Egyéves a gödi KajakStart program

Egy esztendővel ezelőtt, 2014 szeptemberében indította a Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztálya a KajakStart programját, mely elsősorban azoknak az első-második osztályos kisgyermekeknek ad sportolási lehetőséget, akik érdeklődnek a kajak-kenu iránt, de még méretüknél fogva fiatalok hozzá.

„A 19 ezer lakosú város három iskolájában szólítottuk meg a 7-8 éves gyerekeket. Két csoportban alakítottuk ki a lehetőségeket, egy bázis Alsógödön egy pedig Felsőgödön működik. Az országban elsőként indítottunk kajakos előnevelő programot, az első év után a két KajakStart-csoportban jelenleg 30 gyermek sportol stabilan. A kajakozás előkészítőjének szánjuk a programot, a sportági specifikáció még másodlagos. Fontos szempont, hogy tartsuk a lépést más sportágakkal, melyek ebben a korban már ’beszippantják’ a gyerekeket, miközben kajakozni csak később ajánlatos” – foglalta össze Nagy Árpád szakosztályvezető.

„Toborzás után 12 fővel indultunk, márciusban már 25 kisgyermeket számláltunk, egy év elteltével 30 fő fölötti a létszám. Bebizonyosodott, hogy van igény a programra, mely megtartja a gyerekeket. Az idősebbek közül négyen már most ősztől betagozódtak a kajakosokhoz, tehát mérhető a kimenet! Célunk, hogy megfelelő keringéssel, kondicionális képességgel, úszótudással, egyensúlyérzékkel és mozgáskultúrával adjuk át a gyerekeket a kajakos edzőknek” – húzta alá Vadász Anita, az alsógödi csoport edzője. Hozzátette: a gyerekeket úszó- és futóversenyekre is elviszik.

„Kezdetben heti két edzést tartottunk, egy szárazföldit és egy úszót, emellett havonta egyszer a szülőkkel együtt kirándulni mentünk. Tavasszal megemeltük az úszóedzések számát kettőre, a többi foglalkozást megtartottuk” – magyarázta Vass Péter felsőgödi edző.

Németh István úszóedző arról is beszámolt, a folyamatosság és a fejlődés érdekében az edzések nyáron is folytatódtak, több alkalommal kenus foglalkozásokat is beiktattak. Júliusban háromnapos edzőtábor keretében eveztek, kerékpároztak, túráztak.

„A KajakStart-edzésre járó gyerekeknek javult az úszótudásuk és fejlődött mozgáskultúrájuk, ez visszahatott a tanulásra, iskolai teljesítményükre. A szülők arról számoltak be, hogy a gyermekek viselkedése érettebb lett. A havi egy kirándulás közösséget formált a gyerekekből és szüleikből. A KajakStart tavalyi résztvevői közül a legnagyobbak már a kajakos csoportban folytatják a sportolást idén ősztől” – magyarázta Horváth Szilárd szakosztály-vezetőségi tag.

A közösségépítés jegyében a kajakstartos gyerekeket különböző szakosztályi programokba vonják be; nagy megtiszteltetésnek érezték, hogy ott lehetnek a már sikeres nagyok között, így lassanként integrálódtak a kajakos közösségbe. A programban résztvevő gyerekek hasznosan töltik szabadidejüket, kialakul a közösséghez, természethez, Dunához való viszonyuk.

A KajakStart program a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakembereinek a figyelmét is felkeltette már az indulást követő időben. A projekttel kapcsolatban a kenu vb-bronzérmes Parti Zoltán, a szövetség szakmai stábjának tagja fejtette ki akkor a véleményét.

"A Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztályának programja kiemeli a sokoldalú edzésmunka jelentőségét, mint az eredményes és hosszú idejű sportpályafutás előfeltételét. A Gödi SE programalkotói tisztában vannak azzal, hogy a sportágak között kialakult létszámverseny az utánpótlásért, a minél előbbi elköteleződés kierőltetése a sportágválasztásban, a kajak-kenu sport egyedi sajátosságai miatt hátrányosan érinti az egyesületet. Ezért született meg a KajakStart program."

Jelentkezéseket várjuk az info@godikajak.hu címen vagy az edzőknél: Vass Péternél (Felsőgöd) 30-880-2335 és Vadász Anitánál 30-257-6082 (Alsógöd).

(Fotó: Bea István)