Lukács István 8. lett az Olimpiai Reménységek Versenyén, első nemzetközi viadalán

A sukorói országos bajnokságon, K1 1000 méteren elért helyezése alapján kvalifikálta magát a Gödi SE magyar bajnok kajakosa, Lukács István a szeptemberi, Lengyelországban megrendezett Olimpiai Reménységek Versenyére (ORV), ahol élete első nemzetközi viadalán 8. helyen zárt.

Az Európai Olimpiai Bizottságnak 50 tagállama van, a versenyen pedig 32 ország sportolói vettek részt, ami - összehasonlításként - jelentős nemzetközi mezőnynek számít az utánpótlás-korosztályban. Ezúttal nem csak az alapító Visegrádi-négyek országaiból és az "öreg" kontinensről érkeztek sportolók, hanem az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából, Izraelből és Japánból is.

Isti a kajak egyesek 1000 méteres számában indult az ORV-n az 1999-ben születettek között. Az elő- és középfutamában egyaránt 2. lett. A GSE Héraklész-válogatott kerettagjának ezt a helyezést a döntőben már nem sikerült megismételnie, a fináléban nyolcadikként ért célba.

"Nyolcszázig tudtam menni a mezőnnyel, de ott az eleje robbantott, és akkor én már nem tudtam ritmust váltani. Nagyon erős a nemzetközi korosztályunk, a 98-asoknál kevesebb mint két másodperccel mentünk gyengébbet. Első nemzetközi versenynek viszont nagyon hasznos és tanulságos volt ez a verseny. Egyébként jól éreztem magam Lengyelországban. A versenyzők nagy részének ez volt az első nemzetközi versenye. Nekünk ez volt az 'olimpia'!" - értékelt Lukács István.

Az ORV-n részt vett a GSE két korábbi kajakosa, a ma MTK-t erősítő Luczó Bence és Velky Domonkos is. A páros három számban indult a 1999-2000 korcsoportban. 200 és 500 méteren a középfutamokból nem jutottak döntőbe, az 1000 méteres fináléban pedig a 4. helyen végeztek, 145 ezreddel lemaradva a dobogóról.

(Fotó: Luczó Péter)