Gödi érmek a maraton-vb betétfutamáról

A Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztályát hat ifjú kajakos képviselte a győri maraton világbajnokság keretében megrendezett Braca-kupán, melyen a 10-12 éves korosztály legeredményesebb kajakosai és kenusai vehettek részt a júliusi Gyermek, Kölyök és Serdülő Magyar Bajnokság, egyben Kolonics György Emlékversenyen elért eredményeik alapján. 

A Braca-kupa már a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált is sugallta, hiszen az eredményhirdetésnél Kammerer Zoltán és Kulifai Tamás mellett Hugoo, az EYOF kabalakakasa is jelen volt.

A Braca-kupára a fiú kajakosok közül 32-en kvalifikálták magukat, melyből a szövetség sorsolással állított össze 4 fős csapatokat. Hasonlóképpen a leányoknál 6 csapatot, illetve a kenusoknál (fiúk és lányok vegyesen) szintén 6 együttest alakítottak ki.

A versenyt az egyesek kezdték, akik 500 méter evezés után partra szálltak, majd a futószakasz közepén váltották a hozzájuk tartozó párosok tagjait, akiknek el kellett futni a futószakasz végén lévő, kikészített páros hajókhoz. Indulni természetesen csak akkor tudott egy hajó, ha a páros mindkét tagja megérkezett. Majd újabb 500 méter evezés után futottak be a célba.

A gödi kajakosok közül Maszárovits Miklós és Manninger Zsigmond a nekik sorsolt két másik ifjú kajakossal a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Rimár Szonja csapatával aranyérmes lett, míg Rácz Zsuzsanna ezüstérmet szerzett. Sinkó András csapata a hatodik helyen ért célba, Bíró Dominikék pedig nyolcadikként „futottak be”.

A Gödi SE kajakosai mindhárom csoportot képviselték, így a fiatalok mellett három edzőnk is ott volt, csak úgy, mint sok lelkes szurkoló szülő és csapattárs.

Az edzők elégedetten értékelték a versenyt.

Mizser Diána: „Igazán nem gondoltam volna, hogy tanítványaim ilyen jól szerepelnek! Mind a négyen dobogóra állhattak, a három aranyérmes még egy-egy Braca-lapáttal is gazdagabban térhetett haza, de Zsuzsa ezüstérme is gyönyörű eredmény. Ez a remek eredmény méltó lezárása az eddigi versenyszezonnak, illetve nyitása az őszi idénynek.”

Árkosi Gábor: „Nagyon ügyesen versenyeztek a fiatalok, Bandi és Dominik is remekül teljesített. A váltásnál nagyon jó helyen voltak, de a sorsolás kevésbé volt kedvező számukra. Úgy gondolom, hogy ez a verseny egyfajta jutalom volt a gyerekeknek, mindannyian élményekkel gazdagon térhettek haza. Fontos volt, hogy azon a pályán versenyezhettek, ahol a „nagyok”, és ugyanazon közönség drukkolt nekik. Nagyon jó ötletnek tartom a szövetség kezdeményezését, hiszen a gyerekek így a jövőjüket is meghatározó motivációhoz juthatnak.”

Sinkó László kiemelte, hogy a gödi kajakosok és természetesen a többi néző is fantasztikus versenyeket láthatott a felnőtt és az ifi mezőnyben, melyen kimagasló magyar eredmények születtek. 'Nagyon jó útravalónak tartom Csabai Edvin szakmai igazgató, 17-szeres világbajnok kenus szavait: „remélem, azzal mindenki tisztában van, hogy feladott verseny nincs. És nem csak a kiállás számít feladott versenynek.' Összefoglalva annyit mondhatok, hogy egy remek hangulatú szombat van mögöttünk.”

A Gödi SE korábbi kajakosai közül az ifjúsági Sólyom Dóra megvédve tavalyi világbajnoki címét, Győrben is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel.

Fotók a galériánkban.