Héraklész fizikai felmérő U8-U14

Február 3-án rendezték a Gyulai Zsolt Regionális Akadémia U8-U14-es korosztálya számára a felkészülési időszak második Héraklész Fizikai Felmérőjét, amely az U12-1U3-as korosztálynak az első pontszerző versenye is volt a régiós válogatottba kerüléshez.

 

A Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztály 55 versenyzővel vett részt a felmérő versenyen (37 fiú, 18 lány; összesen 341 induló), amelyet az UTE Szilágyi utcai telepén rendeztek.

Nyolc dobogós helyezést értek el a gödi kajakosok (2-4-2), ezen kívül hét versenyző végzett még az első 4-6. hely valamelyikén. Ami viszont jobban megmutatja, mennyire felkészültek voltak a gyerekek, hogy az arany jelzést 49 gödi kajakos megszerezte. A téli alapozás végéhez közeledve ezek az eredmények jó visszajelzést adnak a sportolók és edzőik részére, hogy a felkészülés eddigi három hónapja alatt milyen minőségű munkát sikerült elvégezniük, és a további irányvonalat ehhez az állomáshoz is lehet igazítani.  

Sinkó László (Simi) szerint óriási létszám volt, amit nagy kihívás mindig kezelni, kiváltképp a fedettpályás csarnokban, ami szűkebb tér, mint a szabadtéri 400 m-es pálya. Mindenesetre ez a verseny azon kívül, hogy a gyerekek felkészültségéről tájékoztatást ad, felébreszti a versenyszellemet és azokat a képességeket is fejleszti, amely majd a nyári versenyek során is fontos lesz. Összességében elégedett volt a gödi kajakosok teljesítményével, az U13-U14-es régiós válogatottak (illetve az U15-U18 korosztályos válogatottak) felmérése pedig további információkkal fog szolgálni arra vonatkozóan, hogy a korosztályokon belül milyen fejlődés ment végbe országos szinten. Erre a felmérésre február utolsó hétvégéjén kerül sor Tatán, az Olimpiai Edzőtáborban,

Az erőfelmérő azt jelenti, hogy több fizikai paramétert tesztelnek a gyerekeken, hogy minél jobban kirajzolódjon, jelenleg miben, milyen képességeikben erősek a versenyzők, és mit kell majd jobban fejleszteni az edzőiknek. A különböző korcsoportoknak megfelelően vannak különbségek a felmérni kívánt paraméterekben, de nagyjából közös az, hogy a futások közül a sprint (30 m) és a 1200-2400 m/Cooper futás mindenkinek benne volt a programjában (utóbbi 12 perces folyamatos futást jelent). A nyújtón kétféle gyakorlat volt, a fiatalabbaknak behajlított könyökkel 25” függés (rögzített karú függés), a 11 év felettieknek húzódzkodás 30” ill. 60” alatt. A támasz gyakorlatokból is kétfélét csináltak a jelenlévők, a 11 év alattiak 40”-ig „plank”-eltek, az idősebbek idén bevezetett új gyakorlatként 25”-30”-ig „side plank”-et végeztek. A fekvőtámaszokban is volt egy kis változás, ütemezett formában végezték a kajakosok a gyakorlatot, a maximális szám pedig 40 db volt. A hasizom gyakorlatok között a 13-14 évesek 30”-ig ülő helyzetben, a törzsük a földdel 45 fokos szöget bezárva statikusan kellett, hogy tartsák magukat, a fiatalabbak „netfit” hasizom gyakorlatokat végeztek korosztálytól függően 14-18 közötti ismétlés számmal. Ezen versenyszámokban elért eredményeket pontokra váltották, összesítették, korosztályonként sorrendbe állították, majd ezek alapján hirdettek végeredményt. A legnépesebb korosztályok a fiúknál voltak, U13 (67), U14 (55), U12 (43), U10 (40)

Díjazásban az alábbi gödi kajakosok részesültek:

I. hely
Kovács Bozsidár U13
Lepkó Sarolta U14

II. hely
Erdős Ágoston U10
Ilyés Vilmos U11
Kovács Merse U12
Kramer-Boga Emma U14

III. hely
Fogas Lívia U10
Turi Angéla U14

IV. hely
Varga Szonja U11

V. hely
Farkas Márton U12
Benk Lóránd U13
Czirbus Máté U14

VI. hely
Imrik Maja U11
Slezsák Zsombor U11
Stampf Bence U14