Varga Zalán a tatai edzőtáborban készült a serdülő- és ifjúsági válogatottal

December 11-16. között a tatai olimpiai edzőtáborban tartották meg a kajak-kenu serdülő- és ifjúsági válogatott edzőtáborát, amin a Gödi SE kajak-kenu szakosztályának legeredményesebb fiú kajakosa, a 15 éves Varga Zalán is részt vett, köszönhetően a 2023 évi eredményeinek, amivel kivívta a válogatottbeli tagságát.

 

Edzője, Németh István (Putyu), elismerően szólt az edzőtáborban elvégzett munkáról, ahol személyesen csak az első nap délelőttjén volt jelen, viszont a szakmai tervet ismerte és tudta, hogy ez egy hatékony és nagyon fárasztó hét lesz Zalán számára, viszont erre szükség van. Az pedig kiemelten fontos volt, hogy folyamatos versenyhelyzetben volt a vele egykorú és néha nálánál idősebbekkel a feladatok elvégzése közben, amire Gödön ritkán nyílik alkalom. 

Varga Zalán a színfalak mögé is betekintést nyújtott:
„Az edzőtáborra a 2024-ben U15-U18 közötti korcsoport válogatott kerettagjai kaptak meghívást, ez alapján én az U16-osok közé lettem besorolva. A serdülő 2-es csoportban voltam (2008-as születésűek), ahová 7 fiú versenyző tartozott, de együtt voltunk másik 4, 2009-es születésű kajakossal, így összesen 11-en edzettünk együtt, Bátor György keretedző irányításával (a táborban végig ott volt Makrai Csaba, utánpótlás szövetségi kapitány is). A lányok ugyanígy voltak beosztva (és természetesen az ifjúsági korcsoport esetében is ez volt az elv, külön csoportban voltak a 17-18 éves lányok és a fiúk), vagyis összesen 4 csoportra voltunk szétbontva. Körülbelül 40 versenyző volt így a táborban, az ország legkülönbözőbb tájairól. Minden csoporthoz tartozott egy edző, így a napi feladatokat rotációban végeztük, hiszen például az uszodában csak 3 sáv van, így limitált létszám fért be egyszerre. Tavaly ugyanebben az edzőtáborban már voltam, így nem hatott újdonságként, mindenesetre nagyon szeretem ezt az edzőtábort, mert minden adott a tökéletes edzésmunkához és a pihenéshez. A tábor utolsó napján, szombaton edzettünk csak együtt mindannyian fiúk, egy hosszabb futás, 14 km szerepelt az edzéstervben, és a tatai Öreg-tó volt a helyszín, azt 2-szer kellett körbefutnunk. Hét közben napi 2 edzésünk volt, pihenő nélkül, az úszás, futás és kondi edzések váltották egymást, a 11 edzésből 4-4 futás és úszás volt, illetve 3 konditermi edzés, szóval nem unatkoztunk. A saját csoportomban lévő versenyzőkkel évek óta csatázunk egymással, nagyon össze van kovácsolódva a brigád, úgyhogy jó hatással vagyunk egymásra és egymás teljesítményére, és ez valahol az egyik legfontosabb, mert a monoton edzéseket így könnyebben el tudjuk végezni, ami a fejlődésünkhöz is sokat hozzátesz. Érdekességként említeném a reggeli tornát, ami 10-15 perces gimnasztikát jelentett a futófolyosón reggeli előtt, itt biztosan mindenki magához tért ébredés után. Párszor voltunk szaunázni, de esténként maximum egymáshoz mentünk át beszélgetni, más programot nem akartunk, mert fáradtak voltunk. Most otthon folytatjuk a felkészülést a kialakult rend szerint, mindenesetre nagyon jó volt kiszakadni kicsit a hétköznapok rutinjából, és még ha lényegesen többet is edzettünk Tatán, mint itthon tudnánk a suli miatt, azért nagyon jó érzés ennek a szűk válogatott körnek a tagja lenni.”