak, aki a 2014-es Göd Kupán képviselte a szövetséget, valamint Horváth Csaba olimpiai bajnoknak is.

A gödieket szintén jól ismerő másik szövetségi vezető, Weisz Róbert a hosszú távú eredményesség elérése, megtartása szempontjából jó szakmai elgondolásnak tartja az elképzelést. „A többi egyesület előtt mindenképpen példamutató és követendő, aminek biztos sikere lesz a későbbi eredményességben" - mondta a maratoni szakág és a parakenu szakág szövetségi vezetőedzője, korábbi szakmai igazgató.

(Fotó: Bea István)