Lukács István ifi Európa-bajnok!

Lukács István, a Gödi SE kajakosa a győri Obert Ákossal a spanyolországi kajak-kenu maraton Európa-bajnokságon az ifjúságiak K-2-es mezőnyében Európa-bajnoki címet nyert! A két sportoló a győri országos bajnokságon szerzett indulási jogot a pontevedrai kontinensviadalra. A táv 22,6 kilométer volt, benne futószakaszokkal.

A hazai szövetség honlapja beszámolójában azt írja, a Lukács István, Obert Ákos páros a táv elején egy négyes boly tagjaként ellépett, majd az utolsó futás után léptek meg végleg a mezőnytől, s nyerték meg a versenyt a spanyol és portugál páros előtt.

"Nehéz verseny volt, nagyon elfáradtunk a végén, de úgy látszik, a spanyolok még jobban. Nagyon boldog vagyok, hogy első komoly nemzetközi versenyemen ilyen jó eredményt értem el Ákossal. Nincs sok pihenőm, hiszen közeledik a síkvízi országos bajnokság, majd szeretnék kijutni az Olimpiai Reménységek Versenyére, és kvalifikálni a maraton világbajnokságra. Nem lesz könnyű, de megpróbálom, most nagyon motivált vagyok. Egyébként a verseny után sétáltunk egyet Pontevedrában, gyönyörű kis spanyol városka" - mondta a verseny után a gödi sportoló, aki társával több hajónyi előnnyel ért célba.

A páros felkészülését Barina József mesteredző, a tolnaiak trénere segítette, akivel a versenyt megelőzően két hetet készültek közösen a fiúk. Ez idő alatt megtanulták a maratoni kajakozás csínját-bínját, mesterfogásait. Többek között együtt készültek a tavalyi év világbajnokával, Boros Adriánnal is, aki sokat segített a hajóbeállításban, a technikai kivitelezésben. 
 
Lukács István a GSE-ben Sinkó László tanítványa, eddig háromszor nyert korosztályos maraton magyar bajnoki címet. Középiskolája, a váci Boronkay György Műszaki Középiskola, Gimnázium és Kollégium jelentősen támogatta a fiatal kajakos év közbeni felkészülését.
 
"Isti" korábban, a gödi Németh László Iskola diákjaként "Jó tanuló, jó sportoló" kitüntetést kapott. Teljesítményét 2014 tavaszán Göd város önkormányzata Kóczán Mór-díjjal ismerte el. Esztendők óta a korosztályos Héraklész-válogatott tagja.

(Fotó: Facebook/MKKSZ)