Bajnokait ünnepelte a GSE kajakszakosztálya

A Bajnokok vacsorája alkalmával legeredményesebb versenyzőit ünnepelte a Gödi SE Kajak-Kenu Szakosztálya az alsógödi Széchenyi csárdában január 29-én. Az ünnepségen a Dupa-parti műhely korábbi bajnoka, Kulifai Tamás olimpiai ezüstérmes kajakos mellett részt vett Kovács Tamás, a hazai szövetség szakmai koordinátora is.

A vacsorát megelőzően a Magyar Kajak-Kenu Szövetség képviselője megtekintette a tavaly nyáron, részben állami finanszírozással, a szövetségen keresztül érkező forrásból felújított sportházat, a gödi kajakos infrastruktúrát. Kovács Tamás szakmai koordinátori minőségében nem először látogatott településünkre. Részt vett a 2014-es Göd Kupán - ahol a díjátadás mellett az egykori ifjúsági válogatott kenus az alkalmi csapatával dobogóra is állt -, és megtekintette a 2015 nyarán rendezett regionális tábort.

"Komoly fejlődésen ment keresztül a szakosztály, a látottak, a befektetett munka elismerésre méltó. Külön érdem, hogy az elmúlt esztendőben nem csak a létszám növekedett, hanem a bajnokok és a válogatott sportolók száma is. Az is komoly teljesítmény, hogy a szakosztályok rangsorában milyen előkelő helyeket értek el a fiatalok a különböző korcsoportokban, úgy, hogy nem indultak versenyzők sem a kenu-, sem a paraszakágban, és a felnőttek mezőnyében sem" - fogalmazott a sportvezető.

A 2015-ös szezonban 6 versenyző ért el olyan eredményt, hogy beválogatták a korosztályos legjobbak közé, a Héraklész-keretbe, és 9 sportoló nyert bajnoki címet összesen 6 versenyszámban: Sinkó Panna (10000m K-1 IV.kcs), Velky Donát, Korompai László (10000m, MK-2 III.kcs), Lukács István (15000m K-1 VI.kcs), Velky Donát, Korompai László (4000m K-2 III.kcs), Kádár Barnabás (2000m K-1 III-IV.kcs) és Manninger Zsigmond, Maszárovits Miklós, Motyovszki Patrik, Sinkó András (4x500m MK-1 0-I.kcs).

Arról év végén már beszámoltunk, hogy a szövetség 101 egyesületet számláló rangsorában a gödiek – kizárólag utánpótlás-korosztályú versenyzőkkel – a 15. helyet foglalják el. A 85 klubot rangsorba állító bajnoki tabellán 19. a gödi szakosztály. A gyermek és kölyök korcsoportokban a valaha volt legjobb eredményt érte el a GSE: a gyermek fiú kajakosok másodikak, a kölyök fiúk harmadikok a listán, az I-VI. korcsoportos összesítésben szintén a harmadik helyen zárt a csapat. A szakosztály tagjai a kajakos, illetve egyéb sportversenyeken 75 arany-, 81 ezüst- és 44 bronzérmet, összesen 200 medált nyertek.

A műhely már 175 bajnoki címnél tart; az elsőt 1990-ben, az akkor még kölyök korcsoportos Kammerer Zoltán nyerte.

A vendégeket a vacsora alkalmával Nagy Árpád szakosztályvezető köszöntötte, majd Sinkó László edző arról beszélt, a szakosztályban már több éves hagyomány a bajnokok tiszteletére rendezett vacsora.

"Még váci versenyző koromban, a példát látva elhatároztam, ha egyszer edző leszek, Gödön is évről évre vacsorát adunk a bajnokaink tiszteletére, hiszen megérdemlik, további motivációt ad számukra" - fogalmazott az edző.

A vacsorán részt vett a GSE egykori kajakosa, ma a Vasas színeiben versenyző, riói olimpiára készülő - a férfi K4-es hajóval nemzeti kvótát szerző - Kulifai Tamás is.

"Mindig szívesen jövök ide, hiszen utánpótláskoromban itt versenyeztem. Egészen a kölyök-korosztálytól kezdve gyűjtöttem a bajnoki címeket, az első nemzetközi pontszerző helyezéseimet a korosztályos világversenyeken szintén gödi színekben szereztem" - emlékezett vissza Toma.

Kulifai Tamás arról is beszélt, hogy a napokban még Budapesten edzenek, főképpen kondicionálóteremben, de futás és úszás is szerepel a felkészülési programban. Február második felében több hétre Abu-Dhabiba utaznak edzőtáborozni, majd tavasszal "jönnek" a hazai versenyek, olimpiai válogatók. Természetesen azon dolgozik, hogy a nemzetnek szerzett riói kvótát "magának", névre szóló repülőjeggyel is megváltsa.

A GSE ifjú bajnokai pedig az elkövetkező napokban is korán kelnek, hogy az uszodában, futópályán, délután a konditeremben tovább fejlesszék képességeiket. Hamarosan a győri fizikai Héraklész-felmérőn mutathatják meg felkészültségüket, aztán tavaszi edzőtábor - és itt a 2016-os versenyszezon...

A vacsoratársaságot az edzők - Sinkó László, Mizser Diána, Vadász Anita és Árkosi Gábor valamint Németh István - mellett többek közt a Dunai Vízisport Alapítvány új elnöke - az átadás-átvétel épp a hetekben zajlik -, Török László és a tavaly visszaigazolt Európa-bajnok Váczai Enikő egészítette ki.