Rangos városi elismerést kaptak a nemzeti ünnepen a gödi kajakosok

Nemzeti ünnepünk alkalmából, a március 15-ei városi ünnepségen rangos elismerésben részesült a Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztálya: munkája, aktivitása és 2015-ös eredményei elismeréséért a műhely a város hagyományos sportdíjában, a Kóczán Mór-díjban részesült.

A nemzeti ünnepi megemlékezést a Huzella Tivadar Tornacsarnokban rendezték, a díjat Kóczán Mór leszármazottjai, a Jeszenszki család - négy generációnyi - képviselói mellett Markó József polgármester adta át. 

Az egykori olimpiai bronzérmes atléta gerelyhajító Kóczán Mór 1972-ben bekövetkezett haláláig élt Alsógödön. Hetvenegyben vándordíjat alapított, az elismerést "viszi" tovább az önkormányzat, amikor évente a legsikeresebb gödi sportolókat díjazza. Göd Város Önkormányzatának képviselő testülete a kiemelkedő sporttevékenységet végző gödi személyeket és közösségeket nagyra becsüli és a díjjal értékeli. Az elismerést évente adják át, az elsőre - szünet után, a hagyományt újraélesztve - 2000. augusztus 20-án került sor, majd a díjazás hagyományosan március idusához köthető.

A szakosztály képviseletében Nagy Árpád szakosztályvezető mellett Mizsér Diana és Árkosi Gábor edzők, jelenlévő tanítványaik, valamint a Dunai Vízisport Alapítvány képviseletében Dalnoki Tibor korábbi, és Török László jelenlegi elnök vette át a díjat.

A városi eseményen az érdeklődők mellett többek közt az alpolgármesterek, a képviselő-testület tagjai és a helyi média munkatársai is részt vettek.

Az ünnepségen az alábbi laudáció hangzott el:

"Az idén krisztusi korba lépő szakosztály az ország egyik legeredményesebb kajakos utánpótlás-nevelő műhelye. 33 év – 175 magyar bajnok cím; az elsőt 1990-ben, az akkor még kölyök korcsoportos Kammerer Zoltán nyerte, aki ma a riói olimpiára készül.

2015 a szakosztály életében mérföldkőnek számít. Jelentős állami támogatással bővítették az alsógödi sportházat, és az eredmények sem maradtak el. Növekedett a szakosztály létszáma, 6 edző közel 120 gyermekkel foglalkozik.

A 2015-ös szezonban 6 versenyző lett az eredményei alapján korosztályos válogatott, és 9 sportoló nyert országos bajnoki címet összesen 6 versenyszámban.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség 101 egyesületet számláló rangsorában a gödiek – kizárólag utánpótlás-korosztályú versenyzőkkel – a 15. helyet foglalják el. A gyermek és kölyök korcsoportokban tavaly a valaha volt legjobb eredményt érte el a GSE: a gyermek fiú kajakosok másodikak, a kölyök fiúk harmadikok a listán, az I-VI. korcsoportos összesítésben szintén a 3. helyen zárt a csapat. A szakosztály tagjai a sportversenyeken 75 arany-, 81 ezüst- és 44 bronzérmet, összesen 200 medált nyertek. Az eredmények Sinkó László, Árkosi Gábor és Mizser Diana munkáját igazolják.

Eredményes évet zárt az egyesztendős KajakStart program is, mely elsősorban az 1-2. osztályos gyermekeknek ad sportolási lehetőséget. Az országban elsőként indított kajakos előnevelő programban mintegy 40 gyermek sportol Vadász Anita, Vass Péter és Németh István felügyelete mellett.

2015-ben mind a négy dunakanyari régiós versenyt – Verőce-, Dunakanyar-, Szob-, illetve Göd Kupát – megnyerte a szakosztály, és a korábban gödi színekben versenyző sportolók a nemzetközi porondon is megállták a helyüket. A Göd Kupa több mint 2 évtizede a Dunakanyar egyik legnagyobb vízi szabadidősport-eseménye, mely idén az utolsó augusztusi szombaton újra megrendezésre kerül.

A szakosztály erősségének alapja a sportolók, a szülők és a sportbarátok mindig megújuló összetartó közössége. A műhelyt segíti – korábban Dalnoki Tibor, ma Török László elnöklete mellett – a Dunai Vízisport Alapítvány, mely megannyi lehetőséget hoz a vízisportot kedvelő gödieknek is. A szakosztály aktív része a Gödi Sportegyesületnek, jó kapcsolatot ápol a várossal.

A nagyobbak jelenleg horvátországi edzőtáborban vannak, így az ünnepségre a fiatalabbak tudtak eljönni."

2015-ben Váczai Enikőt és Havas Balázst, 2014-ben Lukács Istvánt tüntette ki az önkormányzat Kóczán Mór-díjjal.

Az idei ünnepségen Kiss Zsolt világbajnok curling-versenyző (a kép jobb oldalán) Palancsa Dorottyával közösen, mint vegyescsapat kapott még Kóczán Mór-díjat.

(Fotó: Bea István)