Árvízi védekezés a GSE sportházánál – átalakul a 30 éves jubileumi sportnap programja

A Duna egyre magasabb vízállása, az egyre közeledő árhullám miatt az alsógödi telepén árvízi védekezésbe kezdett a GSE Kajak-Kenu Szakosztálya.

Hétfő este Nagy Árpád szakosztályvezető hívására összeült a válságstáb, mely értékelve a pillanatnyi, illetve óráról-órára változó állapotot, a várható vízállást, több, az elkövetkezendő napokra vonatkozó intézkedést hozott.
“A Duna vízszintje június 3-án este a sportházból levezető lépcső aljáig ért, a tetőzés – a 2002-es árvízhez hasonlóan – az épület küszöb-szintjét akár 80 centiméterrel is túllépheti. Erre mindenképp homokzsákokkal kell felkészülni. Az önkormányzat a strand területére, a Széchenyi csárda bejárata közelébe már leszállíttatott több köbméter homokot, onnan nekünk talicskával kell majd behordani, a zsákokat megtölteni, el kell készítenünk szakszerűen a homokgátat, melyhez fóliát is kapunk. Minden kézre szükségünk van. Az építés várhatóan a hét végéig is eltart, a legfontosabb a megfelelően megépített alap lerakása, melyre a Duna emelkedésével párhuzamosan tudunk majd építkezni. A tetőzés hétvégén várható. Hamarosan hajózási tilalom lesz bevezetve, a gyerekek szárazföldi edzésen tudnak részt venni, illetve keressük a lehetőségét annak, hogy hol tudunk szervezett, kajakos foglalkozásokat tartani mentő motoros biztosítása mellett, minél kevesebb utazással. A hétvégére meghirdetett, vasárnapi, fennállásunk 30. évfordulóját ünneplő sportnapunk programja megváltozik, le nem mondjuk, bográcsebédet továbbra is tervezünk, mindenkit szeretettel látunk, de az ünneplés helyett a munkáé, a védekezésé lesz a főszerep. Aki tud, jöjjön, akár már reggeltől, hozzon lapátot – mindenkinek megköszönjük a segítségét! A hétköznapokon is reggeltől-estig tartanak a munkálatok” – foglalta össze a szakosztályvezető.

A közelmúltban, nagy sikerrel beindult iskolai kenu oktatóprogram a vízállás miatt szünetel, a folytatás a levonuló árhullám után várható.