A Kóczán Mór Vándordíjat 2022-ben is gödi kajakosok kapták

A Gödi SE Kajak-kenu szakosztályából Sinkó Panna és Zoboki Zoltán kapta a Kóczán Mór vándordíjat 2022-ben, amit Göd város polgármestere, Balogh Csaba adott át a kuratórium döntése alapján arra érdemesnek talált sportolóknak a városi majális keretében, kiemelve példaértékű hozzáállásukat és eredményeiket. Fiatal kajakosaink a 2021-es nemzetközi és hazai eredményeikkel érdemelték ki az elismerést! A Kóczán Mór díjat minden évben a Göd város egyesületeiben, szakosztályaiban elért kiemelkedő eredményekért ítélik oda az arra érdemeseknek.

Zoboki Zoltán, a 2021-es év legjobb gödi férfi sportolója, 2002-ben született, nevelőedzője/edzője Árkosi Gábor.

A 2021-as szezonban elért kiemelkedő eredményei az alábbiak:

  • U23 Marathon EB 2. hely
  • U23 Marathon VB 13. hely
  • Marathon Challenge sorozat összetett 2. hely
  • Marathon OB. 1. hely

Zozó 2016-ban kezdett kajakozni a Gödi SE Kajak-kenu szakosztályában Árkosi Gábornál, ahol a mai napig is sportol. Az elején semmilyen komoly eredményei nem voltak, egyszerűen szeretett abban a közegben lenni, ahol az edzéstársakkal együtt lehetett, és a szép környezet is hatással volt rá. Majd 2020-ban indult el először maratonon, az ifjúsági EB válogatóján, ahol a 3. helyen végzett, azt lehet nevezni az első olyan eredménynek, ami visszaigazolta azt, hogy megérte az addig befektetett rengeteg energia. Gábor ezt megelőzően is mindvégig mellette állt, ő tanította meg a szakmai alapokon kívül a viselkedési normákat, hogy miként kell edzeni, milyen formában tudjon spórolni az energiáival. Hozzá kell tenni, hogy Sinkó Lászlóval (Simi) is sokat edzett 2020-ban, a hosszabb kilométerű kajakos edzéseket, a résztávokat is sokszor együtt csinálták, sőt, még Kammerer Zoltán 3-szoros olimpiai bajnokkal is jó pár edzést közösen végeztek, szóval tényleg kiváló kezekben és nagyon motiváltan tudott a feladataira összepontosítani. Mindehhez a győri edzőtáborozás is sokat hozzátett, hiszen ott együtt készülhetett az ország legjobb maratoni kajakosaival. Sajnos utána egy betegség sok mindent keresztülhúzott, és a motivációja is megtört kicsit. Érdekes módon, a karantén sokat segített abban, hogy ezt az időszakot jobban átvészelje, hiszen az iskolai jelenléti oktatás szünetelt, így csak az edzésekre kellett összpontosítania, saját maga oszthatta be az idejét. Így aztán 2021-ben elsősorban a maratoni versenyek kerültek célkeresztbe, a síkvízi versenyek válogatóin el sem indult, és természetesen a hazai Marathon Challenge sorozatra is fókuszált, ahol év végén az összetettben a 2. helyet szerezte meg! A legnagyobb siker mindenképpen a Moszkvában megrendezett EB volt, ahol a 2. helyen végzett az U23-as mezőnyben, majd ősszel a Pitesti-ben megrendezett VB-n is ott, bár betegen, nagyon küzdelmes versenyen vett részt, de a rá jellemző óriási akarattal küzdötte végig a versenyt, ahol a 13. helyet szerezte meg.
Jelenleg az érettségi vizsgáira koncentrál, a 2022-es év fő feladatának ezt és a sikeres felvételit tekinti.

Sinkó Panna, a 2021-es év legjobb gödi női sportolója 2001-ben született, édesapja/nevelőedzője és edzője is Sinkó László, illetve Árkosi Gábor 2021-ben.

A 2021-as szezonban elért kiemelkedő eredményei az alábbiak:

  • U23 Marathon EB 3. hely
  • Marathon Challenge sorozat összetett 2. hely
  • Marathon OB. 2. hely

Panna abból a szempontból különleges helyzetben volt mindig, hogy édesapja, Sinkó László (Simi) a városban, a szakosztálynál a ’90-es évek óta végez kajak utánpótlás nevelő tevékenységet, tehát az életük minden pillanata szorosan összefonódott ezzel a sportággal. Panna kiemelten hálás azért, hogy Simi soha nem erőltette a kajakozást számára (előtte néptáncolt és karatézott pár évig), kiváltképp a versenyzést, így saját maga dönthette el, hogy ebben a sportágban szeretné-e kipróbálni magát vagy sem. 2011-ben, 10 évesen próbálkozott legelőször a kajakozással (amikor a gödi utánpótlás rendszer felépítésének megfelelően amúgy is Simihez kerülnek a Kajak Start programból a gyerekek az U10-es korosztályba). A 2012-es londoni olimpia magyar kajakos sikerei sokat dobtak Panna motivációján is. 2013-ban kezdett el versenyezni, akkor még mindenki minikajakkal versenyzett, és az U12-es OB-n fogalmazódott meg benne, hogy a következő évben már szeretne a válogatottak közé tartozni. Mivel 13 évesen fizikailag még kicsinek számított, így a minikajak maradt az U13-ban is. Abban az évben a marathon OB-n (10 km) és a síkvízi OB-n is (2 km) 2. lett, ezzel bekerült a válogatottba is (ami itt annyit jelentett, hogy tavasszal és ősszel is volt egy közös edzőtábor). Az elért sikerek is mutatták, hogy a hosszabb távú versenyek jobban passzolnak Panna testfelépítéséhez és keringési adottságaihoz, így egyre inkább ilyen jellegű edzés munkát végeztek az évek folyamán (és a hosszabb távokon jobban tetten érhető stratégiai, taktikai gondolkodás, test-test elleni csaták is jobban vonzották, mint a síkvízi kihívások). 2017-ben sikerült kijutnia az ORV-re párosban (Olimpiai Reménységek Versenye), ez volt az első nemzetközi verseny. A következő években már egyértelműen a maratoni távban gondolkodtak, 2019-ben a hazai válogatón egy betegség miatt nem sikerült az első két helyezett közé kerülnie, akik kvalifikálhattak a marathon EB-re, viszont maratoni világkupára eljutott Norvégiába, ami végül kiemelkedő eseménye lett az évnek. A 2020-as év nagyon jól indult egy horvátországi edzőtáborral, majd a járványügyi lezárások miatt megállt az élet mindenhol. Szerencsére edzeni tudtak folyamatosan, még edzőtáborba/közös edzésekre is eljutottak Győrbe, de a nyár során nagyon megtört a lendülete, amit aztán az őszi szabadidős versenyeken való szereplés hozott helyre. Utólag már kimondható, hogy ott talált rá arra a páros partnerre (Szmrtyka Rebeka), akivel aztán 2021-ben a marathon EB-re kvalifikálták magukat a Marathon OB-n elért 2. helyezésükkel.
Mindenesetre még nem volt egyenes az út a 2021-es sikerekhez, mert az alapozást nem teljes lendülettel kezdte meg, közben édesapjának rengeteg új utánpótláskorú fiatal kajakosa lett, így Árkosi Gáborhoz került. Január környékén érezte azt, hogy mégiscsak megpróbálná a válogatót az EB-re, és Gáborban jó partnerre lelt, mert Zozó motiváltságával együtt Gábor is lendületben volt a maratoni versenyekre való felkészülés terén, így ahogy mondani szokás, a dagály minden hajót megemel, Pannára is átragadt a lendület. A májusi Marathon OB, ami a válogató is volt az EB-re, közvetlenül a 3 napos írásbeli érettségi utáni napokban volt, ami messze nem nevezhető ideálisnak. Mindenesetre pécsi páros társával az EB-n is nagyszerűen versenyeztek, 3. helyen értek célba, és ha még ki kell emelni valamit a legsikeresebb évből, az a Marathon Challenge sorozatban összesítésben elért 2. helye, hiszen ez egy 4 versenyből álló sorozat volt, ahol csak úgy lehetett dobogóra állni, hogy minden versenyen stabilan kellett teljesíteni!
Panna jelenleg az első év végi egyetemi vizsgáira készül.

Kóczán Mór atléta, az 1912-es stockholmi olimpiai bronzérmes gerelyhajító, református lelkész volt. 1955-ben költözött Gödre. Itt nyugdíjas lelkészként vállalt számos alkalommal szolgálatot, emellett aktívan részt vett a község sportéletében a település atlétáinak edzőjeként és versenybíróként. Emlékére Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1999-ben Kóczán Mór Vándordíjat alapított.