11 gödi kajakos a Válogatott Fizikai Felmérőn

Február 23-25. között Tatán, az Olimpiai edzőtáborban tartották az 1. Válogatott Fizikai Felmérőt a kölyök és serdülő válogatottak részére, ahová 11 gödi kajakos kapott meghívót. Az U13-U16 közötti korosztálynak megrendezett eseményen közel 250 kajakos és kenus vett részt. 

 

A háromnapos eseményt a korábban már lezajlott Héraklész Fizikai Felmérőhöz képest eltérő tartalmú feladatsorral teljesítették a fiatalok. A több, mint 20 féle gyakorlat az edzők és a szakmai stáb tagjai számára minden eddiginél pontosabb képet adott a sportolók állapotáról. A most először megrendezett Válogatott Fizikai Felmérő a Kajak-Kenu Módszertani Központ által megalkotott új Fejlesztési Modell részeként jött létre. A Fejlesztési Modell célja, hogy a sportág edzői egy olyan kézzel fogható segítséget kapjanak a napi felkészítéshez, amely korosztályok, nemek és szakágak szerint differenciáltan, valamint felkészülési időszakra lebontott edzésprogramokat is kínál. A hétvégi tatai felmérő is már ennek jegyében jött létre, amelyen a kölyök és a serdülő válogatott kajakosok és kenusok vettek részt (forrás: MKKSZ)

Németh István (Putyu)  3 tanítványa vett részt a felmérőn.

Sinkó László (Simi) 8 régiós válogatott versenyzője vett részt a felmérőn, ő maga pedig kerettag edzőként is jelen volt Tatán, így közelről megtapasztalhatta, milyen fizikai erőnléttel és állóképességgel rendelkezik ez a 4 korcsoport. „Nagyon komoly erőt vontak össze, nagy befektetést eszközöltek a szervezők, hogy képben legyenek a válogatottak erőnlétével és a gyerekekben lévő potenciállal kapcsolatban, de még orvosi felügyeletet is biztosítottak mindvégig, hiszen óriási versenyzői létszám volt, ahol ez elengedhetetlen. Minden gyakorlat előtt az ott lévő állomásvezető (aki tapasztalt volt az adott gyakorlatban) megmutatta, hogyan kell a gyakorlatot helyesen végrehajtani, sőt, a bemelegítési protokollt is bemutatták hozzá, hogy a leghatékonyabban tudják végrehajtani a versenyzők a feladatokat (guggolás, kitörés, török felállás a nagyobbaknak, a kisebbeknek fejen állás falnál), és ezeknél látszott is, hogy a rávezető gyakorlatokkal nagyon jól fel tudták készíteni a gyerekeket a feladatokra. Mindezekre azért is volt szükség, mert a központi felmérő hivatalos bejelentése után viszonylag kevés idő maradt arra, hogy az egyesületekben folyó napi munka mellett ezt is elsajátíthassák a kajakosok. A segítők elmagyarázták, hogy miért hasznos például a szabályos guggolás, vagy mit fejleszthet a helyes mozgás a sífutó ergométeren, és hogyan lehet ettől valaki még jobb kajakos vagy kenus. Mindeközben a háttérben folyamatosan vetítették a szabályos kivitelezést bemutató videókat. Az is különleges volt az összejövetelben, hogy a kölyök korcsoport versenyzői ráláthattak egymásra, hiszen eddig csak régiós szinten voltak az erőfelmérők, ahol egymástól időben és térben elkülönülve teljesítették a résztvevők a Héraklész Fizikai Felmérőt. Erre jött most rá úgymond második szintként a Válogatott Felmérő, amelyen még mélyrehatóbbak és specifikusabbak voltak a tesztek. Ezáltal egy komplexebb képet kaptunk a versenyzőkről, amelyekből fel tudjuk mérni azt, hogy a vízi edzések megkezdése előtt milyen állapotban vannak a versenyzőink. Jó volt látni a komoly presztízs harcokat is a gyerekek között, ami csak javítja a munkamorált és a harci kedvet. Összességében azt tudom mondani, hogy a gödi kajakosok kiemelkedően teljesítettek az állóképességi feladatokban, a futás és úszás felmérőkön is a mezőnyök élén végeztek, ami azért is fontos, mert az egész téli alapozás ezen készségek fejlesztésére épült. Az edzőtáborban eltöltött 3 nap egyik felemelő érzése volt az, amikor a tábor mellett lévő Cseke-tó körül közel 200 kajakos futott egyszerre, és kiváló volt az esemény helyszín választása is, hiszen az olimpiai edzőtábor minden tekintetben kiszolgálta az igényeket.”

A Tatai Olimpiai Központban a 3 nap alatt a már megnevezett új feladatok mellett hagyományos felmérő gyakorlatok is voltak, mint például a 600 és 1200 méteres futás, a 100 és 300 méteres úszás, 30 m-es sprint, helyből távolugrás, kötélmászás, sífutó ergométer. Az új feladatoknak az is célja volt, hogy a kajak-kenu sportágat tovább színesítse, hiszen ezek a feladatok be fognak épülni a felkészülésbe, még nagyobb fejlődés lesz elérhető általuk a téli időszakban, és ennek következtében a versenyzők a vízen is sokkal jobban tudnak majd teljesíteni. A felmérő egyben adatgyűjtés is volt, nem díjazták a legjobbakat és retorzió sem járt azoknak, akik esetleg valamelyik feladatot nem tudtak teljesíteni. Péntek és szombat este az edzőknek is lehetőségük nyílt egymással a konzultációra, a történtek kielemzésére, mindez szintén hozzájárul a sportág fejlődéséhez, a lehetőségekben rejlő valódi potenciál kihasználására.

A felmérőn részt vett Gödi SE kajakosok:

U13
Berencsi Boldizsár 
Kovács Bozsidár
Szabó Balázs

U14
Czirbus Máté
Kramer-Boga Emma
Lepkó Sarolta
Stampf Bence
Turi Angéla

U16
Káplár Zille
Szikora Angéla
Varga Zalán