7 aranyérem a Magyar Kupa Döntőben

Június 28-29-én Sukorón, a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémián került megrendezésre az év legerősebb versenye, a regionális Akadémiai versenyrendszer országos döntője, a Magyar Kupa. Az U10-U18 közötti korosztályok versenyére 80 egyesület 1140 versenyzője nevezett, a Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztálya 33 fővel érkezett a helyszínre, ami kifejezetten magas létszám az elmúlt évekhez képest. Az összesített éremtáblázaton óriási meglepetésre a 3. helyen végzett a Gödi SE (7-4-1), ami páratlanul nagy siker. Erdős Nóra és Kovács Merse 2-2 aranyérmet nyertek, ők lettek a legsikeresebb gödi kajakosok a regattán.

 

A helyezésekért folytatott hatalmas csatát nagyon jól illusztrálja, hogy 31 egyesület nyert aranyérmet, és 49 egyesület legalább 1 érmet. Érdekes eredményt ad ki, ha csak a kajakkal elért eredményeket vizsgáljuk (hiszen Gödön nincs jelenleg kenus képzés). Ebben az esetben az éremtáblázat élén zárt Szegedi Vízisport Egyesület 31 érméből 21-et le kell vonnunk, és a maradék 10 kajakos érem 2-1-7 arányban oszlik meg, ami az első tíz közé sem lenne elég. Ebben az esetben a Gödi SE az éremtáblázat 2. helyén lenne, és csak a KSI végezne előtte 1 aranyéremnyi különbséggel. Mindez azért érdekes összevetés, mert a Magyar Kupa Döntőjének a lebonyolítása egyedülálló. Az országos bajnoksággal ellentétben, ahol minden egységet csak saját egyesületi tagokból lehet összeállítani, a Magyar Kupán az adott régión belüli versenyzők összeülhetnek a páros illetve a négyes hajókba, vagyis az egyesületeknek elemi érdeke, hogy a régión belül a legerősebb egységeket állítsák össze, akár még úgyis, hogy egy négyes hajóban minden beülőben más egyesület versenyzője evez. Mivel mind a hat régióban ezek a válogatási elvek, így minden versenyszámban megvalósul az, hogy erősebb mezőnyök jönnek össze, mint az országos bajnokságon. Ennek megfelelően hatalmas presztízzsel bír például a négyes hajók versengése, hiszen itt több egyesület közös érdeke, hogy a legjobb egységet adja a versenyre. A páros és csapathajók összeállítása és a közös gyakorlás igazi értéke a regionális akadémiai rendszernek, hiszen a különböző egyesületek edzőit közös gondolkodásra és cselekvésre készteti, a fiatal kajakosok pedig sokat profitálnak a közös egységekben megtapasztalt élményekből. Ez pedig az egész sportág utánpótlására pozitívan hat. A 2 héttel ezelőtti Regionális Akadémiai Kupa óta (amely a válogató versenye volt a Magyar Kupának), a szakosztályok óriási szervező munkát tettek bele abba, hogy a legjobb páros és négyes egységeket összeállítsák, majd közös gyakorlások keretében finom hangolják az egységeket. Csak a Gödi SE nagyságrendileg 30 egységben volt érdekelt, és még Gyomaendrődre is elutaztak közös gyakorlásra, mert csak így lehetett az adott négyes hajót összecsiszolni. Nagyon fárasztó időszak volt ez az iskolai tanév zárása mellett gyerekeknek és edzőknek egyaránt. Fontos rámutatni, hogy a Gödi SE 7 aranyérme, illetve 12 megszerzett érme miért ennyire értékes. Ahogy az látható az eddigiekből, minden egységbe a régió legjobbjai kerültek, és mivel Gödön szinte minden csapathajóhoz minőségi ember állt rendelkezésre, ezért a régió edzői szívesen be is válogatták ezen egységekbe a gödi fiatalokat, amelyek aztán kiválóan szerepeltek.

Sinkó László (Simi) összegzése:
Nagyon elégedett vagyok a teljesítményekkel és a hozzáállással. Az éremtáblázaton elfoglalt helyzetünk hízelgő, azonban a megfelelő helyen kell kezelnünk mindezt. Látszik, hogy jó gyerekanyag van a kezünkben, a gödi kajakosok kapósak voltak a páros és négyes egységek összeállításánál, ami annak a munkának a gyümölcse, amit Árkosi Gábor kollégámmal együtt elvégeztünk a gyerekekkel közösen. Ez a hétvége az extrém hőség miatt is nagyon nehéz volt, a szülők támogatása a helyszínen nélkülözhetetlen volt a csapat eredményessége szempontjából, köszönettel tartozunk nekik is. Erdős Nóri illetve Kovács Merse 2-2 aranyérmet nyertek, kiváló egységekben voltak meghatározó tagok, jó volt látni őket versenyezni, és az örömüket is a versenyeik után. Emma is nyerni tudott a négyes hajóban, aminek azért is örültem, mert kicsit zaklatott időszakon van túl, ami az egyéni versenyén nyomot hagyott, de a motivációja a helyén volt, és bizonyította, hogy meghatározó versenyző az U14-esek között. Berencsi Boldizsár volt a csapat egyedüli egyéni dobogós helyezettje (ezüstérmet nyert), az MK4-esekkel szerzett 2. helyezésével együtt nagyszerű hétvégét zárt.
A régiós edzőknek külön köszönetet szeretnék mondani azért, hogy segítettük egymás munkáját. A csapathajókra való készülés még jobban előtérbe kerül a következő hetekben, hiszen az OB-n jó esélyek kínálkoznak majd például a tisztán egyesületi négyeseink számára.
Most edzések jönnek, majd 2 hét múlva Szolnokra utazunk a Pest Megye Bajnokságra, amiről majd az országos bajnokságra lehet kvalifikálni. Július 20-tól 1 hét edzőtábor következik Fadd-on, majd az OB augusztus első hétvégéjén. A nyári szünet indulásával könnyebb lesz az edzések tervezése, mert délelőtt is tudunk majd edzeni, és a várható hőséget is el tudjuk ezáltal kerülni.

Németh István (Putyu) az alábbiakat emelte ki:
4 versenyzővel vettünk részt a Magyar Kupán, akik egyesben és más egyesületek versenyzőivel kiegészülve mentek páros és csapat hajókban. Minden éremből nyertünk egyet, Varga Zalán K4-es egységben szerzett első helyet (egyéniben 1000 m-en 4. helyen végzett, csakúgy, mint tavaly), Stampf Bence K4-ben ezüst, K2-ben pedig bronzérmet szerzett, nagyon jó teljesítménnyel rukkolt elő. Káplár Zille és Rózsa Julcsi egy K4-es hajóban végeztek a 6. helyen. Összességében azt mondhatom, hogy a realitások talaján történtek az események, elégedett vagyok a küzdelemmel és a legtöbb esetben a helyezésekkel is. 2 hét múlva következik Pest Megye Bajnoksága, majd edzőtáborba megyünk Fadd-ra az országos bajnokság előtt.

Pélyi Dávid fontosabb megállapításai:
A csapathajókon volt a fókusz most is, mint ahogy az országos bajnokságra is ezt tartjuk szem előtt, és a várakozásokat sikerült igazolni, elégedett vagyok a versenyzőim teljesítményével. Varga Szonja négyes hajóban tudott nyerni, Mészáros-Komáromy Örs pedig ugyancsak négyes hajóban ezüstérmet szerzett. Negyedik és hatodik helyezéseink voltak még, így szinte minden tanítványom szerzett érmet, ami minden gyermek számára nagy elismerés és motiváció forrás. Egyéni versenyben is indultak néhányan, de elsősorban a tanulásé volt a főszerep az esetükben. Az országos bajnokságig még hátravan a Pest Megye Bajnoksága Szolnokon, és egy edzőtábor is, amit Tiszafüredre tervezek, közvetlenül a szolnoki verseny után.

Eredményeink:

I. hely
Kovács Merse – Bakró Márton (BKV) - Csereklye Dávid (Váci Karakán) - Ódor Benedek (Vitalitás)
MK4 U12 2000 m
Nagy Elina (KSI) – Erdős Nóra MK2 U12 2000 m
Gyarmati Levente (KSI )- Takáts Áron (INTER-ÉPFU AVSE) - Nagy-Rasztotzky Vince (Dunakeszi) -
Varga Zalán K4 U15-U16 500 m
Kovács Diána (KSI) - Agócs Petra (KSI) - Gerbacsich Panna (Honvéd) - Varga Szonja MK4 U10-U11
2000 m
Makara Zorka (Váci Kajak) – Nagy Elina (KSI) – Vujevich Tamara (Honvéd) – Erdős Nóra MK4 U12
2000 m
Kovács Merse – Bakró Márton (BKV) MK2 U12 2000 m
Németh Panni (Honvéd) – Tölgyesi Luca (Honvéd) – Vujevich Fruzsina (Honvéd) – Kramer-Boga
Emma K4 U13-U14 500 m

II. hely
Katona Nándor (Váci Karakán) – Ángyás Vince (KSI) - Hegedűs Gergely (Vác Kajak SE) - Mészáros-Komáromy Örs MK4 U10 2000 m
Berencsi Boldizsár MK1 U13 2000 m
Tiba Huba (Váci Karakán) – Kovács Levente (Váci Kajak) – Szabó Balázs – Berencsi Boldizsár MK4
U13 2000 m
Demeter Ákos (Váci Karakán) – Lascsik Zente (Váci Karakán) – Madár Bendegúz (Váci Kajak) –
Stampf Bence K4 U13-U14 500 m

III. hely
Madár Bendegúz (Váci Kajak) – Stampf Bence K2 U13-U14 500 m

IV. hely
Imrik Maja – Bohus-Magyar Zselyke MK2 U10-U11 2000 m
Varga Zalán K1 U16 1000 m
Szabó Balázs MK1 U13 2000 m
Bor Lilien – Kárász-Gyenge Veronika MK2 U12 2000 m
Imrik Maja - Bohus-Magyar Zselyke – Kenyeres Adél (Vitalitás) – Mogyorósi Emese (Vitalitás) MK4 U10-U11 2000 m

V. hely
Slezsák Tamás MK1 U13 2000 m

VI. hely
Kramer-Boga Emma K1 U14 500 m
Ilyés Vilmos - Slezsák Zsombor - Stampf Dániel - Mlinszky Máté MK4 U11 2000 m
Kovács Bozsidár MK1 U13 2000 m
Mlinszky Máté – Stampf Dániel MK2 U10-U11 2000 m
Káplár Zille – Rózsa Julianna – Kardos Orsolya (Nagymaros) – Gaszner Eszter (Nagymaros) K4 U15-U16 500 m
Slezsák Tamás – Kovács Bozsidár – Cseri Áron (Vitalitás) – Kovács Gábor (KSI) MK4 U13 2000 m

VII. hely
Varga Szonja MK1 U11 2000 m
Szlávik Liza (Dunakeszi) - Magyar Szofi (Dunakeszi) - Bartos Emma (Váci Karakán) - Pók Anna MK4
U13 2000 m

IX. hely
Sóty Viktória (KSI) – Varga Nóra (KSI) – Bor Lilien – Kárász-Gyenge Veronika MK4 U12 2000 m
Nagy-Rasztotzky Vince (Dunakeszi) – Varga Zalán K2 U15-U16 500 m

X. hely
Ilyés Vilmos – Slezsák Zsombor MK2 U10-U11 2000 m

XI. hely
Fogas Lívia MK1 U10 2000 m
Mészáros-Komáromy Örs MK1 U10 2000 m

XV. hely
Benk Emília MK1 U10 2000 m

XVI. hely
Fogas Lívia – Benk Emília – Szilágyi Leona – Vujevich Franciska (Honvéd) MK4 U10-U11 2000 m

XIX. hely
Benk Lóránd MK1 U13 2000 m
Pók Anna MK1 U13 2000 m

XX. hely
Erdős Ágoston MK1 U10 2000 m

XXIII. hely
Szilágyi Leona MK1 U10 2000 m

XXVI. hely
Imrik Boglárka MK1 U13 2000 m

XXVII. hely
Kotta Krisztián MK1 U12 2000 m