13 fiatal gödi kajakos kapott arany minősítést a regionális felmérőn!

Az elmúlt 2 hétvégét az Újpesti-öbölben töltötték fiatal kajakosaink. Az első hétvégén felmérőkön vettek részt, az ezeken elért eredmények alapján lehetett arany illetve kék minősítést szerezni a versenyzőknek; a második hétvégén pedig közös edzés és csapathajóban, négyesben kajakozás volt a program.

2021-ben a Kajak-Kenu Szövetség egy új versenyeztetési formát vezetett be a 14 év alatti korosztályok számára, amit Regionális Akadémia névvel indítottak. A hazai kajak-kenus egyesületeket felölelő 6 régió közül a Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztály a Gyulai Zsolt Regionális Akadémia része lett, amelybe Esztergomtól indulva a dunakanyari és az északi elhelyezkedésű budapesti kajak-kenu szakosztályok tartoznak bele. Minden regionális akadémia sikeres, ismert kajak-kenu versenyzőkről kapta a nevét, minket Gyulai Zsolt 1988, Szöul 2-szeres olimpiai bajnoka „képvisel”, aki egykoron Vácról indult fiatal kajakosként. A régióban működő akadémia sportági menedzsere, a 2012-ben, Londonban olimpiai aranyérmet szerzett Dombi Rudolf.

Az akadémiai rendszer az adott térség utánpótlás szakmai irányelveinek összefogására, ellenőrzésére, a kiemelkedő tehetségek kiválasztására és menedzselésére, továbbá versenyeztetésére életre hívott szakmai támogató program az U10-U14-es korosztályok részére. Az utánpótlás korosztályokban hatalmas létszám van országszerte, ami köszönhető egyfelől a szövetség sok évtizedes, jól átgondolt szakmai programjának, illetve egy közös előre gondolkodásnak, ami ide vezetett, mindez szerencsés a sportág jövőbeni eredményessége szempontjából, ugyanakkor nehéz ezt a létszámot úgy összefogni egy válogatottba, hogy mindenkinek adjanak teret. Ebben a rendszerben azért hozták létre a minősítéseket is, hogy egyrészt a versenyzők számára motivációt adjanak, másrészt, a klubokban folyó szakmai munkát is értékelni lehessen.

A fiatalokat Sinkó László, Németh István és Fazekas Botond kísérte el a programokra. Sinkó László a régió szakmai programjának levezénylésében is aktív szerepet vállal edzőként. A felmérésen résztvevő 19 versenyzőnkből 13-an szereztek arany minősítést, ami kiemelkedően jó arány, azt is mutatja, a régióban versenyző fiatal kajakosok között előkelő helyen vannak a gödiek, hiszen a felmérőn a 107%-os szabályt alkalmazták, vagyis, az első 6 versenyző eredményét átlagolták, és ehhez képest húzták meg a 107%-os teljesítmény határt, ami a minősítések eléréséhez volt vízválasztó szint.

2000 méteren és 15 kilométeren volt felmérés, utóbbi során egyszerre indult az adott korosztály mezőnye, a rövidebb távon pedig 30 másodpercenként indították a kajakosokat. A jó teljesítményt elérő versenyzők pedig egy további lépcsőfokra is felléphettek, nevezetesen, a második hétvégén az arany minősítéssel rendelkezők közös edzésen vehettek részt a régió más egyesületeinek a versenyzőivel. Ez azért fontos előrelépés, mert adott egyesületben mindig kialakul a versenyzők között, ki-kit tud megelőzni edzésen, ki erősebb-gyengébb a másiknál, és ezekből a légüres terekből van most mód kikerülni azzal, hogy a versenyzők látják, a saját korosztályukban kik-hogyan teljesítenek más szakosztályokból, sőt, velük együtt edzhetnek ezeken a régiós összejöveteleken! Ez a második, közös edzést is magában foglaló hétvége azért is volt különleges, mert az edzést megelőzően 3 egykori olimpiai bajnok (Vaskuti István, Gyulai Zsolt, Dombi Rudolf) tartott élménybeszámolót, aminek a keretében kérdezhetett is a közel 50 versenyző, így kötetlen hangulatban kaphattak első kézből olyan információkat, ami segítséget nyújt, hogy még elkötelezettebbek legyenek a jövőben saját magukkal és a sportágukkal szemben is!

A közös edzés egyfelől időre evezés volt, erre hívták meg a felmérőkön legjobban szereplő versenyzőket, illetve volt egy előszűrés is a csapathajókra, ahol megnézték a Hídépítő Kupán és az Országos Maraton Bajnokságon elért eredményeket is, így az „elit kommandóból” az edzők segítségével állítottak össze csapathajókat, hiszen a cél az Országos Magyar Kupára olyan négyes összeállítása, ami ütőképes az 5 másik régió legjobb egységeivel szemben is. A gyakorlás ilyenkor kiterjed a négyes leghatékonyabb beosztására (melyik versenyző hol ül a hajóban a képességei alapján, pl. ki legyen a stroke, ki a legerősebb fizikumú, stb.), illetve az edzők segítségével a négyes kajakozásra rávezető gyakorlatokat is végeztek evezés közben, ami kiegészült menet közben a négyesre kialakított összeszoktató gyakorlatokkal. Végül egy kis iramevezéssel és hajtással záródott a nagyságrendileg 6 km-es edzéstáv.

A következő fontos esemény a Regionális Magyar Kupa lesz június 4-én, ahol egyes és páros versenyeket rendeznek, ezek azonban különösen fontosak lesznek, mivel az itt elért eredményekkel lehet bekerülni a június végén megrendezésre kerülő Országos Magyar Kupára, ahol a 6 régió összecsap. Egyesben és párosban is az 1-3. helyezés jelent majd automatikus kvalifikációt az Országos Magyar Kupára. Ezen felül, a Regionális Magyar Kupa eredményei alapján (csak azok közül, akik saját jogon bejutottak az Országos Magyar Kupára), régiónként összeállításra kerülnek a versenyzőkből négyesek, vagyis csapathajókba is be lehet kerülni, ami óriási presztízzsel bír. Előreláthatólag A és B egységek is lesznek, mindenesetre elmondható, az extraklasszis teljesítményt felmutató versenyzők kerülhetnek majd a csapathajókba. Mindez az edzők és egyesületek között az együttműködést és együtt gondolkodást is erősíti, ami szintén javítja a hatékonyságát a tehetségek gondozásának, a szakmai program végrehajtásának. Mivel a kölyök korosztály is 2 évet ölel fel (13 és 14 évesek), így a regionális felmérő után az edzők összeállítottak egy menedzselt egységet is fiatalabb versenyzőkből (hiszen ilyen idősen 1-1 év nagy fizikai különbségeket jelent még sokszor a versenyzők között), mivel ők a jövőt képviselik és így lehetőség van az ő felépítésükre is. A „mi” régiónk egyben a legnagyobb létszámú régió is a 6 között, így kvóta alapján további helyek is rendelkezésre állnak majd az Országos Magyar Kupára való bejutáshoz, de a nagy létszám egyben nagy konkurenciát is jelent, tehát tényleg mindenkinek oda kell majd tennie magát június első hétvégéjén!