„Minden csoportban zajlanak az edzések, újra megtelt vidámsággal a szakosztály”

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat követően beindult az élet a Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztályában is. A tavaszi tapasztalatokról és az aktualitásokról Árkosi Gábor edző adott tájékoztatást.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az egyesület „idősebb” versenyzőiből álló csoportja a horvátországi Opuzenben töltötte márciusi, tíznaposra tervezett alapozó edzőtáborát Sinkó László edző vezetésével, kiegészülve Németh István csapatának egy részével. A magyarországi vírushelyzet következtében felmerült, hogy a tábort nem fogják tudni befejezni, de a szövetséggel és az itthoniakkal tartva a kapcsolatot az a döntés született, hogy a táborozás teljes időtartamát kitöltik. A táborozó gyerekek leginkább technikai és aerob állóképességet megalapozó kilométergyűjtő edzéseket teljesítettek, kiegészítve a már megszokott rekreációs és kulturális programokkal.

Ezzel párhuzamosan az itthon maradó két csoport sem tétlenkedett, megkezdték a vízi alapozást, továbbá a KajakStart-programban is zajlottak a tavaszi foglalkozások. Azonban a veszélyhelyzet elrendelésével a kormányzati döntések értelmében a Gödi Sportegyesület elnöke kezdetben a létesítmény-használatot korlátozta, majd később az edzések szervezett formában történő megtartását tiltotta meg. Fájó szívvel ugyan, de a rendelkezéseket betartva a vezetett edzések leálltak, online edzések és konzultációk és egyénileg szülői felügyelettel történő mozgásra volt lehetőség, azok számára, akik ezt családi szinten meg tudták szervezni. A gyermek-, kölyök- és serülőkorú versenyzőinkről elmondható, ha nem is az elmúlt évekhez hasonló ütemben, de motiváltan igyekeztek végrehajtani az edzők, oktatók által feladott szinten tartó edzéseket.

A táborból hazatérő csoport tagjai a rendelkezéseket maximálisan betartva kiscsoportos edzések formájában és bízva az események jobbra fordulásában folytatták edzéseiket. Az egész országot megbénító helyzet következményeitől természetesen a kajak-kenusok nyári programja is bizonytalanná vált, a teljes versenynaptárt átírták, számos eseményt már biztosan nem fognak megtartani, továbbá több versenyt is elhalasztottak. Leginkább az utolsóéves ifi korosztály érintett, akik azért bíznak abban, hogy a szövetségnek a magyarországi nemzetközi versenyeit (EORV, maraton-Eb) sikerül megrendeznie, ez mindenképpen reménysugárként szolgál számukra. Az evezésekhez a karanténidőszakot nevelőegyesületénél töltő háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán is csatlakozott, ami nagy mértékben inspirálta a vele evező gyerekeket.

Az időszakot kihasználva az egyesület gyerekeket kiszolgáló belső terei tisztasági festéssel frissültek, továbbá az eszközök, motorcsónakok, kajakok tatarozására is sor került. Az edzők és a vezetőség videókonferenciás beszélgetéseken heti rendszereséggel átbeszélték az aktualitásokat. Sinkó László a szövetségi videókonferenciákon a sportági szakszövetséggel tartotta a kapcsolatot, kitekintést nyerve a régiós és országos egyesületi és szakosztályi helyi szabályozásokra, lehetőségekre.

A május végi országos enyhítések után visszatérhetett az élet a teljes leállás előtti kerékvágásba, ahol a gyerekek létesítmény-használat nélkül, a szabályok következetes és szigorú betartása mellett (szülői távolmaradás, kézfertőtlenítés, térköztávolság-tartás) indulhatott újra az élet. Nagy megnyugvással konstatáltuk, hogy jelentős lemorzsolódás a szakosztályi taglétszám tekintetében nem történt, köszönhetően az aktív és naprakész kapcsolattartásnak.

A részletezett események további következményeként a már egy ideje álló csónakházi beruházással kapcsolatban sem történt érdemi előrelépés, de az mindenképpen előre mutató, hogy a gödi önkormányzat és a kivitelező között döntés született a bontási munkálatok időpontjának megkezdéséről. Örömteli, hogy a projektben résztvevők mindegyikén lehet érezni a szándékot a mihamarabbi kezdésre.

A korábbi országos adatok és hozott döntések értelmében a karanténszabályok országosan enyhültek, így az edzések a megszokott formában öltözői használattal folytatódhattak. Jelenleg elmondható, hogy az összes előkészítő és versenyzői csoportban zajlanak az edzések, újra megtelt vidámsággal a szakosztály. Az első regionális versenyek júliusban lesznek.

A gyermektáborok szervezésének engedélyezésével az elnökség gyorsan határozott a nyári Kajak-Kalandtáborok megtartásáról, amiben idén két turnusban élvezhetik a szakosztálytagok és a vendéggyermekek a dunai lét kínálta örömöket.

Összefoglalva: a leállást ugyan természetesen az egyesület is megérezte, de a lehetőségekhez mérten igyekezett megoldani a felmerülő nehézségeket. A finanszírozás stabil ugyan, de az építkezés elhúzódása komoly terhelést ró az eszközparka, ennek megoldása sürgető problémája a szakosztálynak. Az élet beindult, bízunk a folytatásban.

A szakosztályi gyerekek lelkesen vettek részt a szövetségi kihívásokban, többeket is kisorsoltak, szövetségi ajándékcsomaggal gazdagodtak, aminek nagyon örültek.