Pélyi Dávid 2023-as évértékelése

Dávid 2022 őszén kezdett el edzősködni a Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztályában, a KajakStart programból érkező 2013-as születésű gyerekek kerültek hozzá 2023. márciusban, akikkel előzetesen tavaly ősszel és idén tavasszal a Dunán kezdték el a közös munkát. A következő két évfolyam ifjú kajakosai kerülnek majd még hozzá 2024-2025-ben (2014-es és 2015-ös születésűek).

 

Dávid számára sok újdonságot hozott az elmúlt bő 1 év, hiszen teljesen hazai környezetben kezdhette meg azt az edzői munkát, ami egy nagyobb utánpótlás csapat kialakítását, felkészítését és versenyeztetését jelenti. 

Hogyan értékeled a 2023-as évedet, ahol egy új csoport létrehozása, felkészítése és a versenyrendszerbe való beillesztése volt a fő feladatod a szakosztály keretein belül?

„Elégedett vagyok az idei évvel, habár nagy elvárásaim nem voltak, még nem is lehettek. Az adott gyakorlatokat, feladatokat, edzéseket meg tudták csinálni a gyerekek, ami a Magyar Bajnokságon, mint az év legfontosabb versenyén is visszatükröződött. Év közben sokat dolgoztunk a páros és négyes hajók kialakításán, az OB-n is csak Varga Szonja indult egyes hajóban (MK1 U10-ben 5. helyen végzett 2000 m-en), és MK2 U10 2000 m-en Imrik Maja és Bohus-Magyar Zselyke révén aranyérmet is sikerült szereznünk. Ezüstérmes egységgel is büszkélkedhetünk, az MK4 U10-11-es hajóban ülő lányok 1000 m-en léphettek fel a dobogó második fokára. Bor Lilien, Kárász-Gyenge Veronika, Erdős Nóra és Varga Szonja alkotta a csapatot. Ezen kívül nagyon sok értékes helyezést értünk még el pontszerző helyeken az idei 14 fős csapattal, ami elismerést és további motivációt is hozott a gyerekeknek a munka folytatásához. A régiós versenyeken is sok tapasztalatot szereztek, egyértelműen látszik a fejlődés a csapaton, magabiztosak a vízen és a versenyszellem is egyre magasabb szinten jelentkezik náluk. Szeptember-októberben szerdánként csatlakoztak hozzánk a 2014-es születésűek, akik a téli felkészülést még a KajakStart keretein belül végzik, ők majd tavasszal érkeznek vissza hozzánk újra, és onnantól már velünk együtt végzik a teljes értékű munkát. Nagy lépés lesz ez, mert újabb 24 gyerek kerül át a csoportomba, így már közel 40-en leszünk, ami újabb kihívásokat, többek között logisztikai feladatokat is hoz magával. A pozitív tapasztalatokat visszük tovább, így például tervezünk további edzőtáborokat is, hiszen a június végi közös pár nap kiválóan sikerült, és más ötleteim is vannak. Az őszi szünetben például a Kolonics György emlékfutásra elbicikliztünk Gödről az Újpesti öbölbe, ott mindenki lefutotta a 2,4 km-es távot, majd hazabicikliztünk Gödre. Utána voltunk a Duna Arénában úszni (szintén biciklivel mentünk oda és vissza), majd legutóbb Vácon voltunk hasonló úszás edzésen, bicajjal tekerve oda-vissza. A szülőkkel kiegészülve túráztunk a Nagy Hideg-hegyre (jövőre jöhet majd a hegyen való futás is a többi, idősebb gödi kajakossal), szóval igyekszem változatos programokkal színesíteni a felkészülést. Jelenleg heti 4 edzés biztosan van a programban, a szombati nap úszásról vagy túrázásról szól majd, tehát 5 aktivitás biztosan van a felkészülés keretében minden héten.”