Koló újra Gödre érkezett

A gödi József Attila Művelődési Házban augusztus 24-én este megnyitották a Kolonics a sportlegenda című vándorkiállítást. A tárlaton két gödi vonatkozású tabló is látható. A Kolonics Györggyel közös élményekről Hamar János korábbi szakosztályvezető és Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok is beszélt.

A 20. vándorkiállítást Markó József polgármester és Csabai Edvin, a Kolonics Alapítvány elnöke nyitotta meg, akik nemzeti színű szalagot vágtak el, amit a gödi szakosztály két utánpótlásbajnoki dobogós kajakosa, Gál Tímea és Maszárovits Miklós tartott a színpadon.

Markó József köszöntőjében arról beszélt, hogy a közel 21 ezres városnak egyik húzóága a sport, amiben a gödi kajakosok élen járnak, ezért a jövőben a lehetőségekhez mérten még jobb támogatásra törekszenek. Hamar János azt mesélte el, milyen közös élményei voltak a 2006-os Göd Kupán Kolóval, ahova a kenus 13-szoros világbajnokként érkezett, de Göd Kupát csak abban az évben nyert. Csabai Edvin a közel tíz esztendeje működő, a MOB, a hazai szövetség és magánszemélyek által létrehozott Kolonics György Alapítvány céljait, működését ismertette. "Koló a kenu Mozartja volt, olyan művész, akinek munkáskeze volt" - fogalmazott a 17-szeres maratoni világbajnok kenus, Koló munkabírására, maximumra törekvésére utalva.

A Kolóval közös élményeit Kammerer Zoltán mellett Vaskuti István olimpiai bajnok, 10-szeres világbajnok és Wichmann Tamás olimpiai ezüstérmes, 9-szeres világbajnok kenus osztotta meg. 

Kammerer Zoltán arra emlékezett, hogy Kolót az atlantai olimpián és Sydney-ben is láthatta győzni, ami nagy hatással volt rá, olyan példaképként tekintett rá, aki egész pályafutása alatt inspirálta a jó eredményekre.

Vaskuti István azt mondta a kiállítással kapcsolatban, "Koló egy ajándék volt, példakép, és ezt szeretnénk minél több emberrel megosztani".

Wichmann Tamás Kolonics György egyedi és különleges kenutechnikáját méltatta. Emlékeztetett, hogy Koló nevét többek közt egy budafoki általános iskola is őrzi.

Az eseményen részt vett többek közt Nagy Árpád szakosztályvezető, Simon Tamás alpolgármester, korábbi szakosztályvezető és Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó is.

A kiállításon a Koló életútját bemutató tablók mellett a kenus legenda relikviái, köztük olimpiai érmei mellett kenuja is megtekinthető. Két tabló a gödi szakosztályt és a Göd Kupát is ismerteti röviden.

Az eseményen levetítették Koló olimpiai győzelmeit, Bartos Csaba gordonkaművész pedig Bach-szvitet játszott.

A Kolonics György Alapítványról bővebben ide kattintva olvashat.

A kiállítás a József Attila Művelődési Házban (2131 Göd, Pesti út 72.), annak dísztermében lesz megtekinthető 2018. augusztus 25-től szeptember 6-ig.

Nyitva tartás: 
augusztus 25-től szeptember 1-ig 10-17 óráig, vasárnap zárva;
szeptember 3-tól szeptember 6-ig 8-19 óráig.
Csoportok bejelentkezését a 06-20-25-45-124 telefonszámon várják.

(Fotó: Bea István/Gödi Körkép)