Maraton Staféta a SPAR Futófesztivál keretében

Október 15-én 8 csapattal álltak fel a SPAR Futófesztivál rajtjához a gödi kajakosokból és szüleikből összeállított egységek. 2 egyéni induló is volt, Sinkó László edző, és lánya, Sinkó Panna (aki idén felnőtt maratoni Európa Bajnoki címet szerzett) egyéni távot, a 21,1 km-es félmaratont választották, így összesen 34 versenyző futott vasárnap Budapest legszebb részein a Duna part mellett. 

 

Minden váltó és az egyéni indulók is célba értek, és egyöntetű volt a vélemény, hogy fantasztikus élményben és hangulatban volt része a futóknak. Természetesen, magát a futást nem mindenki élvezte egyformán, azonban a körülmények magukkal ragadták a résztvevőket. Az „igazi” maratonistákkal együtt indultak a staféták is, a BSI (Budapest Sport Iroda) adatai szerint soha nem látott mezőny, 22.000 futó indult összesen a maratoni táv keretein belül, beleértve ebbe a staféták, a 21,1 km és a 30 km-es versenyt is. 

Reggel 9-kor indult a verseny az ELTE Lágymányosi Campusa elől, és akkor még lehetett arra számítani, hogy esős versenynek nézünk elébe, mert csöpörgött az égi áldás. A későbbiekben azonban teljesen száraz, kifejezetten kellemes 13 fokos hőmérsékletben, felhős időben kellett futnia a staféta tagoknak is, így sokkal könnyebb volt mindenki számára a táv teljesítése. 3 váltópontot építettek ki a szervezők a város különböző pontjain (Petőfi téri lehajtó az Erzsébet híd pesti hídfője előtt, Halász u-i lehajtó a budai oldalon és a Duna Aréna előtti parkoló), a cél pedig ugyanott volt, ahol a rajt is. A távok nem voltak egyformák, ezeknek forgalom technikai és megközelíthetőségi okai is voltak, így az alábbi távokat futották a versenyzők: 10,8 km – 8,9 km – 11,9 km – 10,6 km. A csapatokkal kapcsolatos szervezés legnehezebb része a versenyzők váltópontra történő szállításával és a versenyre való felkészítésével kezdődött, utána segíteni kellett a 8 váltás lebonyolításában, majd a váltópontra beérkező futókat kellett összeszedni, és az előző napon átadott csere ruháikat kiosztani, a legvégén pedig Gödre hazavinni mindenkit. Óriási köszönettel tartozunk a szervezésben közreműködő szülőknek, nélkülük nem lett volna zökkenőmentes a lebonyolítás. 

És hogy honnan jött az az ötlet, hogy ilyen sok fiatal kajakos részt vegyen egy utcai futóversenyen? A megoldás Simi, a Gödi SE kajak szakosztályának vezetőedzője, aki személyes példamutatással járt elől, és egyéniben futott félmaratoni versenyt. Az őszi-téli felkészülési időszakot Simi úgy akarja színesíteni, hogy abba havonta egy futóversenyen való részvétel beleférjen. Szeptemberben Nagymaroson voltak futóversenyen, októberben ez a verseny és az IKL-en (Iván Kovács László emlékfutás Gödön) való részvétel van kitűzve célul. A futóversenyeken való részvétel fejleszti a gyerekek általános versenyzési képességeit, ezek a képességek pedig a kajak versenyekre is jól adaptálhatóak. Ilyenkor előtérbe kerül maga az idegen környezet, a bemelegítés, a verseny előtti és alatti izgalom, a versenyhelyzet és a futás közbeni aktív testi érzés, és a fizikai terhelést is csak így lehet magasabb szintre juttatni. Különösen fontos, hogy a gyerekek egymásért is futnak, a csapat eredményéért, tehát közösen élik meg a sikert is, amit a staféták célba érése minden esetben megerősített. Egyedi kivitelezésű, különleges részvételi érmet kapott mindenki, amelyet a verseny után a Gödi Sportháznál kapott meg mindenki a 4. staféta tagoktól (hiszen a részvételi érmeket a célban osztották ki a szervezők, a befutó emberek kaptak 4 érmet a nyakukba).

Ami pedig igazán különlegessé tette ezt a vasárnapi élményt, hogy a Magyarországon valaha rendezett legnagyobb sportverseny, az augusztusi Atlétikai Világbajnokságon való személyes részvétel után 2 tucat ifjú gödi kajakos (és a velük együtt, de más stafétákban futó) szüleik is megtapasztalhatták, hogy milyen érzés Magyarország legnagyobb, Budapesten rendezett, nemzetközi utcai futóversenyén a mezőnyben lenni több tízezer futó mellett, Budapest turisták által is leginkább keresett részein futni.