Héraklész fizikai felmérő U15-U18

Február 11-én rendezték a Serdülő és Ifjúsági Héraklész Központi Felmérőt Győrben, ahol az U15-U18 korosztályok versenyzőinek kellett jelenlegi tudásukat megmutatni a különböző felmérő versenyszámokban. Németh István (Putyu) hét tanítványa vett részt az erőfelmérőn.

 

A legjobb helyezést Erdős István (U15) és Varga Zalán (U16) érték el, mindketten 6. helyen végeztek. Ebben a két korosztályban még van „arany jelzés” minősítés is, ezt a Gödi SE kajakosai közül három fő szerezte meg. 

Komoly kihívás volt a rendezők számára a kajakosok programjának a levezénylése, mivel a 4 korcsoportban összesen 544 versenyző teljesített a felmérést, a legnagyobb létszámú az U15 fiú (133) és az U16 fiú (121) mezőny volt. Az erőfelmérő azt jelenti, hogy több fizikai paramétert tesztelnek a versenyzőkön, hogy minél jobban kirajzolódjon, jelenleg miben, milyen képességeikben erősek a versenyzők, és mit kell majd jobban fejleszteni az edzőiknek. Mindenki számára volt „Cooper” futás (12 perces folyamatos futás), ahol a legjobb eredményt elért versenyző volt a kiindulási pont, utána a többiek minden egyes méter hátránnyal 1 ponttal kevesebbet kaptak. Az erő gyakorlatok közül 4 feladatot kellett teljesíteni. A húzódzkodás erőből 60” alatt mindenki számára kiírt gyakorlat volt, csakúgy, mint a Biering-Sorenson teszt (ez statikus hátizom gyakorlatot jelent, rögzített boka mellett, deréktájon megtámasztva kellett megtartani a törzsét a versenyzőknek (U15-U16-ban a fiúknak 90”, a lányoknak 60”, U17-U18-ban a fiúknak 120”, a lányoknak 90”). Az U15-U16-os korosztályban statikus hasizom gyakorlatot kellett végezni 60”-ig, az U17-U18 korosztály ehelyett lábemelést csinált nyújtón, ahol a fej fölé kellett emelni a lábat, erre is 60” állt rendelkezésre. Ezt követte a 60” fekvenyomás mindenki részére (a gyakorlatot egy speciális mérőműszerrel felszerelt súlyzó rúddal kellett végezni, amely műszer mérte 1 gyakorlat elvégzése során a rúd lefelé, majd felfelé mozgását, és azt cm-ben összegezte az utolsó kinyomás befejezése után. A fiúknál az U15-U16-os korcsoport 30 kg-os súllyal végezte a gyakorlatot, az U17-U18-asok 40 kg-al, a lányoknál ugyanez 20 kg illetve 30 kg volt.

Ezek összesített eredményeit korosztályonként sorrendbe állították, és ezek alapján hirdettek végeredményt.

Németh István (Putyu) elégedett volt a versenyzők hozzáállásával és a teljesítményükkel is, viszont az is látszott, hogy mindez néhány esetben a kiesett edzésmunkával arányosan gyengébb eredmények elérését is jelentette. Mindenesetre jó volt egy kis új inger, versenyhelyzet a kajakosoknak a hosszú és monoton alapozás közben, ahol mindenkinek tükröt tartottak, hogy hol tart a felkészültsége az országos mezőny tekintetében.

Arany fokozatot elért eredmények:

VI. hely 
Erdős István U15
Varga Zalán U16

X. hely
Káplár Zille U16