Az Országos Bajnokságon is kitettek magukért a Gödi SE kajakosai, 3 bajnoki címet is szereztek!

Augusztus 6-7-én Szegeden rendezték meg a 10-14 éves korosztály (gyermek és kölyök korcsoport) Országos Bajnokságát, ahol 41 gödi kajakos indult. 79 egyesület képviseltette magát, közel 2000 résztvevője volt a versenynek. Fiatal kajakosaink 3 bajnoki címet és 5 ezüstérmet szereztek.

Az egyesületek összesített rangsorában a 10. helyen végzett a Gödi SE (a fiúk a 4. helyen a kajakosok között). Kevésen múlt, hogy az eredmény még ennél is sokkal jobb legyen, mivel jónéhány „kapufát” lőttek a kajakosok, 5 db 4. helyezés is gyarapította a szakosztály pontjainak a számát, több alkalommal csak centik és pár tized másodpercen múlt egy újabb dobogós helyezés. Ugyanezt elmondhatjuk az 5 db 2. helyezésről is, ahol a bajnoki cím volt nagyon közel sokak számára. Mindenesetre, ahogy azt többen mondták is a helyszínen a szakmán belüliek közül, legközelebb bizonyára a kapufáról befelé pattan majd a „labda”.

Sinkó László (Simi) értékelése:
A Vác Kupa után 1 hetes, bentlakásos edzőtáborral (a Sportházban) készültünk az év legfontosabb versenyére, a magyar bajnokságra. Nem várt nehézségeket hozott a tábor, a versenyzők jelentős része küzdött hányásos-hasmenéses tünetekkel, voltak, akik a tábort el sem tudták kezdeni és később csatlakoztak be, néhányan pedig az edzőtáborból kényszerültek haza a tüneteik miatt. Így kicsit félve gondoltam a bajnokságra, azonban mindenki rendbe jött a versenyre és nagyon odatették magukat a gyerekek a Maty éren! Sokat gondolkodtam előzetesen, hogy az eredményesség miatt milyen versenyszámokra fókuszáljunk, így a versenyszámokat kicsit összehúztam, és a négyesekre több energiát fektettünk.
Kiemelném Kramer-Boga Emma szereplését, aki egyesben szerzett 2. helyet nagyon kicsi, 14 század mp-es különbséggel az U12-es lányok között 2000m-en. Ugyanilyen kis különbséggel végeztek 2. helyen az MK4-esek 1000m-es versenyében is (Kramer-Boga Emma, Lepkó Sarolta, Turi Angéla, Vecseri Vivien). 2 bajnoki címet szereztek az U11-es fiúk MK4-ben, 1000m-en és 2000m-en is nagy különbséggel végzett az élen a Kovács Bozsidár, Berencsi Boldizsár, Szabó Balázs, Slezsák Tamáss összeállítású egység (1000m-en 4 futam volt).
Ami a csapat egészét tekintve fontos és előreható tapasztalat illetve javítandó feladat, hogy taktikai és technikai szinten keveset látok megvalósulni azokból, amikről előzetesen beszélünk a gyerekekkel. Amúgy „viccesen” megjegyezném, hogy abban a 2 napban, amíg Szegeden voltunk, a zárt csónaktároló miatt a hajóink biztonságban voltak. Sajnos tény, óriási pénz tömeget nyelt el már idén is a hajóink javítása, és még nem értünk a végére, folyamatosan visszük a hajókat szervizbe.
Több kajakosnak az OB még egy további megerősítés is volt a válogatottság tekintetében (amit kaptak pontokat a helyezésekért), így Emmának és Stampf Bencének is, csakúgy, mint Putyu tanítványainak.
A bajnokság után 2 hét pihenő jön mindenki számára, majd a régiós versenyekkel térünk vissza a mindennapokba (Nagymaros, Verőce, Göd Kupa – utóbbi augusztus 27-én). Majd pedig azokkal, akik a testalkatuk miatt kinőttek az MK-ból, elkezdjük a K-val való edzést (13 éves korban még lehetősége van választani a versenyzőknek, hogy MK-ban vagy K-ban versenyeznek-e, ilyenkor több tényező alapján lehet mérlegelni, a testalkat pl. alapjaiban meghatározza a választás kimenetelét).
Mindig kiemelem a szülők segítségét és támogatását, velük és az ő hozzáadott értékükkel teljes a csapat eredménysora! Külön öröm, hogy nagyon jó közösség alakult ki a szülői csapatban is, akik segítik egymást. Az edzőtábor alatt is sikerült egy szülők-gyerekek számára is kellemes estét eltölteni egy kis bográcsozás mellett a Dunaparton, a Sportház mellett, hálás köszönet érte mindenkinek. Ezek is nagymértékben növelik a kötődést a csapat tagjain belül, egyben maradandó emlékül is szolgálnak.

Németh István (Putyu) összefoglalója:
Szombaton voltak az 1000m-es versenyek, előfutammal és döntővel, rajtgépből indulással (amit egyedül Varga Zalán tudott kipróbálni a csapatból, mivel már pénteken elutazott Szegedre). Káplár Zille 4. helyen végzett, betartott mindent, amit megbeszéltünk, a megindulásokkal együtt, Zalán 6. lett. A válogatottság miatt fontos volt, hogy az 1-6. helyezett között végezzenek, ezt mindketten teljesítették!
Sajnos a négyes egység teljesítményén nyomot hagyott, hogy volt, aki az edzőtábor után ment el nyaralni, ezen a hozzáálláson (a szülőkkel egyeztetve) változtatni kell, egyszerűen nem fér bele az, hogy egy egész éves munkát kockára tegyünk egy ilyennel, nem is beszélve a társak felé érzett felelősségről, akikkel egy célért, közösen eveznek.
Vasárnap a 2000m-es versenyek voltak soron, botrányosan nagy hullámokkal, szeles időben zajlott a verseny. Zille és Zalán is 4. helyen végeztek, Nyíri Levente zebra szerint 2. helyet szerzett. Rózsa Julcsi hatalmas csatában, egyedül vállalva a vezetést, nyílt sisakkal küzdött, a végén 1 tized mp-el lehajrázták őt. Nagyon tetszett a hozzáállása, amit láttam, büszke vagyok rá. Káplár Zille esetében amilyen nehezen indult az év, olyan jól alakult, mert év elején azzal a hajóval nem tudott megbarátkozni, amivel evezett, borulékony volt vele, így mivel tavaly magyar bajnok volt, sikerült megoldani, hogy egy Nelo hajót kapjon, azzal minden technikai nehézsége megszűnt és stabilan hozta magát egész évben. Azt látjuk, hogy mindenkinek kell az állóvíz is edzésre, mert a versenyek nagy része ilyen körülmények között kerül megrendezésre, ehhez alkalmazkodni tudni kell.
Levezetésként következik most augusztus végével bezárólag a Nagymaros, Verőce, Göd Kupa hármas, és szeptember végén tervezem, hogy a Nagy Zoltán emlékversenyre is elmegyünk még Szolnokra.

Egy héttel a gyermek és kölyök OB-t megelőzte a serdülő, ifjúsági és U23-as OB Szegeden, erről Árkosi Gábor adott rövid tájékoztatást:
Az összképet illetően enyhén szólva sem lehettünk elégedettek. Még akkor sem, ha egy szezon során azért már korábban körvonalazódnak egy csoport reális célkitűzései. Így aztán azzal már tisztában voltunk, hogy ez nem az a verseny lesz, ahol „éremeső” hullhat a csapatra. Az elmúlt években sok sikert elért versenyzőim abbahagyták a versenyzést, így a megmaradt serdülő és ifjúsági versenyzőket össze kellett vonni, emiatt kicsit nehéz volt a csoport dinamikáját megalkotni. Az év első részében a hosszabb távokra, a maratoni felkészülésre helyeztük a felkészülési hangsúlyt, majd később tértünk át a rövidebb távokra való edzésre. Az OB-n az ifjúsági 1000m-es négyes egységünk 7. helye talán jobb is lehetett volna a döntőben, mert nem jött be a csere a beülők sorrendjében, amit megváltoztattunk az előfutam után. Az ifjúságiak 500 m-es versenyén a Dunakeszisekkel való közös versenyzés hozott egy 7. helyet annak ellenére, hogy csak serdülőkorú kajakosok alkották az egységet. Valahol az is természetes jelenség, hogy egy utánpótlás nevelő egyesület ifjúsági és serdülő csapatainak erősségében van egyfajta hullámzás, ahol óhatatlanul lesznek gyengébb összetételű csapatok. Ezért talán nem is az érmekben és pontokban mérhető gyengébb szereplés fáj leginkább, hanem az, hogy egyes többre hivatott versenyzőkkel, egy olyan döntésekkel terhelt életszakaszban, mint a továbbtanulás időszaka, nem sikerült további előremutató sikerélményhez jutnunk. Most mindenképpen a pihenésé lesz a főszerep, ezt követően lehet kicsit távolabbról megvizsgálni a folytatást.

Ezen Bajnokság keretein belül rendezték az U23-as OB-t is, ahol Sinkó Panna 5000m-en az 5. helyen végzett!

Eredményeink:

Gyermek és Kölyök Magyar Bajnokság eredményei:

I. hely
Kovács Bozsidár, Berencsi Boldizsár, Szabó Balázs, Slezsák Tamás MK4 U10-U11 1000m
Kovács Bozsidár, Berencsi Boldizsár, Szabó Balázs, Slezsák Tamás MK4 U11 2000m
Rózsa Julianna, Káplár Zille, Vizsy Botond, Varga Zalán K4 U13-U14 1000m

II. hely
Kramer-Boga Emma MK1 U12 2000m
Czirbus Máté, Stampf Bence, Kecskés Csaba, Nagy Nimród MK4 U12 1000m
Kramer-Boga Emma, Lepkó Sarolta, Turi Angéla, Vecseri Vivien MK4 U12 1000m
Nyíri Levente K1 U13-U14 2000m (Zebra szerint)
Rózsa Julianna MK1 U13 2000m

IV. hely
Czirbus Máté, Stampf Bence MK2 U12 2000m
Káplár Zille K1 U14 1000m
Varga Zalán K1 U14 2000m
Káplár Zille K1 U14 2000m
Kovács Merse, Benk Lóránd, Imrik Boglárka, Pók Anna MK4 U10-U11 1000m

VI. hely
Németh Bulcsú, Garamszegi Ákos, Farkas Bálint, Nagy Nimród MK4 U12 2000m
Varga Zalán K1 U14 1000m
Farkas Bálint, Varró Csanád, Garamszegi Ákos, Németh Bulcsú MK4 U12 1000m

IX. hely
Erdős Nóra MK1 U10 2000m

X. hely
Lepkó Sarolta, Turi Angéla MK2 U12 2000m

XII. hely
Imrik Boglárka, Pók Anna MK2 U11 2000m

XIV. hely
Keszthelyi Péter MK1 U13 2000m

XVI. hely
Kiss-Kovács Tamara K1 U14 2000m
Kovács Merse MK1 U10 2000m

XVIII. hely
Benk Lóránd, Megyeri Máté MK2 U11 2000m

XIX. hely
Kecskés Csaba MK1 U12 2000m

XXI. hely
Rózsa Eliza MK1 U11 2000m

XXIII. hely
Péteri Zsombor K1 U14 2000m

XXVI. hely
Vecseri Vivien MK1 U12 2000m

XXXIV. hely
Fülöp Csanád K1 U14 2000m

XLVII. hely
Németh Benedek K1 U14 2000m

L. hely
Varró Csanád MK1 U12 2000m
Vizsy Botond K1 U14 2000m

Serdülő, Ifjúsági és U23-as Magyar Bajnokság eredményei:

V. hely
Sinkó Panna K1 U23 5000m

VII. hely
Tubak Zalán, Berencsi Bendegúz, Sinkó András, Maszárovits Miklós K4 ifjúsági U17-U18 1000m
Kovács Dániel (Dunakeszi), Galba Botond, Erdész Mihály (Dunakeszi), Nagy Bertalan (Dunakeszi)  K4 ifjúsági U17-U18 500 m

XI. hely
Gabányi Bálint, Bús Huba, Galba Botond, Volentics Vince János K4 serdülő U15-U16 2000m

XIV. hely
Szűcs Anna K1 ifjúsági U17-U18 5000m