Rendhagyó évértékelő a gödi kajakosoknál

Évzáró rendezvény hiányában, rendhagyó évértékelő készült a 2020-as évről a Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztályában.

Pór Miklós, Szakosztályvezető, köszönetét fejezte ki:
"Szeretném megköszönni, hogy egy ilyen nehéz évben kitartottatok mellettünk és a kajak mellett. Sportolóinknak gratulálok az elért eredményekhez és ahhoz az alázatos munkához, amit végeztek nap mint nap egész évben.
Szülőknek külön köszönet, hogy a gyereket engedik sportolni és segítenek a logisztikában, anyagilag is támogatják gyermekük kajakozását és nem utolsó sorban, hogy fizetik a tagdíjat, ami a működéshez elengedhetetlen.
Edzőknek köszönet és tisztelet az elvégzett munkáért, hiszen dacolva időjárással, a csónakház hiányával, néhol eszközhiánnyal és Covid-dal, az edzéseket megtartották és kimagasló eredményeket értek el a gyerekkel együtt.
A szakosztályvezetésnek pedig azt köszönöm, hogy lehetővé teszi a szakosztály számára az eredményes működést. A mostani nehéz helyzetben is összetartó csapatot alkotva jó döntéseket hozott.
Nem utolsó sorban Nagy Árpádnak mondok köszönetet a hosszú évekig tartó lelkes, kitartó, sokszor hálátlan feladat elvégzéséért. Ezt a munkát sokszor a háttérben és mindig saját szabadidejében tette.
Bízva abban, hogy a járványhelyzet javul, a 2021-es évben együtt még nagyobb sikereket fogunk elérni. Ehhez kívánok sok erőt és kitartást Mindnyájunknak."

 „A csoportom kemény munkával, komoly célokat kitűzve készült a 2020-as verseny évadra. Nagyszerű téli felkészülést tudtunk magunk mögött. Az alapozás során maximálisan kihasználtuk a rendelkezésre álló lehetőségeket. Plusz motivációt jelentett számunkra, hogy rendszeresen együtt edzettünk (futottunk, úsztunk) a sződligeti Pacs-Pacs és a váci Karakán sportolóival.
A felkészülés tavasszal a megszokott menetrendben folytatódott, március elején horvátországi, melegvízi edzőtáborba utaztunk- kiegészülve a többi csoport tagjaival. A táborban jó körülmények között, remek hangulatban végeztük el a kitűzött feladatokat. Hazaérkezve a megszokott menetrendből a mindannyiunkat sújtó Covid-járvány alaposan kizökkentett, azonban a kaotikus időszakon saját erőforrásokat összevonva , illetve Kammerer Zoltán segítségével hamar túllendültünk. Kamera jelenléte, motiváltsága inspirálta a csapatot az időre evezéseknél, edzéseken. Azt látni lehetett, hogy szintet lépett a csapat.
Több rövidebb edzőtáborban vettünk részt: Győrben, Velencén, Fadd-Domborin. Kiváló kollégákkal és válogatott versenyzőkkel készülhettek együtt a sportolóim (Csay Renáta, Boros Adrián). A jól sikerült felkészülést a versenyen megszerzett érmek és pontot érő pozíciók mutatják. Bajnokságon összesen a nagy csoportom három aranyérmet, négy ezüstöt és 4 bronzérmet szerzett. Ezzel a nagyszerű eredménnyel az ifjúsági fiú kajakosok az országos pontversenyben a Győr és a KSI után az országban a harmadik helyet szerezték meg. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy saját nevelésű gyerekekkel értük el ezt a kiváló eredményt.
Kiemelném a csoport legeredményesebb versenyzőjét, Báthory Dánielt, aki a versenyeken elért eredményei alapján kvalifikálta magát a Maraton Eb-re, amit sajnos a járvány miatt töröltek. Korompai László egy helyezéssel maradt el az Olimpiai Reménységek Tornájáról.
A csapattól októberben búcsúztam el. Nagy örömömre szolgál, hogy Árkosi Gábor vezetésével jelenleg is aktívan készülnek a 2021-es versenyévadra.” – értékelt Sinkó László (Simi).

Árkosi Gábor gondolatai az idei évről:
„Gondolom már mindenki unásig hallja a szűkebb és tágabb környezetében, hogy micsoda egy év volt ez a mögöttünk lévő. Ami azt illeti valóban így van és nehéz is lenne a fenti megállapítás nélkül az évet értékelni. Ahogyan az élet egyéb területeit, úgy a sportvilágot, a kajak-kenut és azon belül az utánpótlás sportot is érintették a vírus okozta korlátozások. A tavaszi lezárások idején volt időszak, hogy a teljes gyermek sportéletnek is le kellett állni és csak online folytatódhattak az edzések. Míg élsport szinten a legnagyobb nehézséget kétségtelenül a tétversenyek elmaradása okozta, addig a gyerekeknél a személyes találkozások hiánya okozott fejtörést. A kezdeti bizonytalanságot és teljes korlátozásokat követően a nyár elején visszatérhetett az élet a rendes kerékvágásba. A gyerekek nagy lendülettel vetették bele magukat a nyárba. A versenynaptárat sikerült úgy átalakítani, hogy más ütemben ugyan, de a korosztályos fő versenyeket a nyár végén illetve kora ősszel megtartották. A tavaszi leállás és a nyár eleji csendesebb időszak, ha másra nem is volt jó, lehetőséget nyújthatott számunkra egy kis testi-lelki felfrissülésre, továbbá a külső „motivációk” vagyis versenyek hiányában talán egy kis önvizsgálatra is, hogy mégis „miért csináljuk mi ezt?”. Összességében úgy vélem, hogy nem mindenki járt a legrosszabbul ezzel az évvel. Ugyanakkor vitathatatlan hogy, a a felnőtt világversenyekre készülők mellett a legnagyobb „vesztesei” ennek az évnek azon utánpótláskorú versenyzői voltak, akiknek a nemzetközi versenyzési lehetőségeik szinte maradéktalanul elmaradtak. A mi egyesületünkben is volt egy versenyző, aki kijutott ugyan az ifjúsági maraton eb-re, de végül a nemzetközi szövetség törölte a versenyt. Reméljük, hogy neki is és a hozzá hasonlóan járóknak is lesz még lehetőségük bizonyítani. Ami a további eredményeket illeti: a szövetség által kiadott összesített pontversenyben a Gödi Se kajakosai az elmúlt évek legjobb eredményét érték el az országos bajnokságokon gyűjtött pontok terén, ami azért mindenképpen büszkeséggel töltött el minket.”

„Nagyon-nagy lendülettel vágtunk neki a téli alapozásnak, amit úgy vélek, eléggé eredményesen zártunk, majd tavasszal, mikor már kezdtük volna a tavaszi alapozást, beütött a világjárvány.... Ugye egy-másfél hónapig nem lehetett csoportosan edzeni. Ez azért eléggé megviselte a gyerekeket. Ugyan folyamatosan kommunikáltunk az online térben, írtam az edzésterveket, de azért valljuk be, ez hosszú távon nem feltétlen túl motiváló egy kölyök vagy kisserdülő gyerek számára, aki mindig csapatban edzett. Szerencsére, azért igyekeztek a gyerekek, és mikor újra elkezdtek edzeni, nem volt akkora a lemaradás. Nyáron volt szerencsénk még edzőtáborozni is, ami szuperül sikerült. A másik kihívás a gyerekek és szerintem az edzők számára is az volt, hogy nem volt augusztusban leállás, hanem akkor voltak a fő versenyek. Ez egy teljesen új felkészülést igényelt. Nem volt egyszerű feladat fenn tartani a motivációt és a mentális frissességet egy ilyen hosszú szezonnál. Ezek ellenére, szerintem erőn felül teljesítettek a gyerekek! Nagyon meg voltam elégedve az elvégzett munkájukkal és eredményeikkel. Mind a serdülő és ifi és mind a kölyök ob-n sikerült dobogós helyezéseket elérnünk, sőt az ob-n bajnoki címeket megvédenünk és 2 bajnoki címet még a maraton bajnokságon is behúznunk. Nagyon büszke vagyok a csapatomra!” – mondta el Schulcz-Mizser Diána.

Németh István (Putyu) így értékelt:
Az idei év gördülékenyen indult. Lehetőség nyílt a csapat egy részének meleg vízi edzőtáborban részt venni. Március közepétől azonban, majd három hónapon keresztül, a Covid 19 járvány következtében az edzések elmaradtak, csak otthoni, egyéni és online edzések keretében tudta a csoport folytatni a felkészülést. Az első vízreszállás időpontja júniusra tevődött a megszokott márciusi kezdéshez képest. Kiscsoportos edzésekkel kezdtük a vízen való felkészülést a szövetségi illetve régiós versenyekre.
A csoportom versenyeredményei a befektetett munkát igazolják.
A három regionális versenyen (Vác, Nőtincs, Wichmann Tamás Emlékverseny) harmincháromszor szólították a dobogóra tanítványaimat.
A szövetség által rendezett bajnokságokra a megszokottól eltérően, késő nyáron, kora ősszel került sor.
A Budapest, Pest Megye Bajnokságról 18 éremmel tért haza a csapat. A versenyen induló mind a 21 sportolóm jogot szerzett a Magyar Bajnokságon való indulásra.
A Magyar Bajnokságon a csoport négy Magyar Bajnoki címmel és számos pontszerző helyezéssel gazdagította a gödi kajakos szakosztályt.
Az év utolsó megmérettetése a Maraton Magyar Bajnokság volt, ahol csapathajóban sikerült Magyar Bajnoki címet és ezüst érmet szerezni.
2020-ban a csoport 14 versenyzője büszkélkedhet Magyar Bajnoki címmel.
A Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztály az előkelő 19. helyen végzett az országos, összesített bajnoki pontversenyben, amihez csoportom 141 ponttal járult hozzá ebben a versenyszezonban.
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség idén nem hirdetett új válogatott keretet, a 2019-es versenyeredményei alapján továbbra is a Kölyök Válogatott tagjai Varró Csenge és Berecz Bálint.
Az idei eredmények alapján Régiós Válogatottságot szerzett Varró Csenge, Csáti Csenge, Káplár Zille, Berecz Bálint, Varga Zalán.”

Sinkó lászló (Simi) kajak-sztár csapata:
„Ezt az évet minden tekintetben a kettősség uralta. A szakosztályi modell szerint májusban elindult a KajakStart programból felkerült gyerekek képzése, akik mellé nyáron, a Kajak-Kalandtáborból is sokan csatlakoztak. Nem volt könnyű feladat összeszervezni párhuzamosan a nagyok és kicsik edzésmunkáját. Az elsődleges cél, amit erre az évre kitűztünk: csapatépítés, a kajak-kenu sportág alapjainak, szabályainak megismerése, illetve az életkori sajátosságokat figyelembe vevő készségfejlesztés.
A kezdésnél nagy gondot jelentett a minikajakok műszaki állapota, amit a magam és a hajóépítő segítségével nem kevés pénz- és időráfordítással sikerült orvosolni. A gyerekek nagyon nagy lelkesedéssel, örömmel vesznek részt az edzéseken. Ősz elejére ugrásszerű fejlődésen mentek át a ráfordított munka hatására. Nagyon sok játékkal, ügyességi feladattal színesítve értünk el oda, hogy a régiós versenyeken hárman is vállalták a megmérettetést. Nem vallottak szégyent, mindhárman első hatban végeztek. Kramer-Boga Emma a Wichmann Tamás Emlékversenyen 1., Czirbus Máté 4., míg Ocsovai Álmos 6. helyen végzett az U-10-es minikajakos mezőnyben. Országos versenyen a csoportot Emma képviselte, aki síkvízi bajnokságon egyéniben hatodik lett, váltóban pedig Németh István csoportjával Magyar Bajnoki aranyéremnek örülhetett, az Országos Maraton Bajnokságon pedig Győrben szintén Németh István embereivel MK4, 5 kilométeren rajt-cél győzelmet aratva lett magyar bajnok.
Az őszi téli felkészülésünk szépen halad, túl vagyunk a Kolonics György futóversenyen, illetve két fantasztikus gyalogtúrán. Az egyik a Naszályban volt - egy 22 kilométeres túra, a másik pedig a Börzsönyben - 14 kilométeres. Ezen kívül egy váci biciklizés is volt, ahol megnéztük az ártéri tanösvényt is a gyerekekkel. Jelenleg a csoport 25 főből áll, heti 4-5 edzésen vesznek részt a fiatalok - ahol futás, saját testsúlyos erősítés, rengeteg koordinációt és ügyességet fejlesztő játék szerepel az "étlapon".
A jövő évi célunk, hogy a jelenleg összekovácsolódó csapat egységesen meg tudjon jelenni a különböző szintű versenyeken. Tervezem, hogy futóversenyen is részt veszünk, illetve a kajak versenyeken az egyéni versenyszámok mellett csapathajókat és váltókat is indítunk.”

Kajak-Start csoportunk évértékelője:
„2019 őszén az előnevelő program edzőihez (Vadász Anita és Vass Péter) csatlakozott a szakosztály korábbi versenyzője, Vonáné Váczai Enikő.
A 2020-as évet 38 fővel, két csoportban kezdtük el. Márciustól a járványhelyzet miatt mi sem tudtunk személyes kapcsolatot tartani a gyerekekkel, ami nehézséget okozott. A KajakStart program tevékenységei közül az úszásoktatás sínylette meg leginkább a kialakult helyzetet. Online edzések keretében a mozgásfejlesztést, saját testsúlyos edzést meg tudtuk oldani, de nem olyan hatásfokkal, mintha személyes jelenléttel dolgoztunk volna.  Az életkori sajátosságokból adódóan nehezített volt a csapatösszetartás, ezért az online edzések végén mindig biztosítottunk lehetőséget személyes beszélgetésekre is. A motiváció fenntartásához heti rendszerességgel jutalmaztuk az online edzéslátogatottságot. Örömmel fogadtuk és bíztattuk tanítványainkat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által meghirdetett Kihívások teljesítésére.
Köszönjük a szülők támogató hozzáállását, hogy az általunk kiírt edzésmunka elvégzését elősegítették.” – mondta el Vass Péter.
„A tavaszi karantén végeztével örömmel és nagy lelkesedéssel kezdtünk bele a nyári edzésekbe. A hagyományos nyári edzőtábor alatt gyűjtöttük a kilométereket földön, vízen, két keréken, felavattuk az újonnan átadott vízi túra megállóhelyet is, ahol közösen készítettük el az aznapi ebédet. Mindez jó alkalom volt a csapat összekovácsolására.
Augusztusban lehetőségünk nyílt a gödi strandon folytatni az úszásoktatást, ami nagyon fontos része az előnevelő programnak.
Ebben az évben Sinkó László (Simi) vette át a kajakos csoportjába a 22, tíz éves tanítványunkat, akiknek sok sikert kívánunk a kajakos élethez.
Szeptemberben 38 fővel, hagyományosan tudtuk elkezdeni az edzéseinket két csoportban, heti három edzéssel, amiben 2 úszás szerepelt.
A nehezített körülmények ellenére két csapatépítő kirándulást sikerült szerveznünk. Nagy létszámmal vettünk részt az idei Kolonics György Emlékfutáson, ahol szép korosztályos eredmények születtek.
A novemberi újabb járványügyi szigorítások miatt sajnos kizárólag száraz edzésekre korlátozódtak a tevékenységeink, amelyeket a téli szünet ideje alatt is folytattunk.
Az új esztendőt közös túrával kezdjük és bízunk egy nyugodtabb évben.” – tette hozzá Vonáné Váczai Enikő.