Négy bajnoki cím a Maraton Országos Bajnokságon!

81 egyesület közel 2100 versenyzője nevezett a május 20-22. között, Győrben, a Mosoni Dunán megrendezésre került Marathoni OB-ra, ahol a Gödi SE Kajak-Kenu szakosztálya a 11. helyen végzett az éremtáblázaton, összesen 4 arany, 2 ezüst és 3 bronzérmet szerezve. Az aranyérmekből 29 szakosztály szerzett, legalább 1 érmet pedig 53 szakosztály ért el, ebből is látszik, mekkora kihívás jól szerepelni az U10-U18-as korosztály maratoni bajnokságán!

Sinkó László (Simi) értékelése:
Nagyon sok tanulsága volt a versenynek. A csapathajóknál törekedtünk arra, hogy egy optimális összeállítása legyen az egységeknek, amiket a tavaszi formák és az A-Híd Kupán elért eredmények alapján hoztunk létre. Voltak egészségügyi problémák többeknél is a felkészülés során, ami kihatott a teljesítményre, ugyanakkor a versenyeken látott küzdelemmel elégedett vagyok. Azt is tanulnia kell még a fiataloknak, hogy a nagy létszámú mezőnyökben (átlagban 30 fős futamok voltak) miként kell helyezkedni, nemcsak a kanyarokban, de az egyenesekben is, hiszen stratégiailag jól átgondolt és kivitelezett helyezkedéssel energiát is lehet spórolni, ami a hajrában nagyon jól jön. Sőt, túlságosan előzékenynek sem szabad lenni más versenyzőkkel szemben, szükség van olyan határozottságra, ami egy országos bajnokságon (és más versenyen is) helyezésekben mérhető előny vagy hátrány tud lenni. A tervek szerint a következő versenyen, a Szolnokon megrendezésre kerülő Regionális Akadémia Kupán (június 5.) szinte mindenki egyesben fog evezni. Látszik még egy kis lemaradás azon egyesületek versenyzőivel szemben, akik a tavaszi hideg és szeles időben is vízre tudtak szállni zárt öblökben, hiszen a maratoni felkészülés egyik sarkalatos pontja a megtett kilométerek mennyisége, de bízom abban, hogy ezt a hátrányt hamarosan ledolgozzuk. A tervek között szerepel az, hogy csütörtökönként Putyu tanítványaival is eveznek majd a legjobb versenyzőim, hogy erősebb ellenfelekkel szemben is szerezzenek rutint és fejlesszék a képességeiket. Az OB-n a fiúk MK4 U12-es egysége (Czirbus Máté, Stampf Bence, Kecskés Csaba, Nagy Nimród) nagyon látványos csatában tudta legyőzni a Honvéd együttesét, a célegyenesben késhegyre menő csatában tudtak újítani, és 25 századdal győzni, taktikus versenyzéssel. A legnépesebb mezönyben Kramer-Boga Emma az 5. helyet szerezte meg minimális különbséggel a dobogóhoz mérve. Páros és csapathajókban sok pozitív meglepetés volt, 5. helyen végzett az MK2 U11-es egységünk, Kovács Bozsidár – Berencsi Boldizsár összeállításban, és szintén 5. lett az MK4 U12-es egység, Turi Angéla – Rózsa Eliza - Lepkó Sarolta - Vecseri Vivien összeállításban. A lehetőségekhez képest meglepetésre 10. helyen végző Németh Bulcsú – Veress-Kiss Bendegúz MK2 U12-es páros versenyzését is jó volt látni. Köszönjük a szülőknek a buzdítást, és a gyerekek Győrbe történő szállításában, illetve a pakolásban nyújtott segítségét is!

Németh István (Putyu) összegzése az OB kapcsán:
18 versenyzővel vettünk részt a maratoni bajnokságon, mindhárom napon voltak versenyszámaink. Már pénteken sikerült Varró Csenge révén egy dobogós helyezést elérni (3. hely, K1 U15 15 km). U14-ig bezárólag csak 1 versenyszámban lehet a résztvevőknek indulni, U15-től felfelé ez 2 versenyszámra emelkedik, amit legtöbb esetben nem használtunk ki. Mindenki ment egyest, és néhány páros egységünk is volt még. Az elért eredményekkel és a hozzáállással elégedett vagyok, sok pozitív meglepetés is ért, közte például Keszthelyi Péter MK1 U13 10 km-en elért 2. helyezése. Szintén 2. helyen végzett Rózsa Julianna MK1 U13 10 km-en, az előzetesen várt helyezésnél jóval előrébb. Varga Zalán meg tudta védeni tavalyi bajnoki címét, pedig az átállás a minikajak és a kajak között mindig kihívásokkal teli (U13-ban még választható, hogy MK-al vagy K-al versenyeznek), K1 U14 10 km-en szerzett bajnoki címet! Káplár Zille ugyanebben a korosztályban, K1 U14 10 km-en 4. helyen végzett. Az ő esetében az elvárás az első 6 közé kerülés volt, mivel Zille tavaly még MK-ban versenyzett, így azokkal szemben van még kis lemaradása, akik a tavalyi évet is már K-ban edzették és versenyezték végig. Vizsy Botond 3. helyezése is jó érzésekkel töltött el K1 U14 10 km-en.
A bajnokság előtti esztergomi edzőtábor nagyon jól sikerült, szinte tükör Dunán tudtunk edzeni végig, alig volt sodrás és a szél sem csinált hullámokat, szóval ritkaság számba menő körülményeink voltak! Itt az OB-n azonban változó körülmények uralkodtak, mert pénteken szélcsend volt, de szombaton már viharos szél nehezítette a versenyzők alkalmazkodását. Ezen a Mosoni Duna szakaszon rendezték eddig is a bajnokságokat az elmúlt években, azonban a 10 km és afeletti távoktól kezdve a versenyzés körülményei megváltoztak idénre, mivel egyrészt felduzzasztották ezt a szakaszt, másrészt a versenyzők nem egy kijelölt területen köröztek, hanem a hosszabb távokat el tudták vinni a kisebb szigetek közé, így a verseny átláthatósága ugyan nem volt annyira jó, mint eddig, azonban versenyzési szempontból ez pozitív előrelépés volt! Köszönöm a szülőknek, hogy ott voltak és segítettek minden helyzetben!

Árkosi Gábor tapasztalatainak az összefoglalása a bajnokság után:
Többnyire ifi versenyzőkkel indultam (U17-U18), ahol még lehet választani a síkvízi és a maratoni futam között, utóbbi 22 km-es távon zajlik. 3 férfi és 1 női versenyzővel vettünk részt a versenyen, Sinkó András egyéniben K1 U17-U18 22 km-en 8. lett, Maszárovits Miklóssal kiegészülve a párosuk a K2 U17-U18 22 km-es versenyen 9. helyen végzett. Szűcs Anna a síkvízi versenyen indult (18 km), ahol a K1 U17-U18-as mezőnyben a 16. helyen végzett. Tubak Zalánnak nem sikerült célba érnie, pedig az előző, kaposvári versenyen elért eredménye alapján bőven pontszerző helyre volt esélyes. Amúgy a téli alapozás és a tavaszi felkészülés is nagyon jól sikerült, ez alapján jobb eredmények is kijöhettek volna, most azonban több peches helyzet is adódott, ami hátráltatta a versenyzőket. Leglátványosabban a párosunkat, akiknek az egyik futós szakasznál, a vízből kiszállás után leesett a kajak levegőtartályának a kupakja, így a következő körben 2* is meg kellett állniuk egy stégen, hogy a hajóból a vizet kiöntsék, mert megtelt vízzel. Az 5-8. helyezésért küzdöttek reálisan, amikor ez történt, innentől a célba érés is bravúros volt, kiváltképp a 9. helyen. Az egyéni indulók esetében is elmondható, hogy rengeteg apró részletnek kell egyszerre a helyén lennie ahhoz, hogy egy ilyen hosszúságú versenynek a végkifejlete is a várakozásokat hozza. Zalán esetében például, a felkészülés (edzések, edzőtáborok, versenyek) során minden puzzle darabka megvolt, viszont ami most hiányzott, hogy ezek nem kerültek egyidőben egymás mellé. A rutin azt jelenti, hogy az ilyen versenyekből kell erőt és tapasztalatot meríteni, hogy ezek a darabkák a jövőben egyre jobban egymáshoz épüljenek az adott időpillanatban. Úgy gondolom, ez minden sikeres versenyző pályafutásának a részét képezte, enélkül nem lehet előre haladni. A kérdés a motiváció és az alázat, amiben a versenyzőim megfelelő hozzáállással rendelkeznek, így bizakodó vagyok a jövőt illetően.  

A hét végén, párhuzamosan a gyerekek versenyével, megrendezésre került az Országos Szabadidős, Egyetemista és Masters Maraton Bajnokság is, ahol 2 gödi induló volt, akik remekül helyt álltak.

Sinkó Panna (aki a Corvinus egyetem hallgatója) az egyetemisták futamában K1-ben, illetve K2-ben Kovács Annával, a Semmelweis Egyetem hallgatójával, a Multi Vizisport SE versenyzőjével is aranyérmet szerzett. Panna hozzáállása és eredményei példamutatóak, a 2021-es év legjobb gödi sportolónője 1. éves egyetemi vizsgáira készül, és menet közben úgy osztja be az idejét, hogy abba az edzések is beleférjenek, a versenyzés során pedig felszabadult örömkajakozással 2 aranyéremmel zárt.

Vecseri Lajos, aki a K1 Férfi Masters 10 km 65-69 futamban indult (ami a legnépesebb masters futam volt), kiváló teljesítménnyel, példát mutatva a fiataloknak, bronzérmet szerzett.

Eredményeink:
I. hely
Varga Zalán K1 U14 10 km
Czirbus Máté - Nagy Nimród - Stampf Bence - Kecskés Csaba MK4 U12 5 km
Sinkó Panna K1 Szabadidős és Egyetemi döntő 10 km
Sinkó Panna - Kovács Anna (MULTI SE) K2 Szabadidős és Egyetemi döntő 10 km
II. hely
Keszthelyi Péter MK1 U13 10 km
Rózsa Julianna MK1 U13 10 km
III. hely
Vízsy Botond K1 U14 10 km
Varró Csenge K1 U15 15 km
Vecseri Lajos K1 Masters 65-69 10 km
IV. hely
Káplár Zille K1 U14 10 km
V. hely
Kovács Bozsidár - Berencsi Boldizsár MK2 U11 5 km
Kramer-Boga Emma MK1 U12 5 km
Turi Angéla - Rózsa Eliza - Lepkó Sarolta - Vecseri Vivien MK4 U12 5 km
VII. hely
Erdős István MK1 U13 10 km
VIII. hely
Sinkó András K1 U17-U18 22 km
IX. hely
Sinkó András - Maszárovits Miklós K2 U17-U18 22 km
X. hely
Veres-Kiss Bendegúz - Németh Bulcsú MK2 U12 5 km
XI. hely
Szabó Balázs MK1 U11 5 km
Kiss-Kovács Tamara K1 U14 10 km
XII. hely
Gabányi Bálint - Rif Barnabás K2 U15 15 km
XV. hely
Fülöp Csanád - Nyíri Levente K2 U14 10 km
XVI. hely
Szűcs Anna K1 U17-U18 18 km (síkvíz)
XVII. hely
Gabányi Gábor K1 U15 15 km
XVIII. hely
Garamszegi Ákos - Varró Csanád MK2 U12 5 km
XIX. hely
Berencsi Bendegúz K1 U17-U18 21 km (síkvíz)
XXIV. hely
Farkas Bálint MK1 U12 5 km
XXVII. hely
Németh Benedek - Péteri Zsombor K2 U14 10 km
XXIX. hely
Szabó Levente K1 U16 15 km