KajakStart a Gödi Körképben

A GSE kajakos szakosztályának 2014 őszén indított KajakStart programjáról ír a Gödi Körkép városi magazin decemberi száma is. A cikkben megszólal a szakosztály részéről Nagy Árpád, Vadász Anita és Horváth Szilárd, a hazai szövetség képviseletében Weisz Róbert és Parti Zoltán.

A KajakStarttal országosan is figyelemre méltó programot indított a GSE

A legkisebbeket megcélozva indította KajakStart programját a Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztálya. A szeptembertől Alsó- és Felsőgödön is sikerrel működő program országos szinten egyedülállónak tűnik, a hazai szövetség figyelmét is felkeltette. A KajakStartot azért hozta létre a szakosztály, hogy mozgáslehetőséget kínáljon azoknak a – jellemzően – első, másodikos gyermekeknek, akik szeretnének kajakozni, de még túl fiatalok hozzá, valamint azoknak, akik egyszerűen csak mozogni kívánnak. 

"Szerettük volna a gyerekek lakóhelyéhez közel vinni az edzéseket. Alsógödön Vadász Anita tanítónő és képzett kölyökatlétika-oktató, Felsőgödön egykori kajakosunk, Vass Péter vezeti a csoportokat. Az úszóedzéseket szintén egykori kajakosunk, a korábbi úszó, Németh István vezényli" - mondta Horváth Szilárd, a szakosztály vezetőségének tagja.

"Heti egy szárazedzést és egy úszóedzést tartunk, havonta egyszer kiadós túrára is megy a csapat. Szükség szerint a gyerekek szállításába is besegítünk" – tette hozzá Vadász Anita.

A program a Magyar Kajak-Kenu Szövetségbe is eljutott. „A vezető szakemberek nagy érdeklődéssel fogadták, hiszen ilyen kajakos előnevelő program még nincs az országban. Mi is figyeljük a gyakorlati megvalósulást, alakítunk rajta, ha szükséges" – tájékoztatta lapunkat Nagy Árpád szakosztályvezető.

A szövetség részéről Weisz Róbert a hosszú távú eredményesség elérése, megtartása szempontjából jó szakmai elgondolásnak tartja az elképzelést. „A többi egyesület előtt mindenképpen példamutató és követendő, aminek biztos sikere lesz a későbbi eredményességben” – hangsúlyozta a szakember.

„A KajakStartban általános célként jelenik meg a sportolói életút helyes pedagógiai és szakmódszertani felépítése és hátterének megteremtése. Egyszerre biztosítja a Gödi SE sportolóinak az örömteli mozgást, a kajak-kenu sport megszerettetését, az eredményes utánpótlás-neveléssel a magyar kajak-kenu sport hírnevének megtartását éppúgy, mint a szűkebb régiójukban betöltött szerepük fenntarthatóságát. A program jellemzője a korai specializáció elkerülése mellett az optimális képességfejlesztés, a különböző sportágakban egyaránt fontos általános keringés-élettani és koordinációs megalapozás. Előtérbe kerül a játékosság, a sérülések elkerülése és különösen az egész életre kiható egészséges életmód kialakítása. Megjelennek a hagyományokban gyökerező sikerkritériumok is, hiszen az egyesület joggal lehet büszke eddigi utánpótlás-nevelési, hazai és nemzetközi eredményeire is” – fogalmazott Parti Zoltán, az MKKSZ projektmenedzsere.

A GSE szakosztálya átgondolt utánpótlás-nevelési rendszert dolgozott ki, a KajakStart mellett mindhárom gödi általános iskolának felajánlva működteti az Iskolai kenu-oktatóprogramot, mindemellett a szülőknek nyílt napot is hirdet. A versenysport terén pedig eredményessége a 169 magyar bajnoki címmel országosan is meghatározó.

 

A cikk - és a teljes újság - a Göd Városi Kommunikációs Kft. honlapján megtekinthető.

(Forrás: Gödi Körkép/Vasvári Ferenc, 2014. decemberi szám)