Huszonöt érem az utánpótlás ob-ról, Európa-bajnoki cím - évet zártak a gödi kajakosok

Igen eredményes esztendő után tartott évzárót december 10-én a Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztálya. A dunakanyari műhely sportolói 2016-ban a korosztályos országos bajnokságokon 9 arany-, 11 ezüst- és 5 bronzérmet nyertek, az utánpótlás-válogatottnak három sportolót adtak, a 146 szakosztályból 292 ponttal az előkelő 11. helyen zártak. Lukács István maraton Európa-bajnok lett.

A 130 szakosztályi tag közül 56 rendelkezett versenyzési engedéllyel. A hazai szövetség által is elismert, országosan egyedülálló KajakStart programból 20-an kerültek fel az aktív kajakosok csoportjába.

Az alsógödi Búzaszem Iskolában rendezett évzárón edzőik, szüleik kíséretében minden csoport részt vett. A Magyar Kajak-Kenu Szövetséget az olimpiai bajnok Dónusz Éva képviselte, a Gödi Önkormányzatból Pintér György és Simon Tamás; a szakosztály korábbi és jelenlegi bajnokai közül Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Váczai Enikő, Gecse Márton és Lukács István volt jelen. Utóbbi két versenyzőt az évzáró előtti "táblaavatáson" ünnepelte a közösség.

Nagy Árpád szakosztályvezető hangsúlyozta, hogy a korábbi kiválást követően fontos négy éven van túl a szakosztály, melyet országosan is kiemelkedő, jó közösség, összetartó erő jellemez. "Az egy kimagasló eredmény, hogy a pontjaink alapján a mintegy 150 szakosztályból megközelítettük a legjobb tízet, hiszen négy-öt évvel ezelőtt még nem volt ennyi klub és versenyző sem. És ami e mellett nagyon fontos, hogy ilyen szép számmal sportolnak a gödi gyerekek, választják ezt a szép vízi sportot. Mindig azt szorgalmazom, hogy a sport legyen a mindennapok része."

"Különleges évzárónk volt abból a szempontból, hogy az öt évvel ezelőtti szakosztályi szétválás után mostanra sikerült az eredményességet az akkori szintre hozni, illetve bizonyos tekintetben - létszámok, infrastruktúra - túlszárnyalni. A csoportom ehhez a teljesítményhez a magyar bajnokságokon szerzett 6 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzéremmel járult hozzá. Nagy dolognak tartom, hogy Lukács István eredményei által az egyesület nemzetközi versenyekről is hozott el aranyérmeket, hiszen Isti Európa-bajnok és ORV-győztes lett. A kiváló eredmények elérésében a következetes munka mellett nagy szerepe volt a versenyzők mellett álló szülőknek, segítő edzőknek, amit ezúton is köszönünk. A jó eredmények jutalmaként a csoportomnak szerepel egy barlangászás és egy közös spinning is csapatépítésként még a karácsony előtt időszakban" - összegzett Sinkó László edző.

"Az év első fontos versenye a maraton bajnokság volt, ahol két gyerkőc bajnoki címmel tért haza, és a többiek is szépen helyt álltak. Magyar bajnokságon 10-ből 9-en érmet nyertek, nagyon büszke vagyok rájuk, szuper eredményekkel zárták az évet. Augusztusban 26-an csatlakoztak a csapatomhoz, közülük 16-an a KajakStart programból kerültek fel. Szépen haladunk, kezdjük megismerni egymást, és úgy érzem, szuper kis csapat kezd összekovácsolódni. Az egész gárdával elmegyünk a két ünnep között korcsolyázni, a versenyzőket pedig elviszem az éves munkájukért és erőfeszítéseikért egy 'szabadulós' játékra" - foglalta össze Mizsér Diána.

"Csoportom egy élményekkel és tapasztalatokkal teli éven van túl, mely helyenként kiemelkedő eredményekkel is társult. Az egyéni kiemelkedő teljesítmények mellett a fennmaradó lehetőségeinkkel a közösséget jutalmazzuk, elismerve ezzel mindenki jelenlétét, munkáját a csoportban. Csapatépítő programunk korcsolyázás lesz" - summázta Árkosi Gábor.

"KajakStart előnevelő programunkat közel három éve indítottuk két csoportban, három edző irányításával. Jelenlegi létszámunk 44 fő. 2016 szeptemberéig 20 palántát adtunk fel kajakos csoportba" - emelte ki Vadász Anita.

Vass Péter hozzátette, a visszajelzések pozitívak. "Kajakos edzőink dicsérik tanítványaink edzésfegyelmét, hozzáállását; kiemelték úszótudásukat, mozgáskoordinációjukat és testtudatukat. Örömmel tapasztalták, hogy a vízi KRESZ szabályait ismerik, „otthonosan” mozognak a Dunán."

"KajakStartosainkkal a 2016-os esztendőben számtalan – tanítványaink életkori sajátosságának megfelelő – futó-, illetve úszóversenyen vettünk részt, ezzel gyarapítva szakosztályunk éremkészletét. Nyáron heti három edzéssel dolgoztunk. A kenuzás mellett már a kajakozást is kipróbálhatták a gyerekek. Ötnapos edzőtáborunkban szerepelt kerékpár-, kenu- és gyalogtúra is. Köszönet illeti a szülőket a részvételért a közös kirándulásokon, családi sportnapokon és a versenyeken való lelkes szurkolásért és a szállításban való segítségnyújtásért, és köszönjük a szövetség támogatását is" - fogalmazott Németh István.