A-Híd Kupa, elindult a kajakos versenyszezon!

A téli alapozás és a tavaszi, Dunán történt kajakozós kilométerek gyűjtése után elérkezett a várva várt első verseny az U10-U18-as korosztályban versenyző fiatal gödi kajakosok részére, így nagy örömmel és természetesen egy kis feszültséggel vegyes érzelmekkel álltak rajthoz az A-Híd Kupán, amelyet az U-öbölben rendeztek idén is. Kaposváron pedig elindult a 2022-es Marahton Challenge versenysorozat.

Az A-Híd Kupa a fiatalabb korosztályok hagyományos szezonnyitó versenye, ahová idén már az U10-12-es korosztályoknak is írtak ki versenyt, ennek megfelelően néhol 2 futamot is kellett rendezni, akkora létszámok voltak. A Gödi SE kajak-kenu szakosztálya 39 versenyzővel vett részt a 2000 m-es versenyeken, 31 egyesület küldött versenyzőket a megmérettetésre.

2 aranyérmet és összesen 5 dobogós helyezést szereztek a fiatalok. Varga Zalán a K1 U14-es versenyt, Lepkó Sarolta és Vecseri Vivien a MK2 U12-es versenyt nyerte. Ezüstérmes lett Rózsa Julianna MK1 U13-ban, a dobogó legalsó fokára pedig Káplár Zille (K1 U14) és Kramer-Boga Emma (MK1 U12) állhatott.

Ehhez a versenyhez kialakult egy gödi kajakos rutin, nevezetesen, Simi tanítványai a versenyt megelőző edzésen leeveznek a verseny helyszínére, a hajókat ott hagyják a versenyig a KSI vízitelepén, majd a verseny után, már a Duna folyásával szemben, feleveznek Gödre (ami 15,5 km). Vagyis a verseny szinte csak bemelegítés az állóképességi edzésre!

Sinkó László, Simi értékelése szerint, a fiatalok maximálisan odatették magukat minden korosztályban, sok pozitív meglepetésnek örülhetett edzőként. A monoton alapozás után mindig jó látni, hogy az elvégzett munka milyen formában jelenik meg a kajakos versenyeredményekben. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy a tavaszi hidegebb időjárás és a sokszor viharos szél miatt 1-2 hét lemaradásunk van azokkal a versenyzőkkel szemben, akik zárt öblökben, az időjárás viszontagságaitól jobban védve akkor is tudtak edzeni, amikor a gödiek biztosan nem, hiszen Gödön az a konszenzus, hogy 10 fok alatti hőmérsékletben nem viszik a gyerekeket a Dunára.

Németh István, Putyu szerint nagyon jól sikerült a csoportjának a versenye, 20 fővel vettek részt rajta, és a várakozásait felülmúlták a látottak. Az elmúlt 6 hét időjárása őket is sokat hátráltatta, de ezzel együtt kiváló szezon kezdetnek minősíthető mindaz, amit látott. Erőben és állóképességben is sok fejlődés érzékelhető a tavalyi évhez képest, annak ellenére, hogy igazán hosszúkat nem is tudtak evezni még idén, mindössze egy 30 km-es edzés volt a Lupához.

„A verseny utáni héten, amikor az írásbeli érettségi miatt iskolai szünet van, edzőtáborba mentünk a kajakosokkal. A válogatott kerettagjaim részére (5 fő) központi felkészülés van (Simi is ott lesz, így a gödiek nem maradnak kontroll nélkül), a másik 15 versenyzőmnek pedig Esztergomba szerveztem egész hetes edzőtábort.”

Árkosi Gábor mindeközben Kaposváron volt a Marathon Challenge idei 1. állomásán, ahol 2 ifi versenyzője indult (U18-as korosztály). Tubak Zalán 5. lett, Sinkó András pedig 9. helyen zárt. A versenytáv 22 km volt, 6 kört tettek meg eközben, 5 futós résszel. Ők mindketten készülnek a Marathon OB-ra, ami számunkra egyben EB válogató is lesz (ugyanaz a rend, mint tavaly, amikor Zoboki Zoltán és Sinkó Panna is a Marathon OB-n biztosította a helyét a moszkvai EB-re).

„A felkészülés jól sikerült, ezt megelőzően Dömsödön voltunk edzőtáborban, mivel azonban a csúcsformát az OB-n kell elérni, erre a mostani versenyre nem könnyítettünk fel, így kifejezetten biztató mindkét tanítványom formája. A taktikai elemeket jól megoldották (helyezkedés, ki- és beszállás a hajóba), a sebességen kell még dolgozni a következő hetekben, elsősorban a futások és a futás utáni beszállóknál, amikor gyakran van erősebb ritmusváltás a mezőny élén. Futás közben amúgy a pulzus is nagyon megemelkedik, úgyhogy ennek kontroll alatt tartása egy nagy kihívás a maratoni kajakozásban. Zalán a végéig harcban volt a dobogóért, az egyik beszállás nem sikerült annyira jól, és így kis különbséggel maradt le a harmadik helyezettől. Mindketten edzőtáborban lesznek a következő héten Győrben, ahol a Maraton OB-t is rendezik majd.”

Minden korosztály számára tehát a május 20-22. között, Győrben megrendezésre kerülő Maraton Magyar Bajnokság a következő cél, ahol a legfiatalabbak 5 km-en, az U23 és felnőtt versenyzők pedig 26 km-es távon versenyeznek majd.

Eredményeink:
I. hely
Varga Zalán K1 U14
Lepkó Sarolta-Vecseri Vivien MK2 U12
II. hely
Rózsa Julianna MK1 U13
III. hely
Káplár Zille K1 U14
Kramer-Boga Emma MK1 U12
IV. hely
Varró Csenge K1 U15
Kovács Bozsidár MK1 U11
V. hely
Keszthelyi Péter MK1 U13
Stampf Bence MK1 U12
VII. hely
Kecskés Csaba MK1 U12
Berencsi Boldizsár MK1 U11
VIII. hely
Maszárovits Miklós K1 U18
Vizsy Botond K1 U14
Kiss-Kovács Tamara K1 U14
Rózsa Eliza MK1 U11
X. hely
Nyíri Levente K1 U14
Erdős István MK1 U13
Turi Angéla MK1 U12
Szabó Balázs MK1 U11
XI. hely
Fülöp Csanád K1 U14
XIII. hely
Gabányi Bálint K1 U15
Czirbus Máté MK1 U12
XV. hely
Berencsi Bendegúz K1 U17
XVI. hely
Németh Bulcsú MK1 U12
XVII. hely
Kiss Gergő K1 U15
Péteri Zsombor K1 U14
Veres-Kiss Bendegúz MK1 U12
XVIII. hely
Németh Benedek K1 U14
XIX. hely
Varró Csanád MK1 U12
XXI. hely
Szűcs Anna K1 U17
Volentics János K1 U16
XXII. hely
Garamszegi Ákos MK1 U12
XXIII. hely
Rif Barnabás K1 U15
XXIV. hely
Nagy Levente K1 U16
Szabó Levente K1 U16
XXV. hely
Gabányi Gábor K1 U15
XXVI. hely
Rácz Benedek K1 U17
XXXI. hely
Erdős András K1 U15