A Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztálya lett az országban a legeredményesebb kajakos csapat a Magyar Kupa Döntőben!

Június 24-26. között, Fadd-Domboriban rendezték a Regionális Akadémiai versenyrendszer országos döntőjét, a Magyar Kupát, amire 74 egyesület 1127 sportolója nevezett. 17 gödi kajakos indult, és ez a maroknyi csapat az összesített éremtáblázat 4. helyén végzett (5 győzelem, 3 bronzérem). Amennyiben csak a kajakkal elért eredményeket listázzuk, úgy már a Gödi SE lett a legeredményesebb egyesület az országban!

A szakma egyöntetű véleménye szerint a Magyar Kupa erősebb verseny, mint az országos bajnokság, hiszen itt adott régiókon belüli versenyzőkből lehetőség van páros és négyes hajók indítására, akár úgy is, hogy a négyes hajókban minden beülőben más egyesület versenyzője kajakozik. Mivel komoly presztízzsel bír, melyik régió csapathajói a jobbak, így az egyéni legjobb versenyzők is kajakoznak a csapathajókban. Ezen felül a 2 nap alatt akár 3 versenyszámot is választhattak a versenyzők, az egyéni mellett 2 csapathajóban is indulhattak. Az is nagy nyereség az erre a versenyre való felkészülés során, hogy a régióban dolgozó edzők egymással kapcsolatban vannak, közös edzéseket tartanak, hogy a lehető legjobb egységeket állíthassák ki a Magyar Kupa döntőjében. Ez pedig az egész sportág utánpótlására pozitívan hat.

Németh István (Putyu) az alábbiakat emelte ki:
Meglepően jó eredményeket értünk el a Magyar Kupán. Varga Zalán szombaton K1 1000 m-en már az előfutamban is közel maximumot evezett, mert az igazán esélyes versenyzők majdnem mind az ő futamában voltak, így a döntőre már kicsit fáradtabb volt, azonban a döntőben a 3. helyre így is odaért, közvetlenül Dunakeszis páros partnere, Nagy-Rasztotzky Vince mögött, akivel aztán K2 U14 500 m-en már a győzelmet is megszerezték vasárnap. További 2 régiós versenyzővel kiegészülve, a négyesek 500 m-es versenyét is megnyerték, így Zalán 2 arany és 1 bronzéremmel a gödi csapat legeredményesebb versenyzője is lett. Rózsa Juli egyéniben 2000 m-en bronzérmet szerzett U13-ban, 3 másik régiós versenyzőtársával alkotott négyesük pedig szép győzelmet aratott, szintén 2000 m-en. Az mindenesetre látszik a mezőnyökön, hogy sok versenyző és hatalmas konkurencia van országszerte, kiválóan felkészült versenyzőkkel, így a 2 hét múlva következő Budapest Bajnokságra oda kell tennie magát mindenkinek. Ezután edzőtábor következik majd, így hangolunk a július végén megrendezésre kerülő Országos Bajnokságra.

Sinkó László (Simi) összegzése:
Ez a verseny Magyarországon a legjelentősebb és legerősebb utánpótlás verseny! Az összesített éremtáblázat 4. helyén végezni a Szeged, Győr, UTE szakosztályok mögött több mint rangos teljesítmény, ha pedig csak a kajakos eredményeket nézzük, akkor megelőztünk minden szakosztályt ebben az országban! Természetesen, illendő a helyén kezelni a dolgokat, hiszen ez csak az érmekről szól (és ebben Kramer-Boga Emma illetve Varga Zalán 2-2 aranyéremmel jelentősen felül reprezentált a teljes eredménylista tekintetében), egyéb megszerzett pontok alapján a nagy egyesületekkel nem lehet konkurálni, de nem is szükséges az összehasonlítás (a Győr például 104 versenyzővel érkezett, mi 17-el). Ugyanakkor a mi versenyzőink felkészültségét és kiváló szereplését is ki kell hangsúlyozni, több olyan egységünk is volt, ahol a gödi versenyző mellé akartak beülni más, kiemelt kategóriás egyesületek versenyzői. Természetesen mindez leginkább a teljesítmény maximalizálásáról szólt, hogy ha már a szabályok lehetővé tették, akkor az adott régió tényleg a legerősebb egységeit állíthassa ki a másik 5 régió ellen. Annak fényében ugyanakkor rendkívül pozitív egyesületünk teljesítménye, hogy az infrastruktúra jelentős hiányosságokkal bír. Az, hogy extrém rossz időjárási helyzet esetén a téli felkészülés során volt, hogy az edzés azért maradt el, mert nem volt hová menni futóedzést tartani, jól mutatja a helyzet fonákságát. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztálya a tudatos eszközfejlesztésnek köszönhetően olyan világszínvonalú páros és négyes hajókkal rendelkezik, ami párját ritkítja az országban. Minden gödi érintettséggel rendelkező egység alá mi adtuk a csapathajót. Tavaly egy vadonatúj K4-es hajót vásároltunk, szinte a helyszínen csomagoltuk ki az idén vásárolt, Kabai Gyuri bácsi által készített MK4-es hajót. Ezekkel pedig rögtön 2 győzelmet arattunk. Ez azért fontos, mert az egyesület szakmai koncepciója az volt, hogy meg kell újítani a csapathajókat. Így jelenleg van ez a 2 új négyes hajónk, ezen kívül 3 MK négyes hajónk és 6 MK páros hajónk, de jó néhány K páros hajóval is rendelkezünk. Ezekre kellene a lehető legjobban vigyáznunk, ezért is lenne szükség nagyon az új Csónakházra, hogy ne a szabad ég alatt tároljuk a hajókat.
Szintén fontos motiváció volt az U12-es versenyzők számára, hogy a 2022. szeptember elején, Szegeden megrendezésre kerülő Ifjúsági és U23-as Világbajnokság betétfutamaira lehetett kvalifikációt szerezni. Ez a lehetőség minden négyes csapathajó verseny első 9 helyezettje számára volt elérhető, akik majd a Maty-éren tapasztalhatják meg, milyen érzés egy világversenyen evezni! A Gödi SE 2 egysége is elérte ezt a célt, Kramer-Boga Emma egy nagyon erős egység tagjaként nyerte az MK4 U12 2000 m-t, Stampf Bence és Czirbus Máté hajója pedig a 6. helyen végzett MK4 U12 2000 m-en. Ugyanebben a futamban Kecskés Csabinak peche volt, mert úgy lett az egysége 12., hogy a 9., még éppen kvalifikációt érő helytől mindössze 1.4 mp-re érkeztek a célba (egyszerre 4 egység zúdult be).
Bence és Máté párosban nagyon kicsivel szorultak le a dobogóról 2000 m-en. Kramer-Boga Emma pedig párosban is nyerni tudott esztergomi párjával, Villányi Eszterrel, így 2 arannyal a legeredményesebb gödi kajakos lány lett a Magyar Kupán. Nagyon jól küzdött mindkét U11-es fiú négyesünk, 5. és 8. helyen érkeztek célba, egyéniben Berencsi Boldizsár 13. helye volt a legjobb, többeket bezártak és nehéz helyzetbe hoztak verseny közben a többiek, ami 38 fős mezőnyben elég gyakori, de ezt is tapasztalni és tanulni kell, hogy legközelebb már erősebben és határozottabban haladjanak a mezőnyben, vagy épp harcoljanak a pozíciókért!
2 hét múlva következik a Budapest Bajnokság Szolnokon, addig tartalmas, sok kilométert jelentő edzéseket végzünk a csapattal, a várható hőség miatt kora reggeli időpontokban. Utána jöhet majd egy kis felfrissülés, 1 hét lazább időszak, amikor a gyerekek a családjaikkal akár elmehetnek pár nap pihenésre is, majd edzőtábor következik július 25-től, végső fázisához érkezve ezzel a szegedi országos bajnokságra való felkészülésnek. Köszönjük a szülőknek a kitartó támogatást és a logisztikai feladatok részleges átvállalását, amivel mind hozzájárulnak versenyzőink eredményességéhez.

Eredmények:
I. hely
Varga Zalán-Nagy-Rasztotzky Vince (Dunakeszi) K2 U13-U14 500m
Varga Zalán-Nagy-Rasztotzky Vince (Dunakeszi)-Balla Levente (Vasas)-Takáts Áron (AVSE)  K4 U13-U14 500m
Kramer-Boga Emma-Villányi Eszter (Esztergom) MK2 U12 2000m
Kramer-Boga Emma-Villányi Eszter (Esztergom)-Tölgyesi Luca (Honvéd)-Vujevich Fruzsina (Honvéd) MK4 U12 2000m
Rózsa Julianna-Arató Sára (Honvéd)-Kardos Orsolya (Nagymaros)-Bertalan Katalin (KSI) MK4 U13 2000m
III. hely
Varga Zalán K1 U14 1000m
Rózsa Julianna MK1 U13 2000m
Káplár Zille-Gaszner Eszter (Nagymaros)-Chrudinák Virág(Dunakeszi)-Czibula Rebeka (KSI) K4 U13-U14 500m
IV. hely
Varró Csenge-Rappai Bonita Senon (Honvéd)-Mányai Zsófia (Honvéd)-Storcz Katica (Honvéd) K4 U15-U16 500m
Czirbus Máté-Stampf Bence MK2 U12 2000m
V. hely
Varró Csenge K1 U15 500m
Kovács Bozsidár-Berencsi Boldizsár-Szabó Balázs-Várnagy Ádám (KSI) MK4 U11 2000m
VI. hely
Czirbus Máté-Stampf Bence-Huszár Marcell (KSI)-Sarlay Botond (Honvéd) MK4 U12 2000m
VIII. hely
Mészáros-Komáromy Csanád-Benk Lóránd-Elek Dávid (KSI)-Csipai Csongor (KSI) MK4 U11 2000m
XI. hely
Mészáros-Komáromy Csanád-Benk Lóránd MK2 U10-U11 2000m
XII. hely
Kecskés Csaba-Cseri Ákos (Vitalitás)-Cseri Áron (Vitalitás)-Schuppauer Áron (Verőce) MK4 U12 2000m
XIII. hely
Berencsi Boldizsár MK1 U11 2000m
XV. hely
Garamszegi Ákos-Farkas Bálint MK2 U12 2000m
XVI. hely
Keszthelyi Péter MK1 U13 2000m
Kecskés Csaba MK1 U12 2000m
XVIII. hely
Szabó Balázs MK1 U11 2000m
XXVI. hely
Kovács Bozsidár MK1 U11 2000m