Példamutatás - így kell ezt csinálni!

Az élet minden területén fontosak a példaképek és az általuk képviselt értékek. A Szentestét megelőző napon egy komoly kihívást lehetett teljesíteni, amelynek sportértéke akkor derül ki, amikor megírjuk a részleteit!

A legendás váci kajakos mesteredző, Babella László idén töltötte be a 82. életévét. Tanítványai és edzésmódszereit követő kollégái megannyi olimpiai és világbajnoki aranyhoz és dobogós helyezéshez segítették hozzá versenyzőiket. Tudása, tapasztalata és a kajak-kenu sportágra gyakorolt hatása miatt 2020-ban felkerült arra az „Arany Érdemérmesek” márványtáblára, amelyet a Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában avattak fel, és a sportág 29 meghatározó személyiségének a neve került rá.

Babella László hívta életre azt a váci hagyományt, hogy minden év december 23-án futva teljesítsék a résztvevők a Vác – Nagy Hideg-hegy futást!  Idén Sinkó László (Simi, aki régebben szintén teljesített már ezt a versenyt), a gödi kajakosok egyik utánpótlás csoportjának az edzője is érintett volt 2 gyermeke révén, mivel Sinkó Panna (aki idén az U23-as maratoni EB-n bronzérmes lett Moszkvában) és Sinkó András is csatlakozott ahhoz a másik 5 váci kajakoshoz, akik megmérették magukat ezen az embert próbáló kihíváson!

Miben volt a nehézség?
Reggel 6 órakor indultak a résztvevők Vácról, -10 fokban, gyönyörű havas tájban. Önmagában az első két adat is erősen szelektáló hatású, igaz, a hőmérsékletre senkinek nem volt befolyása előzetesen. Mint ahogy a táv hosszára sem, ami 28 km volt a Nagy Hideg-hegy tetejéig úgy, hogy szinte végig emelkedett az út Váctól (+4,5 km volt még vissza a hegytetőről a Cseresznyés Parkolóig). Babella László 82 évesen is részt vett a futásban, a Cseresznyés Parkolóból indulva, felfutott a Nagy Hideg-hegyre! A futóknak a hátizsákjukban lévő vizes tasak már Vácot elhagyva befagyott, úgyhogy a futóknak be kellett érniük a Királyréten frissítőként kínált meleg teával…
Sinkó Andrásnak ez már a negyedik alkalom volt, hogy teljesítette a megmérettetést, Sinkó Panna életében először állt rajthoz ezen a távon, sok segítséget kapva testvérétől, aki a hegy lábáig együtt futott vele. Panna szerint megérdemelne egy virtuális Fair Play díjat a testvére! Edzőjük, Árkosi Gábor, elismerően nyilatkozott a fiatalok teljesítményéről.

A személyes példamutatás, a tettekkel való buzdítás a sportban jelentős erőt képvisel, és jó azt látni, hogy a gödi kajakosok is ilyen nagyszerű példát mutatnak a körülöttük élők számára!