Hat aranyérem a Budapest, Pest Megye Bajnokságon!

Július 6-8. között, Szolnokon rendezték meg Budapest és Pest Megye Bajnokságát, ami a három hét múlva esedékes Országos Bajnokságra adott bejutási lehetőséget az egyéni versenyszámokban. Ezen a versenyen és az ezzel egyidőben rendezett Vidék Bajnokságon az egyéni versenyszámok első 18 helyezettje kap indulási jogot a Szegeden megrendezésre kerülő OB-n. 36 egyesület 1069 sportolót nevezett. A Gödi SE  59 kajakossal vett részt a versenyen, 19 érmet szereztek a fiatalok (6-6-7), az éremtáblázaton a 6. helyen végeztek. 

 

Amennyiben kivennénk a Szabó Attila kenu akadémiát, ahol csak kenusok versenyeznek, akkor az 5. helyen találnánk a Gödi SE-t, megint bizonyítva azt, hogy az utánpótlás nevelés területén nagy létszámú gyerekkel dolgozva, folyamatos sikereket érnek el a legerősebb régiókkal összevetve, amelyek Budapest és Pest megyére koncentrálódnak. 

Németh István (Putyu) tapasztalatai:
Mindhárom versenynapon érdekeltek voltunk, csütörtökön az 500, pénteken az 1000 m-es versenyek zajlottak, majd szombaton néhányan még a 2000 m-es számban is rajthoz álltak. 11 versenyzővel érkeztem a csoportomból, akik nagyszerűen küzdöttek végig, mégis, van egy kis hiányérzetem, mert némi fáradtságot fedeztem fel a versenyzőkön, aminek természetesen több összetevője lehet, de az biztosan benne van, hogy hetek óta minden hétvégén versenyzünk, és ebben fizikailag és mentálisan is kimerültek kicsit a kajakosaim. Ez természetes jelenség, a felkészülés része, ezt is tanulni kell, hogy a sorozatterhelést elviseljék és jól oldják meg a fiatalok. Mindenesetre a pár nap múlva kezdődő edzőtáborba több olyan feladattal is készülök, amik segíthetnek a versenyzők felfrissülésében, mentálisan is. Ezért nagyon összetett az edző dolga, mert rugalmasan kell tudni reagálni az ilyen helyzetekre is, miközben a kajakos szakmai protokollt is tartani kell, hogy a még hátralévő, de egyben legfontosabb versenyen, a hónap végi OB-n is jól teljesítsenek. 
Mindenesetre, akiktől várható volt, azok be is tudtak kerülni egyéniben az országos bajnokságra, de nem mindenki. További nehezítő körülmény volt sokaknak a pénteki viharos szél az 1000 m-es távokon, a szerencse faktor sokat befolyásolt az eredményekben (akik alacsony pályaszámot kaptak, azok messze felülteljesítették az 5-9-es pályán kajakozókat, néha irreális végeredményeket okozva). Ez azonban a sok futam tekintetében kiegyenlítődött az egyesületek között (persze nem vigasztalja ez azokat, akiknek az egyéni versenyét ez ellehetetlenítette). Nagyon tetszett Rózsa Julcsi és Kramer-Boga Emma K2-es ezres párosa, amely a 4. helyen végzett, ők majd az OB-n is együtt mennek. Káplár Zille 6. lett 500-on (és 4. 2000 m-en), ami önbizalmat és további motivációt adhat számára. Varga Zalán most is végigcsinálta az egész versenyprogramot (mint a Magyar Kupán), 500-on 7., 1000 m-en 5. lett, majd dobogóra állhatott szombaton a 2000 m-es versenye után. 
Július 12-tól Fadd-ra megyünk 10 napos edzőtáborba, majd forma élesítés következik a július 27-30. közötti OB-ra.    


Pélyi Dávid összefoglalója:
Nagyon sok szép eredményt és látványra is kiváló versenyzést mutattak be a tanítványaim egyesben, páros illetve négyes egységekben, valamint a váltókban, akiknek azzal is meg kellett birkózniuk, hogy a csapathajókban és váltóban az U10-es versenyzőket az U11-esekkel közösen indították és értékelték. 
14 versenyzővel vettünk részt a bajnokságon, szinte a teljes csoportom ott volt Szolnokon. A váltókban, annak ellenére, hogy az elején nem nagyon látták át, hogy a 4*200 m-es verseny hogyan zajlik majd le, meglepően jól alkalmazkodtak az új helyzethez és megoldották a kihívást, a lányok egysége pedig ezüstérmet szerzett. Az OB-ra visszük tovább ezt a négyest, a terv jelenleg az, hogy Erdős Nóri és Szonja ülnének hátul, az U11 MK2-es páros, Bor Lilien és Kárász-Gyenge Veronika pedig elől ül majd a hajóban. Varga Szonja egyéniben 2. lett 2000 m-en, közelebb került a korosztályát jelenleg uraló KSI-s versenyzőhöz, itt a cél az OB-n is az lesz, hogy még közelebb kerüljön Szonja ehhez a kislányhoz. Imrik Maja és Bohus-Magyar Zselyke megnyerték a 2000 m-es MK2-es versenyüket, és a Kovácsik Abigél, Herczegh Bori MK2-es ezüstérmes egység is kiválóan teljesített. Varró Marcell és Slezsák Zsombor MK2-es egysége végzett még dobogón. 
Az elmúlt pár verseny tekintetében azt látom, a gyerekek sokat léptek előre edzettségben, technikailag is fejlődtek, ügyesedtek, és a verseny közben jelentkező nehézségeket is egyre jobban oldják meg, elsősorban a helyezkedésre gondolok most. Próbálkoznak a finiseléssel, hogy a cél előtt meginduljanak még egy utolsót, szóval érzékelhető a változás. Az első olyan 2000 m-es versenyük volt ez, ahol nem kellett bójáknál fordulót csinálniuk, itt most nyílegyenesen, teljes gázon mehettek, és ez tetszett nekik, élvezték a küzdelmet. Az OB-ig következő időszakban, jövő héten a Kajak Kalandtáborban szinte mindannyian ott lesznek majd velem, ahol játékosabb felfogásban ugyan, de a tervek szerint naponta 2* is vízen lesznek a gyerekek, majd az OB előtti hetet még megnyomjuk, és az utolsó héten engedünk csak fel, hogy a bajnokságon a legjobb formájukat hozhassák a gyerekek. 

Sinkó László (Simi) értékelése:
34 versenyzővel mentünk Szolnokra a csoportomból, és nincs hiányérzetem a látottak alapján, amit tudtak a versenyzők, azt kihozták magukból. Úgy néz ki, a páros és csapathajókat, amiket összeállítottunk, jól működnek, az OB-ra is így megyünk majd, addig még lesznek gyakorló edzések. Bízom benne, az egységeken belüli súrlódások most megállnak, mert látható, ha egy irányban húznak a csapattagok a közös sikerért, akkor működnek a dolgok. Óriási létszámban vettünk részt a versenyen Gödi SE-ként, az 59 versenyző kiszolgálása, a hajók mozgatása hatalmas erőfeszítésbe került, 3 vontát kellett Szolnokra juttatnunk. Odafelé még megoldottuk az egyesület rendelkezésére álló 2 busszal, több fordulással, hiszen a különböző korosztályok versenyei 3 napra oszlottak el, azonban hazafelé nem tudtuk volna megoldani szülői segítség nélkül a szállítást, az egyik vontát csoportom egyik apukája hozta haza, hálás köszönet neki ezért. Ha csak 1 busz állna rendelkezésre a szakosztálynál, ennyi gyerek versenyeztetését nem is tudnánk megoldani, bele sem merek gondolni, milyen kényelmetlen döntéseket kellene akkor meghoznunk, ami a szakosztály normál működését alapjaiban befolyásolná. A verseny jól sikerült, igazi éremesőt hozott, ez ösztönzőleg hat mindenkire, hogy a bajnokságig kitartsanak és ott is a legjobbjukat ki tudják hozni magukból. Az U13-as MK4-es, illetve az U13-as MK1-es és K1-es 3*200-as váltó győzelmeinek nagyon örültem, mert sok munka van a gyerekekben és végre kijött egy olyan eredmény, ami megdobhatja a hozzáállásukat a további pár hétre, ebből az OB-n is nagyot lehet dobbantani. Máté és Bence U13-as MK2-es sikere komoly csatában született, csakúgy, mint Boldizsár és Balázs U12-es MK2-es győzelme, mindenesetre van még bennük tartalék, amit Szegeden majd kievezhetnek a bajnokságon. Örültem annak, hogy Emma milyen kiváló partnere volt K2-ben Rózsa Julcsinak az U13-U14-ben, majd az egyéni versenyében a saját korosztályában újra dobogóra állhatott. Merse is minimális különbséggel szorult a 2. helyre U11-ben, sokat lehet tanulni az ilyen szoros versenyekből. Lepkó Saci egyéni 3. helye is örvendetes, az U13-as lány váltó és az U12-es fiú váltó 2. helyezése nagyjából papírforma eredmény (és ide sorolható az U12-es MK4-es csapathajó 3. helye is). Sokat kell gyakorolni és fejlődni a rajtban, hiszen ezekben a sprint váltókban felértékelődik a rajt és a robbanékonyság. Természetesen, a gyerekek között nagy fizikai különbség van ilyen idősen, így ez masszívan meghatározza a jelenlegi képességeiket a rajtban. Ugyanakkor bármely versenyen 14 éves korukig (amikor kezdődnek a pályaversenyek), a rajtban elszenvedett hátrány meghatározó tud lenni a verseny végkimenetelére is, hiszen adott futamban a legjobb kajakosokkal az élen történő közösen evezés nagymértékben dönt arról, ki végez az élmezőnyben a verseny végén, dobott vízen nem sok esély van már a felzárkózásra. 
Az országos bajnokságig hátralévő 3 hétben most egy könnyebb hét következik, majd július 17-től 1 hétre visszamegyünk Szobra edzőtáborba, és utána már csak felfrissítő edzéseket és sprint jellegű mozgásokat csinálunk a szegedi, számunkra legfontosabb versenyig. 
Köszönöm a szülők folyamatos támogatását, hogy segítenek mindenben és együtt élik meg a helyszínen is a fontos pillanatokat a gyerekekkel közösen. Meggyőződésem, hogy a mentális fejlődésükhöz ez is elengedhetetlen, igazi ösztönző erő.

Eredményeink:

I. hely
Kecskés Csaba-Garamszegi Ákos-Farkas Bálint-Nagy Nimród MK4 U13 2000m
Czirbus Máté-Stampf Bence MK2 U13 2000m
Berencsi Boldizsár-Szabó Balázs MK2 U12 2000m
Imrik Maja-Bohus-Magyar Zselyke MK2 U10 2000m
Farkas Bálint-Nagy Nimród-Garamszegi Ákos K1 U13 3x200m
Czirbus Máté-Kecskés Csaba-Stampf Bence MK1 U13 3x200m

II. hely
Kovácsik Abigél-Herczegh Borbála MK2 U10 2000m
Kovács Merse MK1 U11 2000m
Varga Szonja MK1 U10 2000m
Lepkó Sarolta-Szántó Panni-Turi Angéla MK1 U13 3x200m
Kovács Bozsidár-Szabó Balázs-Berencsi Boldizsár-Slezsák Tamás MK1 U12 4x200m
Erdős Nóra-Kárász-Gyenge Veronika-Bor Lilien-Varga Szonja MK1 U10-11 4x200m

III. hely
Varga Zalán K1 U15 2000m
Szántó Panni-Vecseri Vivien MK2 U13 2000m
Slezsák Tamás-Benk Lóránd-Mészáros-Komáromy Csanád-Kemény Kristóf MK4 U12 2000m
Bor Lilien-Kárász-Gyenge Veronika MK2 U11 2000m
Lepkó Sarolta MK1 U13 2000m
Kramer-Boga Emma K1 U13 2000m
Varró Marcell-Slezsák Zsombor MK2 U10 2000m

IV. hely
Szikora Angéla K1 U15 500m
Kramer-Boga Emma- Rózsa Julianna K2 U13-14 1000m
Káplár Zille K1 U15 2000m
Molnár Csenge K1 U13-14 2000m (ZEBRA szerint)
Barti Márton-Pákozdi-Szabó Csongor-Erdei Olivér-Mlinszky Máté MK4 U11 2000m
Ilyés Vilmos-Stampf Dániel MK2 U10 2000m
Erdős Nóra MK1 U11 2000m
Kemény Kristóf-Mészáros-Komáromy Csanád-Kovács Merse-Benk Lóránd MK1 U12 4x200m

V. hely
Berencsi Bendegúz K1 U17-18 1000m
Varga Zalán K1 U15 1000m
Zahorecz Zalán-Timár Huba-Káplár Benedek-Megyeri Máté MK4 U12 2000m
Kotta Krisztián-Tubak Nimród MK2 U11 2000m
Kovács Bozsidár MK1 U12 2000m

VI. hely
Káplár Zille K1 U15 500m
Gabányi Bálint-Rif Barnabás K2 U16 1000m
Turi Angéla MK1 U13 2000m

VII. hely
Varga Zalán K1 U15 500m
Keszthelyi Péter K1 U14 2000m
Ilyés Vilmos-Varró Marcell-Stampf Dániel-Slezsák Zsombor MK1 U10-11 4x200m

VIII. hely
Szikora Angéla K1 U15 1000m
Rózsa Julianna K1 U14 1000m
Pákozdi-Szabó Csongor-Erdei Olivér-Barti Márton-Mlinszky Máté MK1 U10-11 4x200m

IX. hely
Németh Bulcsú-Veres-Kiss Bendegúz MK2 U13 2000m

X. hely
Pók Anna MK1 U12 2000m

XI. hely
Rózsa Julianna K1 U14 2000m

XIII. hely
Fülöp Csanád K1 U15 2000m

XVIII. hely
Gabányi Bálint K1 U16 2000m

XIX. hely
Erdős István K1 U14 2000m
Gabányi Gábor K1 U16 2000m

XXI. hely
Varró Csanád K1 U13 2000m
Imrik Boglárka MK1 U12 2000m

XXVI. hely
Rif Barnabás K1 U16 2000m