Motiváció, célmeghatározás - sportpszichológus a GSE kajakosainál

Ismerősként üdvözölhette Balassa Levente sportpszichológust a GSE kajakos szakosztálya január 23-án, hiszen - az olimpiai bajnok kenus Vajda Attilát is egykor tanácsokkal ellátó szakember - nem először tartott előadást az alsógödi sportházban.

A szakosztály szakmai vezetésének fontos, hogy a fiatal sportolók az edzések és a közösségi programok mellett mentális felkészülésben is részesüljenek, a korosztályoknak megfelelő, a rendszeres sportoláshoz hozzátartozó elméleti foglalkozásokon is részt vegyenek.

Ennek jegyében a közelmúltban a helyes táplálkozásról hallgathattak meg előadást a fiatalok és az érdeklődő szülők, a hétvégén pedig a sportteljesítményhez szükséges lélektani témában kaphattak hasznos információkat a jelenlévők.

A szakosztályból a három csoport képviselői, az edzők és szülők; összesen mintegy félszázan hallgatták meg Balassa Levente sportpszichológus előadását.

Az egykori maratoni futó, szabadidős kerékpáros több, a riói olimpiára készülő sportoló korábbi felkészülésében is részt vett. Vajda mellett dolgozott többek közt az úszó ifjúsági olimpiai bajnok Kapás Boglárkával, a birkózó olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamással, az öttusázó ötkarikás harmadik Marosi Ádámmal, vagy éppen a férfi vízilabda-válogatottal.

A szakember a motivációról, az önbizalomról, a koncentrációról, a célok kitűzésének fontosságáról beszélt. Kiemelte a fiatalok, szülői "teljesítménykényszeres" elvárásának való megfelelés káros következményeit, és kifejtette az edzésnapló, a versenyekkel kapcsolatos feljegyzések fontosságát is.