Gál András kapta a rangos városi elismerést a nemzeti ünnepen

A Gödi SE kajakosa, Gál András kapta nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából – és persze korábbi teljesítménye alapján – a Kóczán Mór-díjat, kiemelkedő férfisportoló-kategóriában a városi ünnepségen. Mizsér Diána tanítványának az elismerést Markó József polgármester és dr. Pintér György alpolgármester mellett az olimpiai bronzérmes gerelyhajító leszármazottai adták át.

A 12 esztendős Gál András (a fotón középen, balról a 8.) hatszoros országos bajnok, az első győzelmét 9 évesen nyerte Győrben, a maraton-szakágban. 2017-ben és 2018-ban is a dobogó tetejére állhatott Sukorón és Fadd-Domborin. Egyéniben és váltóban is aranyérmes, mellette országos diákolimpiai első és második helyezett. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség kölyökválogatottjának kerettagja. Hosszú távú céljai között szerepel az olimpiai aranyérem, példaképe a háromszoros gödi olimpiai bajnok Kammerer Zoltán.

Göd önkormányzatának képviselő-testülete a Gödért kiemelkedő sporttevékenységet végző személyeket és közösségeket nagyra becsüli, az ő elismerésükre alapította a Kóczán Mór-díjat, melyet évente adnak át, az elsőre 2000. augusztus 20-án került sor. A díjazás időben március 15-éhez, nemzeti ünnepünkhöz köthető. A rangos városi elismerést korábban a GSE kajakosai közül a nemzetközi mezőnyben is sikert jegyző Lukács István, Váczai Enikő és Havas Balázs is megkapta.

Kóczán Mór atlétaként olimpiai bronzérmet nyert gerelyhajításban. A II. világháború után települt Gödre, ahol református lelkész volt, mellette aktívan részt vett a település sportéletében, ahol 1972. július 3-án bekövetkezett haláláig élt.

A Kóczán Mór-díjat női kategóriában Kácsor Gréta válogatott, junior világbajnok kézilabdázó, továbbá a világbajnok gödi sárkányhajósok és a kiemelkedő sportszervezői munkájáért Rabnecz Károly kapta.

(Fotó: Bea István/Gödi Körkép)