A Gödi SE kajakosai hat érmet szereztek a Regionális Eszkimó-Indián Játékokon!

Július 1-2-án rendezték meg Csepelen a Regionális Eszkimó-Indián Játékokat, ahol 17 egyesület 193 nevezése érkezett be a versenyre. A Gödi SE szinte maximális versenyzői létszámmal, 30 kajakossal állt rajthoz az U10-12-es korosztályban. Hat éremmel (2-2-2) az éremtáblázat 2. helyén végzett a KSI mögött.

 

Sinkó László (Simi) összefoglalója a verseny után: 
Az Eszkimó-Indián Játékok egy összetett verseny, ahol a kajakozáson kívüli egyéb képességeket és készségeket is szeretné mérni a verseny rendezője, hogy a kajakosok mennyire sokoldalúak. Ezzel egyébként sikerélményt is szerezhetnek azok, akik még nem erőből, hanem technikából és állóképességből oldják meg ezeket a feladatokat. Mindezek mellett az is nagyon meghatározó, hogy ez a 4 feladat a kajakozáshoz szükséges alap képességekre épít, vagyis aki ezekben a feladatokban jól teljesít, bizakodva tekinthet előre, mert jó alapjai vannak ahhoz, hogy a befektetett munka hatására egyre jobb kajakos eredményeket is érjen majd el! Teljesen elégedett vagyok a gödi gyerekek teljesítményével, a verseny összetettsége miatt természetesen mindig történik olyan, ami egy-egy versenyző esetében bosszúságot okoz, de ezekből a helyzetetekből lehet tanulni, és ez a versenyeken történő tanulási folyamat része a fiatalok előrelépésének. A Gödi SE-ben jelenleg nagyon sok jó képességű kajakos van ebben a korosztályban, így számunkra fontos eleme volt ez a verseny a nyári szezonnak, az OB-ra való felkészülésnek. Egy másik lényeges elem, ami a nagy létszámú részvétel mellett szólt, hogy az U12-es korosztályban ezen a versenyen is pontokat tudnak gyűjteni a gyerekek a válogatott keretbe való bejutáshoz, akik pedig U11-es illetve U10-esek, számukra ez egy jó felkészülési állomás, hogy jövőre vagy 2 év múlva ők is már tapasztaltan, a lehető legtöbb pontot tudják megszerezni a kerettagsághoz. Az U12-esek olyan sokan voltak, hogy 2 nagy létszámú futamra osztották őket a 2 nap folyamán, ebből az 1. futamot Szabó Balázsnak sikerült is megnyernie (Slezsák Tamás 5. lett), a másik futamban Kovács Bozsidár 2. lett, Berencsi Boldizsár pedig 4. helyen ért célba, Kisebb létszámmal, de ugyanúgy 2 futamra osztották az U11-es fiúkat, itt Kovács Merse az 1. futamot nagy fölénnyel nyerte. Erdős Nórinak a stégről vízre szállással voltak nehézségei, sok időt vesztett, így a 4. helyen végzett, jövőre ezt biztosan tökéletesen megoldja már. 
A versenyt sokak szerint is 1 nap alatt meg lehetne rendezni, de jelenleg 2 napos a lebonyolítási formája. Első nap célba dobás (7 m-ről egy 70 cm-es átmérőjű körbe kell betalálni kislabdával, 3 kísérlet van) és 30 mp alatti húzódzkodás a feladat, amiknél az elért eredményeket egy előre meghatározott rendszer alapján mp-re számolják át, majd másnap hendikep rendszerben, a versenyzők között az 1. nap során kialakult különbségeknek megfelelően, egymás után indulnak a versenyzők előbb az 1.500 m-es futásra, majd beérkezés után egy gyors öltözés következik (cipő le, mentőmellény fel), és azonnal kezdődik a 2.000 m-es kajakozás. A célba érkezés sorrendje így egyben a verseny végeredményét is kiadja. A szervezés rendben volt, minden versenyszámhoz megfelelő mennyiségű szakember állt rendelkezésre. A következő verseny jövő hétvégén lesz Szolnokon, a Budapest és Pest Megyei Bajnokság, ami azért fontos, mert az OB-ra való bejutást teszi lehetővé egyes hajókban (18-as korlát van), páros és négyes versenyszámokban szabadon lehet nevezni az országos bajnokságra. Köszönöm a szülőknek, hogy a szokásoknak megfelelően mindenben segítségünkre voltak a helyszínen.

Pélyi Dávid tapasztalatai a verseny kapcsán:
Kiskunlacházáról, edzőtáborból érkeztünk haza pénteken az U10-es csapattal, így egy kicsit fáradtabbak voltak a gyerekek, ugyanakkor mindenki maximális erőbedobással küzdött, amit jó volt látni. Külön örültem annak, hogy a stégről beszállást kiválóan oldották meg. A húzódzkodással nagyon elégedett vagyok, a futásban vegyes volt a kép, de alapjában véve jó képességű gyerekek vannak a csapatban ezen a téren is. 12 versenyzővel vettünk részt az Eszkimó-Indián Játékokon, és mivel ők még nagyon fiatalok (U10), ezért a tapasztalatszerzés, a versenyek kipróbálása, a versenyzői képességeik éles helyzetekben történő tesztelése és ezeknek a fejlesztése az idei fő cél. Az pedig kiemelten fontos képességük, hogy amit edzésen már tudtak, azt a versenyen is képesek voltak megismételni. Varga Szonja nagyszerű 2. helyezést szerzett, Varró Marcell és Bohus-Magyar Zselyke fért még fel a dobogó 3. fokára, azonban a többiek is kiváló helyezéseket értek el az élmezőnyben, nagyon büszke vagyok rájuk. 
Számunkra kicsit sűrű ez az időszak, ezt a hetet már könnyített terheléssel csináljuk, gyakoroljuk a váltókat is, mert a hétvégén a Pest Megyei Bajnokságon versenyzünk legközelebb. Mivel összevont korosztályok lesznek Szolnokon a négyes hajókban és a váltó számokban az U10-U11-es korosztályban, ezért nálunk, ahol mindenki U10-es, értelemszerűen ez egyfajta hátrányt fog jelenteni az idősebbekkel szemben, azonban a lényeg a felkészülés az OB-ra, és minden versenyen gyűjteni a tapasztalatot.

Eredményeink:

I. hely
Szabó Balázs MK1 U12
Kovács Merse MK1 U11

II. hely
Kovács Bozsidár MK1 U12
Varga Szonja MK1 U10

III. hely
Varró Marcell MK1 U10
Bohus-Magyar Zselyke MK1 U10

IV. hely
Berencsi Boldizsár MK1 U12
Farkas Márton MK1 U11
Erdős Nóra MK1 U11
Ilyés Vilmos MK1 U10

V. hely
Slezsák Tamás MK1 U12

VIII. hely
Imrik Boglárka MK1 U12
Kotta Krisztián MK1 U11
Herczegh Borbála MK1 U10

IX. hely
Tímár Huba MK1 U12
Pók Anna MK1 U12
Kárász-Gyenge Veronika MK1 U11
Pákozdi-Szabó Csongor MK1 U10

X. hely
Imrik Maja MK1 U10

XI. hely
Stampf Dániel MK1 U10
Kovácsik Dóra MK1 U10

XII. hely
Mlinszky Máté MK1 U10

XIV. hely
Mészáros-Komáromy Csanád MK1 U12
Erdei Olivér MK1 U10

XV. hely
Barti Márton MK1 U10

XVII. hely
Kemény Kristóf MK1 U12

XIX. hely
Zahorecz Zalán MK1 U12
Bor Lilien MK1 U11

XX. hely
Benk Lóránd MK1 U12