A Gyermek és Kölyök Országos Bajnokságon 3 aranyérmet nyertek a Gödi SE kajakosai

Július 29-30-án Szegeden rendezték meg a 10-14 éves korosztály (gyermek és kölyök korcsoport) Országos Bajnokságát, a felnőtt OB-val együtt, ahol 42 gödi kajakos indult. 88 egyesület képviseltette magát, közel 2150 résztvevővel, de a létszám a felnőtt mezőnyt is magában foglalta. Fiatal kajakosaink 3 bajnoki címet és összesen 9 érmet szereztek (3-2-4), az éremtáblázaton a 14. helyen végzett a Gödi SE, de itt is hangsúlyozni kell, hogy ebben a felnőtt verseny eredményei is benne voltak, a kenu szakággal együtt.

 

 A 2 napos verseny során alapvetően jó időjárási körülmények voltak, szombaton talán egy kicsivel nagyobb ellenszél befolyásolta a mezőnyöket, vasárnap kora délután azonban egy markáns viharzóna érte el a pályát, és 2 MK4-es gödi egységet is a nyílt vízen ért a zuhatag a verseny azonnali felfüggesztése közben (akik már az 1000 m-es versenyük rajtjára készültek), úgyhogy 8 gyereket kellett kimenteni a szülőknek a rajtzónából. 1,5 órás csúszás után velük folytatódott a verseny, és fiatal kajakosaink becsületére legyen mondva, arany és bronzéremmel zárták az U12-es MK4-es versenyüket.

Sinkó László (Simi) értékelése:
Kiváló bajnokságon vagyunk túl, kicsi elcsúszásokkal, és elégedettek lehetünk sok mindennel, kiváltképp a csapat teljesítményekkel. Az látszik, hogy fizikálisan sok gyerek előrébb jár a mezőnyben a mieinkhez képest, de ugye ebben a 11-13 év közötti korosztályban hatalmasak tudnak lenni a fizikai felépítésbeli különbségek annak tükrében, hogy a gyerekek mikor kezdenek serdülni. Amiben biztosan fejlődnünk kell majd, az a gyorsaság és a robbanékonyság, ami természetesen kapcsolódik az izomtömeghez (és ezáltal az előző gondolathoz), ugyanis ez nemcsak a rajtban jelent előnyt, hanem meghatározó az egész versenyre. Az pedig, hogy a szombati napon minden versenyző éremmel tudta zárni a napot, egész különleges érzés volt edzőként is. Mindez alátámasztja azt a koncepciót is, ami a szakosztály ars poetica-ja, hogy sok gyerek legyen, csináljuk az edzéseket és adjunk lehetőséget a fiataloknak a versenyeken, hogy meg tudják mutatni magukat, nem utolsósorban pedig az eredményeikkel motivációt és további elköteleződést lehet kiváltani bennük a jövőt illetően. 
Az egyéni ambíciók csapathajókban történő kisimítása is komoly feladat, hiszen a csapat egysége, hogy megértsék egymást és egy irányba húzzon mindenki, meghatározza az eredményességet is. A Gödi SE lehetőségei pont ebben erősek, nagyon sok páros és négyes csapathajóval rendelkezik az egyesület, ezt ki is kell használnunk. Az OB-n 10 négyes egységet állítottunk ki, és ebből 6 éremmel zárta a versenyét. 
Természetesen, minden versenyző képességeit legjobban az egyéni versenyekben lehet lemérni, ahogy utaltam már rá, itt is fejlődnünk kell, a természet „áldásával” együtt. Sok egyesület sakkozott amúgy a visszalépésekkel az egyéni versenyekről (oda be kellett jutni, páros és négyesek szabadon nevezhetőek voltak), így fordulhatott elő, hogy egy MK2-es mezőny 44 hajóból állt, vagy négyes futamban 23 egység ált rajthoz, ezeknek nem volna szabad előfordulnia. 
Akiket szeretnék kiemelni, az Lepkó Saci és Turi Angi MK2-es párosa, akik elképesztő versenyt vívtak, teljesen kiadtak magukból mindent és fölényesen nyerték a versenyüket U13-ban. Kramer-Boga Emma egyéni 4. helye is dicséretet érdemel, hiszen nagyon zaklatott és lerövidült felkészüléssel a háta mögött tudott az élmezőnyben zárni K1-ben az U13-asok között, és ha teljesen visszanyeri a fizikai állóképességét, jövőre ugyanúgy az elsőségért lehet csatában. Az MK4-es U12-es 1000 m-es egység megvédte a tavaly megszerzett elsőségét (2000 m-en nem tehették, mert az egyéni és a páros versenyek egymás után kerültek megrendezésre, és abban 3 kajakos is érintett volt négyük közül). Szabó Balázs és Berencsi Boldizsár pedig azon a rémálomszerű, 44 egységgel felálló MK2-es versenyen lett 5., ahol az 1. helyezett 1,6 mp-el előttük ért be, ennél sokkal szorosabb befutót nehéz elképzelni.
Hálás vagyok a szülők támogatásáért, aminek egyik kiemelt pontja volt most a viharba került gyerekek kimenekítése a pályáról. Az, hogy ők szállítják és táplálják a gyerekeket, besegítenek a szervezésbe és bármilyen feladat felmerülése esetén azonnal segítenek, az nagyban hozzájárul a csapat sikerességéhez és az edzők is jobban tudnak így a verseny során a tanítványokra koncentrálni. 


Pélyi Dávid összefoglalója:
14 versenyzővel vettünk részt az OB-n, a versenyszámok vasárnap voltak, és mindenki indult 2000 m-en. Egyéniben csak Varga Szonja állt rajthoz, elsősorban a csapathajókat preferáltam, a felkészülés is erre irányult. A koncepció az volt, hogy az erősebb, felkészültebb versenyzők párosban, a többiek négyes hajókban induljanak. A májusi maratoni OB-n nyújtott teljesítményekhez képest látványos volt a változás a bajnokságra, sok munkája van ebben mindenkinek, és nagyszerű visszaigazolás is volt ez arra, hogy érdemes dolgoznia a versenyzőknek, mert van eredménye. Izgalmasan alakult az MK4 U10-esek versenye, mert a rajt után az egyik versenyzőm lapátjának a tolla eltörött. Mivel biciklivel mentem mellettük a parton, meghallottam, hogy a gyermek anyukája mondja, hogy eltörött a lapát. Mivel pont a közelben volt a gödi sátor, és pont volt ilyen lapát, odasiettem a lapátért, majd teljes sebességgel mentem az egység után. Szerencsére a négyes hajónk a parthoz legközelebbi 9-es pályán haladt, így meg tudtuk oldani, hogy ők kijöttek a part mellé, és így menet közben ki tudtuk cserélni a lapátot. Így lettek 6. helyezettek, amire ők is nagyon büszkék voltak, joggal. 
Amiben majd biztosan tudunk fejlődni (és ez az egész mezőnyre jellemző U10-ben), hogy technikailag már sok mindent meg tudnak csinálni a versenyzők az edzéseken, de stressz helyzetben még nem. Ilyen például a vízen ülés, a pozicionálás, a keresztbe átvágás szükség esetén, náluk ellenben még az egymás melletti versenyzés a leggyakoribb. 
Nagyszerű győzelmet szerzett MK2 U10-es egységünk, Imrik Maja és Bohus-Magyar Zselyke, akik kiválóan versenyeztek, és az MK4 U10-11-es négyesünk ezüstérme is igazi siker. 
Az OB-val az év lényegi részének vége van, egy kis pihenő után még a Dunakanyarban megrendezésre kerülő versenyeken tervezünk indulni. Köszönöm a szülők támogatását és jelenlétét, sokat segítenek a gyerekeknek, hogy csak a versenyzésre kelljen koncentrálniuk.

Augusztus 3-6. között rendezik meg Szegeden a serdülő és ifjúsági OB-t, ahol Németh István (Putyu) kajakosai versenyeznek majd.

A hónap végén, augusztus 26-án lesz a Göd Kupa, aminek keretében a Gödi SE kajak-kenu szakosztálya megalakulásának 40. évfordulóját is megünnepli.

Eredményeink:

I. hely
Lepkó Sarolta-Turi Angéla MK2 U13 2000m
Imrik Maja-Bohus-Magyar Zselyke MK2 U10 2000m
Berencsi Boldizsár-Kovács Bozsidár-Szabó Balázs-Slezsák Tamás MK4 U12 2000m

II. hely
Keszthelyi Péter-Erdős István-Kramer-Boga Emma-Rózsa Julianna K4 MIX U13-14 1000m
Bor Lilien-Kárász-Gyenge Veronika-Erdős Nóra-Varga Szonja MK4 U10-11 1000m

III. hely
Czirbus Máté-Stampf Bence MK2 U13 2000m
Czirbus Máté-Stampf Bence-Kecskés Csaba-Nagy Nimród MK4 U13 1000m
Lepkó Sarolta-Turi Angéla-Garamszegi Ákos-Farkas Bálint MK4 MIX U13 1000m
Kovács Merse-Kemény Kristóf-Benk Lóránd-Mészáros-Komáromy Csanád MK4 U12 1000m

IV. hely
Kramer-Boga Emma K1 U13 2000m
Mlinszky Máté-Erdei Olivér-Barti Márton-Pákozdi-Szabó Csongor MK4 U10-11 1000m 

V. hely
Slezsák Tamás-Kemény Kristóf-Benk Lóránd-Mészáros-Komáromy Csanád MK4 U12 2000m
Varga Szonja MK1 U10 2000m
Berencsi Boldizsár-Szabó Balázs MK2 U12 2000m
Farkas Márton-Megyeri Máté-Tubak Nimród-Timár Huba MK4 U12 1000m
Imrik Maja-Kovácsik Abigél-Bohus-Magyar Zselyke-Herczegh Borbála MK4 U10-11 1000m

VI. hely
Erdős István-Keszthelyi Zsombor K2 U14 2000m
Molnár Csenge K1 U13-14 2000m (ZEBRA szerint)
Erdős Nóra MK1 U11 2000m
Ilyés Vilmos-Varró Marcell-Slezsák Zsombor-Stampf Dániel MK4 U10-11 1000m
Mlinszky Máté-Erdei Olivér-Barti Márton-Pákozdi-Szabó Csongor MK4 U10 2000m

VII. hely
Kecskés Csaba-Farkas Bálint-Garamszegi Ákos-Nagy Nimród MK4 U13 2000m
Kovács Merse MK1 U11 2000m
Kovácsik Abigél-Herczegh Borbála MK2 U10 2000m

VIII. hely
Kovács Bozsidár MK1 U12 2000m
Varró Marcell-Slezsák Zsombor MK2 U10 2000m

IX. hely
Bor Lilien-Kárász-Gyenge Veronika MK2 U11 2000m

XI. hely


Rózsa Julianna K1 U14 2000m


Farkas Márton-Tubak Nimród MK2 U11 2000m


Ilyés Vilmos-Stampf Dániel MK1 U10 2000m

XVIII. hely


Megyeri Máté-Timár Huba MK2 U12 2000m

XXII. hely


Pók Anna MK1 U12 2000m